2011. szeptember 25., vasárnap

...egy összegben be lehessen törleszteni...kihagyhatatlan ajánlat. De azért álljunk meg egy pillanatra.

A kormány terve, hogy egy összegben be lehessen törleszteni az érintett hiteleket kedvező árfolyamon, kihagyhatatlan ajánlat. De azért álljunk meg egy pillanatra. Várjuk meg a jövő heti fejleményeket, akkor szavaz a parlament. Biztosan elfogadják, de az ördög a részletekben rejlik! Az alábbiakban összegyűjtöttem a napvilágot látott fontosabb híreket. Azokat is kérem, hogy forduljanak hozzám, akiknek túlhitelezték az ingatlanát és ezért nem tudják kiváltani (lehet, hogy tudok megoldást).
Mire figyeljenek? Ha minden az előzetes híreknek megfelelően alakul, akkor se menjenek fejjel a falnak. (mint ahogy sokan a legmagasabb árfolyamon törlesztettek elő, vagy váltották ki a hitelüket) Köszönik a bankok, ők jól jártak! Nem arról szól a történet, hogy be kell áldozni a család minden tartalékát. Nem arról szól, hogy fűhöz - fához rohangálni kell kölcsönért és az ismerősök rokonok pénzét is oda kell adni a banknak. Nem arról szól, hogy mindenáron és mindent fel kell áldozni azért, hogy megszabaduljanak tőle és a jövőben messzire elkerüljék a bankokat. A kölcsönügyletek teljesen természetes részei az életnek és a gazdaságnak, csak megfelelő érettséggel kell hozzájuk állni. Ez a lehetőség arról szól, hogy biztonságos és vállalható módon átalakítsák, kiváltsák a hitelüket! Ne hozzák magukat abba a kiszolgáltatott helyzetbe, hogy mindenüket erre fordítják, és ha valami történik (pl. elveszti a munkahelyét), akkor ismét ott állnak a semmi partján.
A bankok hozzáállása az ügyletekhez, kétséges lehet (az alábbi cikkek ezt is fejtegetik), de több irányból is igyekeztem már most háttér információkat gyűjteni és úgy néz ki, hogy lesz olyan bank, amelyik élni akar a kialakult helyzettel. Ez egyrészről azt jelenti, hogy még kedvezőbb kamatfeltételeket fogok tudni kínálni (jelen pillanatban is azzal a bankkal állok szerződésben, amelyik a legjobb forintos feltételeket kínálja az itthoni piacon), másrészről viszont, akik nem tudják, vagy nem akarják kiváltani a hitelüket, azok készülhetnek, a forint időszakos, de erős gyengülésére. (hozzáteszem, azért illik tudni, hogy kamatfeltételek számtalan egyedi feltételtől függnek. Pl. a bank hitelező készségétől, az ügyfél adósbesorolásán át, a hitelfelhasználás céljáig). És persze azt se feledjük, hogy kamatkockázata a forintos hiteleknek is van!
Az egyszerű, annuitásos hiteleknél egyedül a fedezettel és az önerővel lehet probléma (de ezekre is létezhetnek technikai megoldások). A kombi hitelek (a tőkét egyéb termékben, jellemzően biztosítási termékben gyűjti az ügyfél) kicsit összetettebb témakör. Meg kell vizsgálni, hogy mennyi tőkét gyűjtött eddig össze, mennyit veszít belőle, ha idő előtt megszűnik a szerződése. Mennyivel csökken a törlesztője, ha egyszerű annuitásos hitelre váltja ki és megtartja a biztosítást. Mennyivel csökken a törlesztője, ha betörleszti az eddig összegyűjtött tőkerészt. Mennyit számit a családnak az ezáltal felszabaduló havi kézpénz állomány és mire tudják azt fordítani, stb.. Vegyék a fáradtságot és ne sajnálják az időt az informálódásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!