Hírek, aktualitások

Hírek, aktualitások biztosítás, nyugdíj, befektetés, hitel ügyekben.
Ezen az oldalon az internetről általam fontosnak tartott híreket találhat a fenti témákat illetően. Előfordulhat, hogy nem az egész cikket találja itt, csak a szerintem fontos részét, a teljes cikket mindig a megjelenített rész alatti linkre kattintva érheti el. Kellemes csemegézést kívánok! :)

-2012.02.08-

Hatalmas tömeg a magyar boltokban pénteken

Talán keveseknek jut eszébe, hogy a hideg, a hó és a szeles idő miatt nehezebb lesz vásárolni is a következő napokban, hiszen még a közeli boltig sem lehet zord időben csúszkálás mentesen eljutni, szélsőséges viszonyok között pedig kimozdulni sem lehet.

Egészségügy:

Még nem vették észre a következő lavinát a kormányok

Az évtized közepétől a növekvő állami egészségügyi kiadások egyre nagyobb negatív hatást fognak gyakorolni a legnagyobb gazdaságok adósbesorolására, ha a kormányok nem lesznek képesek az ellenőrzésük alatt tartani a folyamatokat új intézkedésekkel - figyelmeztetett keddi jelentésében a Standard and Poor's hitelminősítő.

Magyar egészségügy: fájdalmas lesz a műtét

Muszáj megoldást találni a bérproblémára az egészségügyben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Jenő. A Magyar Kórházszövetség elnöke, a veszprémi kórház vezetője beszélt arról is, hogy az egészségügy nem fog azonnal megváltozni a struktúra átalakítása után.

Állam:

Andor: Az unió a kifogásolt jogszabályok módosításáig nem tárgyal
A jegybanki függetlenség biztosítása és a bíróságok normális működésének garantálása az előfeltétele az EU-IMF tárgyalásoknak - közölte Andor László az Inforádió Aréna című műsorában. Az uniós biztos szerint a kifogásolt jogszabályok tényleges módosítását fogadja majd el Olli Rehn, addig hivatalos formában nem fog megkezdődni a tárgyalás.

Egykulcsos adó - több gyerek?

Ha igaz az, hogy az elmúlt hónapokban a családi adókedvezmények miatt emelkedett a gyerekvállalási kedv, akkor a következő időszakban szinte robbanásszerű növekedést kellene produkálnia a születések számának. Valószínűbb azonban, hogy még az utolsó rendelkezésre álló adatok sem mutatják az adóváltozások hatását, így a Nemzetgazdasági Minisztérium optimizmusa egyelőre elhamarkodott. Ettől azonban még igaz lehet, hogy hosszabb távon a támogatások jótékony hatást gyakorolnak a gyerekvállalásra.

Százmilliárdos remények: nem jött össze a kormány terve

Eredetileg több száz milliárd forintos megtakarítást remélt a kormány attól, hogy a bizalom helyreállításával csökkenni fognak az állam kamatkiadásai. A végleges 2011-es költségvetési adatok alapján azonban a nagy eredmény még várat magára, az állam még mindig 1100 milliárd forintos összeget fordít saját finanszírozására és az idei évre is hasonló összeg van betervezve. Ebből a szempontból sem mellékes, hogy a kormány meg tud-e állapodni az EU-IMF párossal egy új hitelkeretről.

Adózás:

Nem változtat a kormány az egykulcsos adón

Az egykulcsos adórendszer hároméves program, pozitív hatásai azonban már most egyértelműek - fejtette ki a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában Giró-Szász András. A kormányszóvivő szerint ezért a kormány nem is akar változtatni az egykulcsos adórendszeren.

Balog: az idén nem kell drasztikus adóváltozásokra számítani

A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó (szja) és járulék folyt be tavaly, a bérek és a versenyszféra foglalkoztatottsága nőtt, vagyis az új, arányos adórendszer jól tervezhető, stabil - mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

Sokadik kompenzáció az adórendszer változásai miatt

Döntött a kormány: azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás megszűnése 2012. január 1-től jövedelempótlékra jogosultak. Az adójóváírás megszüntetése miatt ugyanis a bruttó 202 ezer forint alatti tgyás és gyed nettó összege is csökkenne. A jövedelempótlék igényléséhez és összegének megállapításához az ellátásban részesülőknek a munkáltatónál vagy ha az nem tb-kifizetőhely, akkor az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál kell a nyilatkozatot benyújtaniuk.

Hitel:

Simort leszavazták - Kevésbé lesz konzervatív a kamatpolitika?

A magyar jegybanki kamatpálya további íve változatlanul erősen függ az EU/IMF-tárgyalások alakulásától, de a megállapodás akár az első negyedév végére megszülethet, és az MNB alapkamata most már valószínűleg közel jár a tetőzéshez - vélekedtek új helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Fel van vértezve a forint

A forint a nemzetközi aggodalmaskodás ellen bizonyos mértékig fel van vértezve védelemmel, egészen addig, amíg hisznek a piaci szereplők abban, hogy tető alá hozzák a szerződést az első negyedév végére, vagy legkésőbb április elejéig az IMF/EU párossal - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

Hitelek és betétek: a végtörlesztés bizarr következményei

Hároméves rekordot döntött decemberben a lakosság jelzáloghitel-felvétele. Örömtáncot lejtettek volna a bankok, ha valaki ezt egy évvel ezelőtt megjósolja nekik, a végtörlesztés ismeretében azonban már nem hangzik olyan jól. A bankok decemberben szinte kizárólag végtörlesztési hitelt folyósítottak, másra sem kapacitásuk, sem idejük nem maradt. Eközben a bankbetétek egészen jól viselték a decemberi megrázkódtatásokat: a végtörlesztéshez úgy kapart össze 220 milliárdot a lakosság, hogy eközben a lakossági betétállomány még 102 milliárd forinttal nőtt is, és 417 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit. A végtörlesztés hozadéka a lakosság eladósodottsági szintjében azonban nem nyilvánvaló: 642 milliárd forintnyi hitel visszafizetése ellenére a családok hiteltartozása 2011 végén csak 0,9%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Külföldi devizahiteleseknek is jól jött a végtörlesztés

Külföldi állampolgárok is éltek a végtörlesztés lehetőségével, akik zömmel fővárosi, azonban belül is budai vagy belvárosi lakásra, családi házra vettek fel az átlagnál nagyobb öszegű hitelt - írja a Magyar Nemzet.

Vége a végtörlesztésnek - Hogyan tovább a lakáspiacon?

Január 30-ával lezárult a végtörlesztési lehetőség azon ingatlantulajdonosok számára is, akik az ehhez szükséges tőkét az ingatlanuk eladásából teremtették elő. A jelentős árcsökkenés ugyan elmaradt, de több vevő juthatott kedvezményes áron lakáshoz.

A 275 alatti euró már fájna a magyar exportőröknek

Az elmúlt fél évben az euróval szemben bekövetkezett jelentős régiós devizagyengülés nyomán januárban átlagosan 10%-kal voltak gyengébbek a térségi fizetőeszközök attól a szinttől, ami az itteni exportőr cégek számára már nyereséges működést jelent - derül ki a Citi napokban közzétett felméréséből. Ebben összesen 211, lengyel, cseh és magyar székhelyű céget kérdezett meg a bank és magyarországi vállalkozások válaszai azt tükrözik, hogy megítélésük szerint 275-ös euróárfolyam "fájna" nekik, azaz ennél erősebb forintárfolyam már hátrányos lenne számukra versenyképességi szempontból.

Most eldőlhet, mennyire gondolja komolyan a harcot a svájci jegybank

Szerda hajnalban a legerősebb szintre kapaszkodott a svájci frank az euróval szemben azóta, hogy a Svájci Nemzeti Bank tavaly szeptemberben bevezette az 1,20-as szintnél az árfolyamküszöböt. A frank utóbbi hetekben látott fokozatos erősödése amellett következett be, hogy több svájci gazdasági fundamentum alapján is arra számíthatnak a befektetők: a jegybanknak meg kell védenie az árfolyamküszöböt és lehetőség szerint el kellene érnie a frank gyengülését. Szokatlan módon a frank fokozatos erősödésében a jegybank élén történő személyi változás lényeges szerepet játszik és amíg ez az ügy nem rendeződik, addig könnyen elképzelhető, hogy a piac teszteli a jegybank elszántságát az árfolyamküszöb megtartására. Ha a tesztre valóban sor kerül, akkor valószínűleg a jegybank minden erejét beveti és képes lesz megvédeni az árfolyamküszöböt. Ez a magyarországi frankhitelesek szempontjából is (részben) nyugtató fejlemény lenne.

Vallottak a jegybankárok az euró összeomlásának esélyéről

A közelmúltban lemondott svájci jegybankelnök tiszteletére egy diszkrét búcsúvacsorát tartottak a múlt héten megrendezett davosi világgazdasági fórumon, amelyen az euró összeomlásának esélyeiről faggatták a volt és jelenlegi jegybankárokat - tudta meg a Reuters. A hírügynökség ezen kívül egy titkos egyeztetésen, illetve egy zárt ajtók mögötti tanácskozáson elhangzottakról is információkat közölt.

Malév – BKV – Rába, avagy hogy is állunk a közpénzekkel:

Újraindul a buszgyártás Kaposváron, konkurenciát kap a Rába?

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében, ugyanis a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből, írja az MTI.

Újjáéled a hazai vasúti járműgyártás

A szükséges szerződések aláírásával kedden megkezdődött a MÁV-Gépészet Zrt. innovatív fejlesztése keretében a hazai vasúttársaság számára két IC+ nevű vasúti személykocsi gyártása a cég szolnoki telephelyén, írja az MTI.

Mit is akar az IMF a magyar tömegközlekedésben?

A szerdán nyilvánosságra került részletek szerint az IMF a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem pedig az állami támogatások visszavágását.

A BKV nem fizetne bérkompenzációt, és nem emelne minimálbért

A BKV pénz hiányában nem hajtaná végre az adójóváírás miatt a kormány által kötelezően előírt bérkompenzációt, illetve a minimálbér-emelést sem - értesült az MTI csütörtökön az ügyet jól ismerő BKV-s forrástól.

Az IMF nem szeretne pénznyelő állami cégeket látni

Az IMF szerződésről hivatalosan egy ideig nem várható hír, bár a MALÉV körüli csődhíresztelések nagy eséllyel a kulisszák mögötti tárgyalások részét képezik. A Nemzetközi Valutaalap nem szeretne olyan fenntarthatatlan, államilag finanszírozott cégeket látni, amelyekbe évről-évre önteni kell a milliárdokat - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

A kormány 2 milliárd forintot különített el a Malév miatt

A Kormány hatékony és gyors intézkedésekkel készül a Malév Zrt. mindennapos, üzemszerű működésének esetleges leállásakor fellépő, a légi utasforgalomban előálló helyzet kezelésére. Megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek. Az utazásukat egy elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban megkezdő vagy visszaúton folytató utasok számára nyújtandó közvetlen segítség költségeit fedező forrásokat biztosította - írja az NFM.

Mi a baj a Malévval?

Lassan kifut a pénzből a Malév és a piaci hírek szerint bármikor előfordulhat, hogy kénytelen leállni a légitársaság. A kormány felkészült minden eshetőségre, egy tegnapi rendeletében ugyanis 2 milliárd forintot különített el arra, hogy a cég esetleges leállása esetén megsegítse a légitársaság utasait. Tény, hogy az Európai Bizottság által tiltottnak minősített állami támogatások visszafizetése nélkül is nehéz helyzetben lenne a légitársaság, de emiatt most nem is juthat újabb állami forrásokhoz a csődvédelem alá vett légitársaság.

Oszkó: holnap újraindulhatott volna a Malév

Megfelelő előkészítéssel akár holnap újra kezdhette volna egy új cégben működését a Malév, úgy tűnik, hogy a kormány az elmúlt két évben azonban elmulasztotta az egyébként várható csődhelyzetre való felkészülést - mondta az Indexnek Oszkó Péter.

A magyar államot is súlyos csapás éri a Malév miatt?

Távolba mutató következményekkel is járhat a Malév pénteken bejelentett végleges megszűnése. Akár a magyar államot is nehéz helyzetbe hozhatja a Budapest Aiporton keresztül, ezzel újabb százmilliárd forintos kockázat jelent meg a költségvetés körül.

Végleg leszállt a Malév, lecsap a konkurencia

Háromnegyed hétkor a társaság közleményben tudatta, hogy az Igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerû mûködésének beszüntetését. Hét órakor jelentették be a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy a Malév járatait törölték. Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában ma reggel elmondta, nem lehetetlen a légitársaság újraindulása.-2012.02.01-

Megijedtek a privátbanki ügyfelek

A hazai privátbanki szektor nehéz hónapon van túl, az ügyfelek a politikai és gazdasági kockázatok miatt néhány hét alatt 60-100 milliárd forintot vittek ki külföldre, a legnagyobb érdeklődés december utolsó két hetére és január első hetére koncentrálódott. Az ügyfelek csak akkor nyugodtak meg, amikor január 6-án Matolcsy György és Orbán Viktor is olyan kijelentéseket tett, miszerint a betétek nincsenek veszélyben, és az IMF-fel való megállapodást gyorsan nyélbe lehet ütni. Gyors felmérésünk szerint a jogrendszerbe vetett bizalom megingása komoly károkat okozott a szektornak, van remény, hogy kedvező csillagállás esetén az év végéig a külföldre vitt pénzek nagyobb része visszatérjen, azonban a 2009-hez hasonló gyors visszarendeződésre nincs esély.

Nyugdíj:

Matolcsy: a pénztárak elsorvasztása nem célja a kormánynak

Még január elején tett fel több, az önkéntes pénztári rendszert illető kérdést Dr. Oláh Lajos független képviselő Matolcsy György miniszternek. Többek között azt kérdezte a képviselő, hogy a kormánynak milyen céljai vannak az önkéntes pénztárakkal, a pénztárakban kezelt vagyont a tagok biztonságban tudhatják-e? A válasz pénteki dátummal került fel a Parlament honlapjára, amiből az derül ki, hogy a kormány kedvezőbb feltételeket akar teremteni a rendszerben.

Állam:
Milyen hitelt akarunk az IMF-től?
Bár korábban már elkönyvelhettük, hogy a szigorú feltételekhez kötött hitelcsomagot kaphatjuk a Nemzetközi Valutaalaptól, újabban a kormányzati nyilatkozatokból mégis arra lehet következtetni, hogy még nem adtuk fel a jóval lazább feltételek mellett is elérhető likviditási vonal megszerzését. Eközben viszont már az is felmerül, hogy ha valóban csak a gazdaságpolitika szigorúbb ellenőrzésével járó készenléti hitelmegállapodásra vagyunk jók a Valutaalapnál, akkor miért nem hívjuk le az olcsó hitelt?

Megjelent az IMF nagyon kritikus véleménye Magyarországról

A válságból való kilábalás üteme mérsékelt és a sérülékenység magas maradt - értékeli az IMF Magyarországot a szokásos éves ("4. cikkely szerinti") jelentésében. A Valutaalap véleménye meglehetősen kemény, több helyen bírálja a magyar gazdaságpolitikát. Az igazgatóság meglátása szerint a hazai gazdaságpolitika körüli aggodalmak is hozzájárulnak a rossz pénzpiaci hangulathoz, ezért szükséges egy olyan gazdaságpolitikai mix összeállítása, amely helyreálltja a gazdasági kormányzás iránti bizalmat, biztosítja a folyamatban lévő kiigazításokat és erősíti a gazdasági intézményeket. Az IMF bírálja az adórendszert (felveti az egykulcsos adórendszer újragondolásának szükségességét), a munkaügyi politikát, a bankszektorral szembeni lépéseket, sürgeti a Költségvetési Tanács jelentős megerősítését, és a jegybanki függetlenség tiszteletben tartását.

Matolcsy: Az IMF nem a parancsnokunk

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert hallgatta meg csütörtök délutáni rendkívüli ülésén a Parlament költségvetési bizottsága. A tárcavezető beszédében ismertette a tavalyi költségvetési folyamatokat, elismerte, hogy a 2012-es évet komoly kockázatok övezik. Matolcsy György beszédének talán legfontosabb része az volt, hogy megvédte az elmúlt napokban számos kemény kritikát kapott egykulcsos adórendszert.

Hitel:

Megírta levelét Orbán a devizahiteles közszolgáknak

A végtörlesztésnél kedvezőbb megoldást talált a kabinet a közszolgálatban dolgozók "devizahitel-csapdából történő kimentésére" - egyebek mellett erről ír Orbán Viktor kormányfő a közszféra érintett munkavállalóinak szóló újabb levelében az MTI beszámolója szerint.

Újra 300 alatt az euró az elmaradt kamatemelés mellett

Stabilan a 300-as szinten kezdte a mai napot a forint az euróval szemben, majd a kissé romló külpiaci hangulat és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azon nyilatkozata, amely kissé hûtötte a mai gyors megállapodás esélyét a brüsszeli Orbán-Barroso találkozón, összességében mérsékelt forintgyengülést okozott. Átmenetileg ugyanígy hatott a váratlanul elmaradt mai MNB-kamatemelés is. Nap végére azonban belevettek a kötvényekbe a kamatemelési sorozat véget érésével kapcsolatos remények miatt, ami a forintot is erõsítette.

Tovább erősödhet a forint, aztán jöhet a feketeleves

Mindenkit foglalkoztató téma az EURHUF árfolyamának alakulása, így a technikai elemzés szabályai alapján elkészítettük elemzésünket. Cikkünkben a hetes grafikon alapján megvizsgáltuk a devizapár hosszabb távú kilátásait, elemeztük a napos grafikonon kialakult közép távú mozgást, és végül górcső alá vettük a rövid távú lehetőségeket is.

Ezzel ugrasztják össze a közszolgát és a többi devizahitelest?

Hiába vártak a közszféra dolgozói heteken keresztül a miniszterelnök által levélben is megígért kedvezményes végtörlesztési hitelre, a január végi határidőig ezt már nem kapják meg. A közszolgák devizahitelének nagy része tehát megmarad, de a többi devizahiteleshez hasonlóan ők is élhetnek a tavasszal elinduló, várhatóan több százezer forintos teherkönnyítést jelentő új árfolyamrögzítéssel. Ha már ígéretét nem teljesítette, még egy eszközzel azért segítene hetvenezer közszolgán a kormány: egyszeri, vissza nem térítendő támogatást és gyűjtőszámla-kamattámogatást is ad nekik. Számításaink szerint előbbi egy átlagos devizahiteles közszolga számára 100 ezer forint körüli "ajándék" lehet, utóbbi azonban nem jelent számottevő könnyítést az árfolyamrögzítés után sem. Az adófizetők számára így is milliárdokba kerülhet mindez, ami jelentősen elmarad a végtörlesztésből származó károk nagyságától.

144 ezer jelzáloghiteles ingatlana forog veszélyben

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek - az 1 246 828 adós 11,58 százalékának.- volt 90 napon túl késedelmes hiteltartozása, összesen 983,2 milliárd forint. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kék számát eddig mintegy háromezren hívták. A bankok már megkezdték az érintett hiteladósok értesítését arról, hogy ingatlanuk kényszerértékesítésére kerülhet sor - írj az MTI.

Egyéb:

MEH: rászorultsági alapon olcsóbb lehetne az áram és a gáz

A Magyar Energia Hivatal kidolgozott egy olyan tervezetet, ami szerint a jövőben rászorultsági alapon differenciált árakat vezetnének be a lakossági energiaszolgáltatásban. A kormány várhatóan még a tél folyamán rendezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energia Hivatal (MEH) kapcsolatrendszerét, ami akár az egyetemes szolgáltatási árképzéssel kapcsolatos hatáskörökre is hatással lehet - olvasható a hvg.hu Horváth Péterrel, a MEH elnökével készített interjújában.

 

Jön a rendszámcsere - Kinek éri meg?

A 2012-es költségvetés egy eldugott zugában 12 milliárd Ft-os államháztartási bevétel mellett a "Rendszámcsere" kifejezés olvasható. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium májusra ígéri a kidolgozott koncepció bemutatását, melynek indoklása semmi esetre sem lehet az, hogy a jelenlegi három betű, három szám kombináció - mintegy 16 millió variáció - elfogyott volna.

Szigorít az adóhatóság, kaszálja a cégeket

Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel az adóhivatal, írja a feketelista.hu. Ez nagyon szám, ami arányaiban azt jelenti, hogy a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékánál, vagyis átlagosan minden hatodik magyar vállalkozásnál alkalmazták ezt a szankciót, áll az Index írásában.-2012.01.23-
Nyugdíj:

Megmenekültek a pénztártagok - Pofonegyszerű a megoldás

Újra megmozdult a föld a nyugdíjpénztáraknál, a kötelező járulékok elvétele miatt joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a szektor sorsa. Még a fennmaradás is kérdéses, hiszen a kormány által felállított adminisztratív keretek a versenyt gyakorlatilag lehetetlenné teszik. A működést tagdíjfizetési minimummal vagy akár adományozással is fenn lehet tartani, de végső soron nem nagyon látszik más megoldás, mint egyetlen pénztár fennmaradása. Működési és vagyonkezelési oldalon ugyanis nincs nagyon más olcsó alternatíva.

Oktatás:

6-12 évet kell majd itthon dolgozniuk a támogatott diplomásoknak

Szerződést köt az állam a felsőoktatásban állami támogatással tanuló diákokkal; a képzési idő kétszeresét kell Magyarországon dolgozniuk - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Kihirdették a tandíjakat: 150 ezer és egymillió között a slágerszakokon

Félévente 150 ezer és egymillió forint közötti összeget kell szeptembertől fizetni azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik nem kerülnek be az állami ösztöndíjasok közé. Ráadásul a legnépszerűbb szakok állami finanszírozását vágta vissza leginkább a kormány: gazdasági képzésre összesen 250 ingyenes hely jut, jogot pedig csak két budapesti egyetemen lehet majd állami támogatással tanulni. Idén tízezerrel kevesebb ingyenes hely lesz az alap- és az osztatlan képzésen.

Gimnazisták és egyetemisták tiltakozása az Educatio kiállításonÁllami monopóliummá tennék a babakötvény-számla vezetését

Azt tervezi a kormány, hogy az újszülöttek részére nyitott Start-számlákat kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehessen vezetni a jövőben - értesült a Magyar Nemzet. A hírt a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem erősítette meg.

Hitel:
Kiderült: nem is tárgyal Matolcsy a végtörlesztésről a bankokkal
Hoppon maradhatnak azok a közalkalmazottak, akik kormányzati segítséggel akartak megszabadulni a devizahiteleiktől, Matolcsy György ugyanis a kormányzati tájékoztatással szemben nem tárgyal a bankokkal - számolt be a Népszabadság.

Mégis miből végtörlesztett százezer devizahiteles?

468 milliárd forintot kapart össze a lakosság 2011 utolsó három hónapjában a végtörlesztéshez. A pénzügyi szektor minden szeglete árgus szemekkel figyelte és figyeli ma is, vajon a bankbetétekhez, a befektetési jegyekhez, netán az életbiztosításokhoz nyúlnak ezért a félezer milliárdért? A válasz meglepő: a statisztikák még a párnacihát is tartalmazzák, de még így is úgy tűnik, mintha a semmiből teremtették volna elő a devizahitelesek a 468 milliárd tekintélyes részét. A nagyobbik felére azonban még így is lehet magyarázat.

Bankszövetség: az árfolyamgát továbbfejlesztése segít a közszolgákon

A Bankszövetség szerint az árfolyamgát koncepciójának továbbfejlesztése jelenthet megoldást a közszolgálati dolgozók devizahiteles terheinek enyhítésére - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára pénteken az MTI-nek. Kiderült: a kormány döntött ma a devizahiteles közszolgák megsegítéséről, erről azonban nem közöltek részleteket.

Állam:

A kormány kész újabb költségvetési kiigazításokat tenni

A kormány szükség esetén megteszi azokat a lépéseket, hogy bármilyen esetleges elcsúszás mellett is teljesüljön a költségvetési hiánycél - idézi a Bloomberg hírügynökség Cséfalvay Zoltán államtitkár hétfő reggeli szavait.

A "csodával lenne egyenlő" a márciusi IMF-megállapodás

A nemzetközi szervezetek rendkívül kemény feltételeket fognak szabni a hitelkeretért cserébe, és az is elképzelhető, hogy a kormány mostani békülékenyebb hangvétele csak taktikai húzás - vélik friss, Magyarországról megjelent kommentárjukban a Societe Generale londoni elemzői, akik múlt héten Budapesten jártak és több intézmény illetékeseivel tárgyaltak. Úgy vélik, hogy a piacok nem árazták be a rövid távú kockázatokat, ezért a jelenlegi szinteken a forint esésére játszó pozíció felvételét ajánlják.

Itt a felszólítás: módosítani kell a jegybanktörvényt

Az Európai Bizottság keddi ülése után José Manuel Barroso elnök rövid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három ügyben kötelezettségszegési eljárást indít Brüsszel Magyarország ellen. Az EU egy hónapos határidőt írt elő a magyar kormánynak. Az EB elnöke arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő kedden Brüsszelbe utazik.

Miért nem tárgyal Brüsszel a magyar hitelkérelemről?

Brüsszel több szabálysértést is azonosított a magyar jegybanktörvény ügyében. Az Európai Bizottság keddi közleménye tételesen felsorolja, hogy a (jegybankot érintő új) jogszabályok mely pontjai ütköznek az uniós alapszerződésbe.

 

Ezen áll vagy bukik az IMF-megállapodás

Beigazolódtak a kormány azon várakozásai, miszerint az Európai Bizottság elsősorban nem jogi érvekkel akarja sarokba szorítani a kormányt a jegybanktörvénnyel kapcsolatban. A Portfolio.hu birtokába jutott, Olli Rehn pénzügyi biztos által jegyzett brüsszeli jogsértésről szóló felszólítás alaposan ismerteti Brüsszel aggályait, és lényegében a kormány elmúlt másfél éves tevékenységének jegybankkal kapcsolatos összes megnyilvánulását részletezi (vagyis nem kizárólag a jegybanktörvényre koncentrál, amiben már csak kevés változtatást tart szükségesnek), ezzel is alátámasztva azon aggodalmát, hogy a kormány a jegybank befolyásolására törekszik. Bár a tizenhárom oldalas, magyar külügyminiszternek címzett dokumentum több helyen is óvatosabban fogalmaz, világosan kiolvasható belőle, hogy mi az Európai Bizottság szándéka. A bizottsági anyagból az is kiderül, hogy Brüsszel milyen konkrét észrevételekre vár megnyugtató választ a kormánytól a következő egy hónapban.

 

Matolcsy szerint rögös lesz az út az IMF-megállapodásig

"Néhány kulcsterületen előrelépést kell elérni: jegybanki függetlenség, pénzügyi intézmények, válságadók, költségvetés, adózás" - a felsorolás a folyamatban lévő hiteltárgyalások helyzetéről készített kormányzati jelentésében szerepel. A Matolcsy György által jegyzett, Index birtokába jutott dokumentum szerint ezeket a kérdéseket kell rendezni ahhoz, hogy reményünk legyen a - várhatóan a 2008-ashoz hasonló, 17-20 milliárd eurós - hitelmegállapodásra.

IMF-megállapodás kell a kamatcsökkentéshez

A legutóbbi két kamatdöntéshez hasonlóan újabb fél százalékpontos kamatemelésre számíthatunk a jegybank jövő keddi ülésén; a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők csaknem egyöntetűen úgy gondolják, 7 százalékról 7,5 százalékra emelkedik az alapkamat. A kamat további alakulására jellemző, hogy minden piaci elemző az IMF-megállapodás függvényében fogalmaz róla.

 

"Nem kerülheti meg az egykulcsos adó kérdését a kormány"

A magyar kormány nem teheti meg, hogy nem tárgyal az egykulcsos adóról az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - véli a BruxInfo főszerkesztője. Gyévai Zoltán az InfoRádiónak kiemelte: Fellegi Tamásnak békülékeny hangnemet kell megütnie az egyeztetéseken. Hozzátette: előrelépést hozhat Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója.

 

Erste: egy részleges magyar adósságelengedést is megemésztenénk

Magyarország saját magának okozta a válságot, de négy hét alatt mindent megváltoztathatna - nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója. Szavai szerint egy görög típusú részleges adósságelengedést Magyarország esetében az Erste még meg tudna emészteni.

Közlekedés:

Orbán akár el is veheti a BKV-t Tarlóstól

Úgy látszik megnyugodhatnak a tömegközlekedést használó fővárosiak, mivel polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsöfőröket, ha a BKV csődje, így a tömegközlekedés veszélybe kerülése miatt államosítják a céget, írja a Népszabadság.

Munkaügy:

Ismertették, hogyan segíti az 5 százalékos béremelést az állam

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben; a 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Így változott a Munka törvénykönyve januártól

A munkáltató köteles döntése előtt az üzemi tanáccsal véleményeztetni azokat az intézkedéseit is, amelyek a családi élet és a munkatevékenység összehangolását érintik - írta a PwC a Munka törvénykönyve januárban életbe lépett módosításait összefoglaló hírlevelében. Megváltozott a nyugdíjas fogalma is.

Egyebek:

Újabb teher a lakástulajdonosoknak: erre mindenképp figyelj

Alig három hete kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése; már amennyiben valaki eladná, illetve hosszú távra bérbe adná ingatlanát. Bár a tanúsítvány kiállításának díjszabása törvényileg szabályozott, az apró betűs részek mégis sok lakástulajdonos kedvét szeghetik. Sokan csupán ezek tanulmányozása közben szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a "legkedvezőbb ár" a legtöbb esetben csak csábító reklámfogás. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a lakás-zöldkártyával kapcsolatban. Megmutatjuk például, milyen költségei vannak egy-egy szakértői vizsgálatnak - a törvényben előírtakon túl, illetve megmutatjuk azt is, melyek azok a szolgáltatók, akik nem csak a könnyen jött pénzre hajtanak.

A rendszámtáblák kötelező cseréjével juthat plusz pénzhez a kormány

Az autók rendszámtábláinak kötelező cseréjéből származó 12 milliárd forintos többletbevétellel segítené ki az idei költségvetést a kormány - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium január elején, a túlzott hiány eljárás keretében Brüsszelnek megküldött dokumentumának egyik táblázatából. A hvg.hu portál ennek kapcsán azt írja, hogy a kormány teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszer bevezetésére készül.-2012.01.16-

Egyetlen szó, ami forradalmi átalakulásokat indíthat el

Néha egy törvény fontossága és a ráirányuló közfigyelem nagysága fordítottan arányos. Időnként nagy vitát kiváltó törvénymódosítások gyakorlati hatása jelentéktelen, miközben a legnagyobb csendben megszavazott apró törvénymódosítás forradalmi átalakulásokat indíthat el egy ágazatban. Sőt, akár egyetlen diszkréten betoldott szó nagyobb változásokat eredményezhet, mint máskor új paragrafusok hosszú sora. Az alábbiakban Baraczka Mariann, Kincses Gyula és Matejka Zsuzsanna írását közöljük változatlan formában.

Állam:

Magas hozammal vitték el a 40 milliárdnyi rövid kincstárjegyet

Az Államadósság Kezelő Központ másfél hónap után ma ismét tartott 6 hetes hátralévő futamidejű diszkontkincstárjegy aukciót, amelyen a meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre összesen 148,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ebből csak a meghirdetett mennyiséget fogadta el.

Sokba fog fájni a megígért fegyelem

Épphogy csak túl van a kormány a 2012-es költségvetés elkészítésén és utolsó pillanatban történt "újratervezésén", még nagyobb feladatot kell teljesítenie: hitelesen be kell mutassa a nemzetközi szervezeteknek és a hitelező befektetőknek, hogy képes tartósan alacsony szinten tartani a költségvetés hiányát. Főleg, ha hozzá akar jutni az új, biztonsági hálóként szolgáló nemzetközi hitelkerethez. Már most látható, hogy ennek érdekében több száz milliárd forintos (többlet)megtakarítást kell összehozzon jövőre azok után, hogy idén levezényli a példátlanul magas, 1500-1700 milliárd forintos költségvetési kiigazítást.

 

Kopits a WSJ-ben: ez az argentin út

A Wall Street Journal hasábjain megjelent véleménycikkben értékeli a magyar kormány eddigi politikáját Kopits György, a korábbi Költségvetési Tanács volt elnöke. A korábbbi jegybankár úgy véli, hogy még nem késő visszafordulni a frontális ütközéssel fenyegető útról.

 

Meddig elég az állam pénze?

Az utóbbi időben az IMF-megállapodás kapcsán többször felmerült, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a magyar állam az idén képes magát piaci forrásokból finanszírozni. Látványosan túlzó, illetve nyugtató célú megnyilvánulások egyaránt akadtak, ezért a most induló kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy is áll a magyar állam fizetőképessége. Az első részben a lejáró devizaadósság devizában történő megújításának lehetőségeit elemezzük. Mint látni fogjuk, nincs annyi devizája az államnak, amelyből maradéktalanul törleszteni tudná a 2012-ben lejáró devizakötelezettségeit, így elkerülhetetlennek látszik a piaci alapú forrásbevonás. Ez viszont jelenleg drága és bizonytalan, így az EU/IMF-segítség nélkül belevágni az idei adósságfinanszírozásba hazárdjáték lenne.

 

Egyre közelebb a fájdalmas uniós szankciókhoz Magyarország

Az Európai Bizottság szerdai döntése értelmében nem találta elegendőnek a magyar kormány költségvetési hiány lefaragása érdekében hozott intézkedéseit - derül ki az EB szerdai közleményéből. A korábban pótlólagos intézkedések megtételére felszólított öt uniós tagállam közül egyedül csak Magyarország esetében zárult kedvezőtlen eredménnyel az EB vizsgálata. Az EU végrehajtó testületének közleménye részletesen magyarázza a Magyarországgal kapcsolatos döntés okait. A szerdai döntés után hazánk egyre közelebb jár ahhoz, hogy a túlzott hiány eljárás kedvezőtlen eredménnyel végződjön és ezzel uniós forrásoktól eshet el. Fontos megjegyezni, hogy az uniós pénzcsapok elzárásán kívül más szankciók is fenyegeti az országot. Az Európai Unió ugyanis kötelességszegési eljárást indíthat az ország ellen, ha arra a következtetésre jut a jövő heti ülése után, hogy a vizsgált magyar törvények (így például az új jegybanktörvény) ellentétesek az uniós jogszabályokkal.

 

Szólt az IMF: még nincs szó a hivatalos tárgyalásról

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hivatalos tárgyalásokat folytat Washingtonban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ezért azok tárgya nem lehet egy hivatalos egyeztetés eredményeképpen megszülető szándéklevél - tájékoztatta szerdán az MTI-t az IMF sajtóosztálya.

 

Martonyi: teljesen kizárt egy államcsőd lehetősége

Teljesen kizártnak nevezte az államcsőd lehetőségét Martonyi János egy osztrák lapnak adott, az újság honlapján csütörtökön közzétett interjúban. A külügyminiszter kijelentette, biztos benne, hogy eredményre vezetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal - írja az MTI.

Magyarország végül aláírja az uniós különszerződést?

A Külügyminisztérium szerint magyar szempontból kedvező irányba haladnak a tárgyalások az uniós különszerződésről, ami a szorosabb gazdaságpolitikai együttműködést célozza. Az MTI-hez eljuttatott közleménye alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány arra az álláspontra helyezkedik, hogy Magyarország írja alá a különszerződést. A végső döntést persze a kormánytöbbségű Parlament mondhatja ki.

IMF-ügy: két fontos tényező ébreszthette fel a kormányt

A forint mélyrepülése és a háztartási megtakarítások kiáramlására utaló jelek késztethették a magyar kormányt arra, hogy érdemi lépéseket tegyen az IMF/EU-tárgyalások ügyében - vélekedtek magyarországi megbeszéléseik tapasztalatai alapján londoni felzárkózó piaci elemzők az MTI jelentése szerint.

Lopakodó hadművelet indult Magyarországon

Példátlan külpolitikai nyomás nehezedett a héten a magyar kormányra a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság által problémásnak ítélt törvények miatt, illetve a túlzott deficit eljárás folytatódása mellett. Mindez többek között azt a feladatot rója a kormányra, hogy hogyan tud fokozatosan úgy engedni a hitelnyújtó szervezeteknek, hogy az a közvélemény számára ne tűnjön teljes megadásnak, a korábban hangoztatott álláspont gyökeres megváltoztatásának. Az államadósság elleni háború után a héten ennek a "lopakodó hadműveletnek" a folyamatát láttuk, azaz minden nap egy ponton (olykor csaknem észrevehetetlenül) enyhült, nyugtatott a kormányzati kommunikáció, amely jótékony hatással volt többek között a forintra. Mivel a problémásnak tartott törvényekben a jelek szerint nem lép(ett) azonnal a kormány, a jövő hét különösen izgalmasnak ígérkezik majd a brüsszeli döntések, továbbá a görög hiteltárgyalások összeomlása és a tömeges eurózóna leminősítés utóhatásai miatt is.

Hitel:

Lehetetlent kérnek a bankoktól

Úgy tűnik, nem ad az állam munkáltatói kölcsönt, inkább a bankokra bízná a végtörleszteni szándékozó közalkalmazottak meghitelezését is. Ez jelentősen korlátozza a végtörlesztések végső számát és összegét. Nem is az állam, inkább maguk a végtörlesztők kérnek lehetetlent a bankoktól: két hónap alatt még soha nem helyeztek ki annyi hitelt, amennyire a már igényelt végtörlesztésekhez (közel 500 milliárd forint) szükség lenne. Aki banki segítség nélkül tudott, már valószínűleg végtörlesztett, így a végtörlesztés a bankszektor számára kezelhető keretek között folyhat február végéig, amikor aztán rossz álomként véget is ér. Maga után hagyva persze a gazdaság számára már hírhedten ismerős, hosszú távú károkat.

 

Csöbörből vödörbe esett több tízezer devizahiteles

A végtörlesztők ötöde új hitelt kapott, ezek háromnegyedét vagy saját bankjuknál, vagy egy takarékszövetkezetnél vették fel év végéig a PSZÁF adatai szerint. Az adósok nagy része havi sok ezer forintos többletterhet is vállal, csak hogy saját bankjánál maradjon.

Gyuris: kedvezőbb lesz az új árfolyamgát, mint a végtörlesztés

Míg az elmúlt év végén a saját vagy idegen forrásból megvalósított végtörlesztés látszott kedvezőbbnek a devizahitelesek számára, ma már egyértelművé vált, hogy a makrogazdasági helyzet változása miatt a devizahitelek áprilistól belépő új, fix árfolyamú törlesztése, az árfolyamgát új rendszere előnyösebb lesz, mint a végtörlesztés - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI-nek.

Nyugdíj:
Kritikus hónapok előtt áll a 100 ezer pénztártag
A kormány eldöntötte, végérvényessé teszi a nyugdíjjárulékok átcsatornázását, valamint március végéig újfent megnyitja a visszalépés lehetőségét az állami pillérbe. A pénztártagok számára kedvező fejlemény, hogy a kiszerződés megszűnt, bár a hatályos törvények szerint még mindig rosszul járnak a pénztártagok, hiszen 2012-től az összes adó és járulék az államhoz folyik be, miközben csak 75%-os állami nyugdíjra lesznek jogosultak. Egyelőre adós a kormány a részletszabályokkal, véleményünk szerint azonban nagyon sok múlik a magánkasszákon, és azon, hogy kik tudják a működésüket fenntartani. Csak úgy tudnak életben maradni a pénztárak, ha a tagokat mobilizálni tudják, és meggyőzik, hogy havonta önkéntes alapon fizessenek több tízezer forintot a pénztárba.

Nyugdíjügy: a pénztártagoknak is jár a teljes állami nyugdíj

A Nemzetgazdasági Minisztérium több lapnak is megerősítette, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai számára is jár 2012-től az állami nyugdíj, annak ellenére, hogy a jogszabályokban még az áll, hogy a pénztártagok 75%-os nyugdíjra számíthatnak. A hír mindenképpen üdvözítő a tagok számára, ha tényleg ez az opció valósul meg, akkor a maradáshoz nem társul negatív diszkrimináció. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy 2012-től a tagok is ugyanúgy az állami nyugdíjrendszerre lesznek utalva, mint a korábbi visszalépők, miközben a maradóknak azt is mérlegelniük kell, hogy mostantól csak önkéntes befizetéseikkel tudják a megtakarításaikat növelni. Sok múlik azon, hogy a 11 pénztár közül az új feltételek miatt hányan választják a megszűnést vagy beolvadást.

A kormány az év közepén dönthet a nyugdíjrendszer átalakításáról

Selmeczi Gabriella szerint 2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány, az új nyugdíjrendszer kialakítása során pedig az egyik legfőbb dokumentum a Századvég által készített elemzés, amelyben a svéd egyéni számlás rendszer bevezetéséről értekezik a szerző - írja a Magyar Nemzet. Ez egy újabb érv amellett, hogy a kormány azon gondolkozik, hogy egy svédhez hasonló állami pillért vezessen be, ahol a nyugdíj attól függ, hogy az állami számlákon mekkora virtuális pénz gyűlt össze.

Munkaügy:

A kormánytisztviselők öt százalékát érinti a leépítés

A központi közigazgatásban dolgozó 73.460 kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti az a létszámleépítés, amelyről a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg kormányhatározat - közölte Gál András Levente kormánybiztos csütörtökön újságírók előtt az MTI beszámolója szerint.

Egyebek:

Tarlós levelet küldött a miniszterelnöknek

Tarlós István főpolgármester hét-nyolc pontból álló javaslatcsomagot küld Orbán Viktor miniszterelnöknek hétfőn a BKV helyzetének hosszú távú rendezése kapcsán - számol be az MTI.

 

Itt a döntés: tiltott állami támogatást kapott a Malév (2.)

A Malév számára nyújtott állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot hétfőn az Európai Bizottság. A bizottság által vizsgált ügyekben összesen közel 88 milliárd forint állami támogatást kapott a Malév. A NFM már reagált a hírre és közölte, hogy a kormány a jövő heti ülésén már tárgyalja a Malév jövőjével kapcsolatos javaslatokat. A Malév eközben közölte, hogy nem jelent azonnali fizetési kötelezettséget a határozat. Azt, hogy milyen ütemezésben és formában történik a visszafizetés, a magyar hatóságoknak kell eldönteniük - közölte az Európai Bizottság szóvivője.

 

Nowotny: Magyarország kihívás, de nincsenek veszélyben a bankok

Elegendő tőkével rendelkeznek az osztrák bankok, hogy megvédjék magukat a szomszédos Magyarország pénzügyi problémáival szemben - nyilatkozta Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök egy szerdai rádióinterjúban a Reuters jelentése szerint.

 

Ez már kínzás: újabb áremelés jöhet a kutakon!

Hiába vannak már jelenleg is soha nem látott, és egyben igen rémisztő magasságban a hazai üzemanyagárak (benzin 422, gázolaj 444 forint), az előttünk álló héten akár újabb áremelésre is sor kerülhet a kutakon. Ennek oka, hogy a finomított termékárak az utóbbi napokban emelkedtek, amit a forint erősödése sem tudott teljes mértékben ellensúlyozni.

Nagyon jó évet zárt a magyar mezőgazdaság

Az EU csatlakozás óta a legeredményesebb évét zárta a magyar mezőgazdaság. Ez azt jelenti, hogy küzdelmes, ám eredményes éven van túl a magyar agrárium, a mezőgazdaság teljesítménye mintegy 20 százalékkal nőtt 2011-ben az előző évhez képest, és az ágazat kibocsátása elérte a 2.000 milliárd forintot - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek a múlt évet értékelve.-2011.10.11-

Elözönlik a devizahitelesek a takarékszövetkezeteket?

A Pannon Takarék Bank volt az első, mely kifejezetten a végtörlesztő devizahiteleseknek szánt forinthitellel, a Somogy Takarék pedig, amelyik rendkívül kedvező, 8%-ot közelítő hiteldíjjal állt elő az elmúlt hetekben. Miközben mások kamatot emelnek, a széles fiókhálózattal rendelkező takarékszövetkezeti szektor tárt ajtókkal várja a devizahiteleseket. A hitelezési szándék megvan, jó a szektor likviditási helyzete, a legtöbb helyen a tőkével sincs gond. Méretük és kapacitásuk azonban nem végtelen, így aligha fognak tudni 30 milliárd forintnál több lakáshitelt kihelyezni a rendelkezésre álló kevesebb, mint öt hónapban. Ez nem éri el a kiváltásra váró deviza alapú jelzáloghitel-állomány egy százalékát, emellett úgy tudjuk, nem nagyon lesz a közeljövőben 10%-os THM-nél kedvezőbb hitelajánlat a takarékszövetkezetek palettáján sem.

8,37-es THM: kitört a forinthitel-háború!

Akár 8,75 százalékos kamattal (és akár 8,37-es THM-mel) kínál forinthitelt egy takarék. Azon ügyfeleknek, akik élni szeretnének az egyösszegű előtörlesztéssel, de arra saját forrással vagy megtakarítással nem rendelkeznek - hitelképességtől függően - a Somogy Takarék Szövetkezet hitelt nyújt - olvasható a bank honlapján. Ezzel ugyan nem az első, de mindenképp a legkedvezőbb ajánlat jelent meg a piacon, kifejezetten végtörlesztőknek.

forrás: http://penzcentrum.hu

 

Tárt ajtókkal várják a takarékszövetkezetek a végtörlesztőket

Mintegy 600 milliárd forintos szabad forintforrás, az előírt 8 százaléknál több mint kétszer akkora átlagos tőkemegfelelés és az összes magyarországi bankfiók 40 százalékát kitevő kirendeltség-hálózat támogatja a takarékok idei lakossági forinthitelezés -bővítési terveit - hangsúlyozza az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség sajtóközleménye.

 

Végtörlesztés, hitelháború, Fundamenta - Mi az igazság?

Mi a véleménye a végtörlesztési törvényről a devizahitellel nem rendelkező Fundamenta-Lakáskassza vezetőjének? Igaz-e, hogy a Fundamenta tömeges hitelkiváltásra készül? Kapnak-e ehhez tőkét? Mi lesz a lakáskassza betétállományával? Lesz-e forinthitel-háború? Dr. Gergely Károlyt, a társaság elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.

 

Itt a két lakáskassza: melyik a jobb?

Mivel törvény szabályozza termékeiket, a jelenleg piacon lévő két lakástakarék-pénztár ajánlatai között csak nüansznyi különbségek vannak. Az OTP a kis összeget megtakarítani tudók, míg a Fundamenta az azonnali hitelesek lakáskasszája lehet. Két szélsőséget leszámítva viszont nehéz dönteni, a Pénzcentrum.hu épp ezért összegyűjtötte a legfontosabb kondíciókat és eltéréseket, ami meghatározhatja, melyik lakáskasszánál érdemes megtakarítani.

 

Végtörlesztés: fontos figyelmeztetés jött
A lakáskassza-szerződésből végtörlesztők könnyen bukhatják az állami támogatást.

 

13,5%-os THM az OTP-nél!

Kisebb-nagyobb lépésekben hátrál az OTP bank. Naponta megjelenő kondíciós listáiban egyre feljebb tolja a lakáscélú forinthitelek THM-eit, az augusztus végi 11,49 százalékos érték hétfőre 13,48, keddre 13,50 százalékra emelkedett. Véleményünk szerint látunk még ennél kedvezőbb hitelkamatokat az OTP banknál is, a jelenlegi visszatorpanás időkérésnek tekinthető, amit a devizahitelesek is a hirtelen döntés helyett a felkészülésre fordíthatnak.

 

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam

Rendkívüli intézkedésekről döntött az Erste Group menedzsmentje, ezek a periferiális európai kitettségét, CDS-portfólióját, a bank magyar és román leánybankját, és a bank kamatmodelljét érintik. Az intézkedések csak a magyarországi leánybank miatt több mint 200 milliárd forintos veszteséget jelentenek a bankcsoportnál (a leánybanknál 130 milliárd feletti plusz veszteség képődik), a tőkepótlás közel 180 milliárd forint lesz. Az Erste Group árfolyama a bécsi tőzsdén több mint 15%-os zuhanással kezdte a napot.

 

Reagált a Raiffeisen az Erste rendkívüli bejelentésére

Közleményt adott ki az Erste Group mai, rendkívüli intézkedésekről szóló bejelentéseit követően a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport ebben hangsúlyozza: alacsony a kitettsége a perifériális országok felé, magyarországi goodwillja (amit az Erste Group leírt) mindössze 3,5 millió euró (év végéig ők is leírják), Romániában nem könyvelt el ilyet, és a bankcsoport az idei évre profitot vár.

A végtörlesztés ára: tőkeemelésre kényszerülhet a Raiffeisen

Valószínűleg tőkét kell emelnie a Raiffeisen Bank Internationalnak magyarországi leányában, hogy így kompezálja a végtörlesztésből fakadó veszteségeket - írja a Reuters.

Végtörlesztés-körkép: ezt kínálják most a bankok

Egy hete lehet élni a végtörlesztés lehetőségével, egyes szakértői becslések szerint közel 200 ezren fognak így tenni december 30-áig. A legtöbben új forinthitel felvételével akarják rendezni tartozásukat. Csakhogy kamatemelésektől és a hitelezés teljes leállításától volt hangos az elmúlt hét. Lássuk, milyen most a felhozatal!

Magyar bankok: íme a meztelen igazság

A bankrendszer hitelezési aktivitása továbbra is csökken, főleg a vállalati szektorban, miközben a portfólió minősége újra romló tendenciát mutat. A romló hitelportfólió azonban az év első felében nem minden banknál párosult értékvesztés-képzési növekménnyel, ami további kockázatokat jelenthet a jövőre nézve. A bankrendszer kimutatott eredménye jónak mondható, de emögött egyedi tételek, valamint egy-egy bank kiugró teljesítménye áll; ezzel párhuzamosan emelkedett a veszteséges bankok száma. Az egyedi hatásoktól megtisztított bankrendszeri eredmény egyértelműen romló tendenciájú. A tőkemegfelelés szintje jelenleg megfelelő, de a végtörlesztési jogszabály alkalmazásával ebben jelentős negatív fordulat is bekövetkezhet - állapítja meg a Nemzetközi Bankárképző Központnak a magyar bankrendszer 2011. első félévi tevékenységéről szóló BankAdat-elemzése. Az írást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Háborúnak nyoma sincs - Miért drágulnak a hitelek?

Összejátszást gyanít a bankok elmúlt időszakban megfigyelt, új hitelekre vonatkozó sorozatos kamatemelései mögött Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, ezért a GVH-hoz, illetve a PSZÁF-hez fordul. A Portfolio.hu számításai szerint ugyanakkor a bankok kamatemelései - a múltbeli tapasztalatokhoz hasonlóan - ezúttal sem függetlenek a forrásköltségek emelkedésétől. Utóbbiban jelentős szerepet játszott a pénzügyi stabilitást veszélyeztető végtörlesztési törvény.

Nagy a végtörlesztési kedv, nő a stabilitási veszély

Szinte ugyanolyan arányban és ugyanolyan forrásból végtörlesztenék devizahitelüket a Portfolio.hu olvasói, mint akkor, amikor Lázár János bejelentette, hogy a Fidesz-frakció a kedvezményes végtörlesztés lehetővé tételét javasolja. Ezúttal több mint 6 ezer olvasó válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a törvényben meghatározott 180 forintos frank-, 250 forintos euró- illetve 2 forintos jenárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye ezúttal is sokatmondó: a válaszadók mindössze 19%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Ez továbbra is több százmilliárd forintos veszteségeket jelez előre a bankszektor számára, s a potenciális veszteség a forint gyengülése miatt egyre nagyobb.

Az MNB eurót, a bankok adatot adnak

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben írta elő a bankoknak, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről heti gyakorisággal közöljenek adatokat a jegybankkal. A rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg - adta hírül az MTI.

 

Rejtélyek és tévedések - 5 kérdés, 5 válasz a végtörlesztésről

Több kérdés is tisztázásra vár még a deviza alapú jelzáloghitelek egyösszegű végtörlesztésével kapcsolatban, a törvény ugyanis nem mindent szabályoz pontosan. A bankok többsége már megfogalmazta saját értelmezése szerint a maga válaszát, de van olyan hitelintézet is, amelyik a jogszabályalkotóhoz fordult jogértelmezésért. Cikkünkben sorra vesszük az elmúlt napokban felmerült legfontosabb kérdéseket, és összegezzük a bankok ezekre adott válaszait. Ezek (egy kivételével) nem a devizahitelesek többségét, legfeljebb néhány tízezer devizahitelest érintenek. A nagybankok közül az OTP és a CIB nem nyilatkozott, az UniCredit pedig kitérő választ adott.

 

Bővítik a végtörlesztők körét

A Rogán Antal által ma benyújtott törvénymódosítás szerint a végtörlesztés lehetősége vonatkozna azokra is, akik számára a kölcsön folyósítása szakaszosan történt, valamint azokra is, akik devizában törlesztik hitelüket. forrás: http://www.portfolio.hu

 

Az Alkotmánybírósághoz kerül a végtörlesztési törvény

A Magyar Bankszövetség Elnöksége a mai napon megtárgyalta és támogatta 2011. évi CXXI. törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadvány tervezetét. Az Elnökség döntött a beadvány benyújtásáról, és érintett tagbankjainak javasolja a csatlakozást - közölte a szervezet.

 

Fellélegezhetnek a devizahitelesek? - Fordulat a frank piacán

A Chicagói Határidős Árutőzsde (CME) devizapiaci adatai szerint több mint egy év után ismét többen vannak a frank gyengülésére, mint erősödésére fogadók, ami az egyik jel a kibontakozó trendfordulóra a svájci frank piacán. Más, a technikai elemzésben kiemelten figyelt jelek is erre utalnak.

 

Találkozó készülődik Svájcban: emelik az árfolyamküszöböt?

A svájci Sonntagszeitung tegnapi számában megjelent egy cikk, amiben arról írnak, hogy októberben találkozni fognak a svájci üzletemberek és szakszervezetek az SNB képviselőivel, ahol a téma az EUR/CHF árfolyamküszöbének emelése lesz - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. Közben a svájci pénzügyminiszter is intézkedéseket helyezett kilátásba a frank gyengítésére.

Célkeresztben Magyarország - Nincs szükség rendkívüli kamatemelésre

Még nem beszélhetünk rendkívüli kamatemelés szükségességéről - fogalmaztak a Portfolio.hu-nak egyöntetűen budapesti elemzők. Közben a külföldi stratégák keddi kommentárjaikban a 300 forint közelében járó euróárfolyam kapcsán szintén azt taglalják, hogy mit tehet ebben a helyzetben a magyar jegybank. Meglátásuk szerint ha lépni kell, akkor az MNB interveniálni fog.

Sok profi befektető szerint erősödni fog a forint

Miközben a forint árfolyama tegnap már a 300 forintos lélektani szintet is megcsípte, a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők három hónapos és egy éves időtáv tekintetében is optimistábbak a forint kilátásaival kapcsolatban, mint szeptember elején. Egy év múlva a hazai fizetőeszköz a megkérdezettek fele szerint a 287 forint/eurónál is erősebb szinteken tartózkodik majd, de sokak szerint már jövő év elejére is ilyen szintekre kapaszkodhat vissza a deviza.

Reális veszély Magyarország leminősítése

A Portfolio.hu villám felmérésének eredménye szerint reális veszélynek tartják az elemzők és alapkezelők, hogy a következő három hónapban leminősítik Magyarországot. A 13 külföldi, illetve magyar szakértőből ugyanis 11 válaszolt igennel erre a kérdésre és közülük a legtöbben arra számítanak: a három legnagyobból két hitelminősítő tehet így. Ezzel a magyar adósminősítés a befektetésre már nem ajánlott ún. bóvli kategóriába süllyedne, amely akár erőteljes negatív pénz- és tőkepiaci reakciókat is okozhat. Egyesek megjegyezték, hogy bár reális veszélyt látnak a leminősítésre, mégsem biztosak abban, hogy ez már rövid távon be is következik. Emiatt arra is rákérdeztünk, hogy várakozásaik szerint merre változik egy éves távon a hitelminősítésünk a jelenlegi szintről. A kép sajnos itt sem "rózsás". Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója egy mai interjúban azt hangsúlyozta, hogy csekély az esélye a leminősítésnek. Egy szerdai kormányzati közlemény is azt hangsúlyozta: nem lenne megalapozott egy ilyen lépés a mostani kormányzati intézkedések alapján.

Megtaláltak minket a spekulánsok: a héten meglehet a 300-as euró

A délután 4 órakor megjelent amerikai makroadat csak rövid ideig tartó fellélegzést okozott a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, folytatódik a tőke dollárba menekítése, ez pedig nem kedvez a feltörekvő piacok között a forintnak sem - jelezték a délutáni intenzív forintgyengülés egyik lényeges okát piaci szakértők a Portfolio.hu-nak. Az eddig erős támasznak számító 295-ös szint elesett, ez pedig egyes, forinterősödésre játszó befektetőket pozíciózárásokra kényszeríthetett, ez is a hullámszerű forintgyengülés oka. Ennek jegyében a kurzus 297,3-ig emelkedett, ami két és fél éve a leggyengébb forintot jelenti. Devizapiaci szakértők szerint ha nem jön megnyugvás a nemzetközi piacokon, akkor napokon belül 300-ig emelkedhet az euró árfolyama.

A legnagyobb játékosok céltáblájára került Magyarország

Egyre több jel utal arra, hogy spekulációs támadások kereszttüzébe kerülhet Magyarország. A pénteki piaci folyamatok is erre utaltak, és a napokban olyan hírek jelentek meg, miszerint már a hedge fundok is célba vették Magyarországot. Közben külföldön lesújtó kép kezd kialakulni az országról: egyre gyakrabban emlegetnek minket Görögországgal egy lapon, annak ellenére, hogy a kormány kommunikációja szerint "letértünk a görög útról".


-2011.10.03-

Kevesen végtörleszthetnek - 25 milliárdot bukhat az OTP
Ha sokan végtörlesztik devizaadósságukat, akkor elszabadulhatnak a kamatok és tovább gyengülhet a forint – erről Csányi Sándor, az OTP Bank első embere beszélt egy rendezvényen. Elemzők szerint viszont kevesen tudnak megszabadulni devizahitelüktől.

Végtörlesztés: drasztikus lépést tett az Erste Bank

A banki végtörlesztés okán nadrágszíj-meghúzásra és üzleti tevékenységük hibernálására kényszerülő bankok közül az Erste már lépett: a bank október 1-től nem fogad be hitelkérelmeket ügynökökön keresztül - írja a Napi Gazdaság. Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója egyúttal úgy nyilatkozott: "Nem hagyjuk, hogy elűzzön bennünket egy olyan ellenséges gazdaságpolitika, amely Magyarországnak súlyos károkat okoz." Treichl egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, nem vonulnak ki, a szükséges likviditást és tőkét biztosítani fogják a magyarországi Erste Banknak.

 

Máris feladta az Erste Bank a devizahitelesekért folytatott küzdelmet

Nem az Erste Bank lesz a végtörleszteni vágyók bankja, legalábbis ha forinthitellel szerették volna kiváltani jelenlegi devizahitelüket. A bank mától érvényes kondíciós listájában a legkisebb THM is 12,27 százalék, ami messze van a piaci átlagtól is, nemhogy a végtörlesztők vágyálmaitól.

 

Nem ad forinthitelt a K&H saját devizahiteleseinek

Nem ad forinthitelt a K&H Bank saját devizahiteleseinek - értesült a Pénzcentrum.hu. Ezzel sokaknak nehezíti meg a végtörlesztést, persze más bankoknál végtörlesztőket nem diszkriminál ilyen módon. Egy olvasónk értesítése után egy véletlenszerűen kiválasztott fiókban érdeklődtünk a banknál kérhető kiváltási lehetőségről. Az ügyintéző elárulta: K&H ügyfeleknek nem, másoknak viszont nyújtanak forinthitelt akár deviza alapú hitel kiváltására is.

 

Szász Károly: már a kiskapukat keresik a végtörlesztésen

Egyértelmű, hogy nem lehet devizában a devizahiteleket végtörleszteni, bár egyes bankok a végtörlesztéshez szükséges forrást nem forintból, hanem devizából szeretnék biztosítani - mondta a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az MTI tudósítása szerint.

 

Zombi bankok Magyarországon (Vélemény)

"Amikor a kormány a vállalkozók panaszait hallva a külföldi bankokat fogja hibáztatni a hitelszűke miatt, emlékezni, vagy inkább emlékeztetni kell arra, hogy ő lökte zombi létbe ezeket a bankokat" - írja alábbi véleménycikkében Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, a Bankszövetség egykori elnöke.

 

Levélben fordult Schmitt Pál a bankokhoz

Nyílt levélben tájékoztatta a köztársasági elnök a Magyar Bankszövetséget arról, hogy miért írta alá az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényt - tette közzé az MTI.

 

Mindenre elszánt a svájci jegybank

Philipp Hildebrand hiteles lépésnek nevezte a svájci jegybank által felállított árfolyamküszöböt az euró-frank árfolyama esetében és hangsúlyozta, hogy mindenáron készek megvédeni ezt a határt.

 

Végtörlesztés: kimaradnak "a szegénység vámszedői"?

Csányi Sándor szerint a "szegénység vámszedői" a hitelközvetítők, akik most mégis a forinthitelek kiajánlására készülnek. A hitelközvetítőknek a magyar jelzáloghitelezésben betöltött szerepe erősen vitatott, ezért is érdekes, vajon a következő hónapok devizahitel-kiváltási hullámában milyen szerep hárul rájuk. A törvény szerint csak díjmentesen végezhetik munkájukat (akár a bank, akár az ügyfél a megbízó), és egyéb, nem pénzbeli juttatást sem nyújthatnak munkájukhoz. Kíváncsian várjuk, szigorú felügyeleti kontroll támogatja-e majd a jogszabályalkotó nagyon is jogos szándékát a szokásos közvetítői jutalékmotivációk háttérbe szorítására.

 

Végtörlesztés négy keréken: az autód is lehet fedezet

Szemmel láthatóan megugrott az érdeklődés a gépjármű-fedezetű hitelkonstrukciók iránt, amint az országgyűlés szeptember 19-én elfogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő előtörlesztésével kapcsolatos törvényt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, tehermentes ingatlanvagyon vagy jelentős megtakarítás hiányában sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak ingatlanhitelük forinthitelre váltásához. Szakértők szerint még inkább előtérbe fognak kerülni a gépjármű-fedezetű hitelek, amelyek segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

 

Zavaros a törvény: a "devizahitelesek" nem végtörleszthetnek?

Nincs egyetértés a bankok között és sok esetben a bankokon belül sem arról, vonatkozik-e a kedvezményes végtörlesztés lehetősége a devizahitellel rendelkezőkre is. Õk azok, akiknek devizában folyósították a hitelét, és a törlesztés is devizában történik. Arányukról nincs pontos statisztika, becslések szerint legfeljebb néhány százaléknyian (néhány tízezren) lehetnek. A témával kapcsolatos kérdésünket a PSZÁF azzal hárította el, hogy megválaszolására a Nemzetgazdasági Minisztérium jogosult, utóbbi részéről pedig még nem kaptunk választ.

Vigyázat: drága mulatság lehet a végtörlesztés!

A devizahitelesek többségének számára egyáltalán nem lesz ingyenes a végtörlesztés. Legalábbis azoknak nem, akik nem tartják a párnájuk alatt a teljes tartozásuk összegét. A hitelfelvételkor felmerülő költségek több százezer forintot is kitehetnek, kiszámoltuk, mire számíthatunk pontosan.

Érdemes forinthitelre váltani? Számold ki!

Ha nem megy zsebből a végtörlesztés, csak a hitel jöhet szóba! Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod mekkora törlesztőrészlet változásra számíthatsz a különböző konstrukciók révén. Néhány adat megadása után magad nézheted meg: mennyire éri meg forintosítani devizahiteledet?

Érdemes a jövőt feláldozni a végtörlesztésért?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a devizahitel-kiváltás mekkora arányban történik majd megtakarításból, illetve forinthitelből. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy az embereknek nem egy szimpla hiteldöntést kell hozniuk. Jóval többről van szó - komplex pénzügyivagyon-, sőt életvezetési döntésről, amely hosszú évekre, sőt évtizedekre szól. Érdemes minden megtakarítást feláldozni?

ING: vigyázat, nagyon komplex döntés a végtörlesztés
Egyelőre tart a "számháború", hogy a jelzálogalapú devizahitelesek mekkora hányada tud és akar majd élni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban is, hogy a devizahitel-kiváltás mekkora arányban történik majd megtakarításból, illetve forinthitelből. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy az embereknek nem egy szimpla hiteldöntést kell hozniuk. Jóval többről van szó - komplex pénzügyivagyon-, sőt életvezetési döntésről, amely hosszú évekre, sőt évtizedekre szól. Ehhez pedig megfontoltságra, a helyzet komplexitásának áttekintésére, valamint megbízható pénzügyi partnerre van szükség - hívja fel a figyelmet az ING Biztosító.Állam:

Budapesti kerületek mehetnek csődbe

Hétfőn alakíthatja ki álláspontját a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöksége Tarlós István főpolgármester javaslatairól - tudósít az InfoRádió.

Londoni elemzők: rendkívüli kockázatok Magyarországon

A magyar költségvetési politika hitelessége még mindig ingatag, a kormány lassan halad a fiskális konszolidációval és közben az euróövezet adósságválsága is jelentős veszélyforrás - írja keddi, Magyarországról szóló kommentárjában Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch elemzője. A londoni közgazdász ezek ismeretében 4 javaslatot fogalmaz meg, ami segíthet Magyarországnak, meglátása szerint többek között jól jönne egy elővigyázatossági IMF-hitelmegállapodás.

Furcsa adósságcsökkentést folytat a kormány

Bár a gazdaságpolitika rövid távon az első számú céljának tekinti az államadósság csökkentését, valójában az elmúlt évben e szempontból a feltörekvő régió legrosszabb teljesítményét nyújtotta - állapítható meg a Nemzetközi Valutaalap napokban megjelent elemzéséből. A strukturális egyenlegünk romlása azért is figyelmeztető, mert a magyar államadósság a legsérülékenyebb a gazdasági növekedés lanyhulására.

A magyar "háborúról" beszélnek élőben a CNBC-n

Magyarország legfőbb ellensége az államadósság. Ha ezt a harcot elbukja a kormány, akkor minden bukik - nyilatkozta a CNBC élő adásában a parlament előtt Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint nem lehet egy lapon említeni Magyarországot és Görögországot.

Járai: három év kell ezen az úton

Nehéz körülmények között kellett összerakni a jövő évi költségvetést, amit az is tovább nehezített, hogy a magyar költségvetési politika megítélése a legrosszabb az Európai Unióban - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság pécsi közgazdász vándorgyűlésén.

Feledésbe merült a reformpakk? Nagyon megbüntethetnek minket

A büdzsében tátongó lyukak sorozatos betömködése és a költségvetési hiány csökkentése annyira leköti a kormány erejét, hogy nagyon úgy tűnik: korábban meghirdetett nagy ívű reformprogramjához sem tudja magát tartani. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban meghirdetett "csomagban" ugyanis nem igazán köszönnek vissza a Széll Kálmán-terv - külföldi befektetőket lenyűgöző - lépései. A kérdés ezek után csak az, hogy mi történik, ha erre a furcsaságra az eddig bizalmat szavazó piaci szereplők, esetleg a hitelminősítők is felfigyelnek.

"A Széll Kálmán-terv él" - Banai is vázolta a költségvetést

A Széll Kálmán terven felül újabb intézkedéseket kellett meghozni azért, hogy a 2012-es költségvetés biztosítsa a csökkenő államadósságot - mondta Banai Péter a pécsi közgazdász vándorgyűlésen. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára öt célt jelölt meg: a nyugdíjrendszer átalakításának befejezése, az egészségügyi alap "saját lábra állítása", az arányos adózás általánossá tétele és a kiskapuk lezárása, a segélyek világából a munka világába való visszavezetése az embereknek, illetve az euróválság hatásainak kivédése.

Navracsics: a 2012-es költségvetés a világ helyzetét tükrözi

A következő év a nagy ellátórendszerek átalakításáról szól, a 2012-es költségvetés a világ helyzetét tükrözi - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Heti Válasz című közéleti hetilap által szervezett fórumon péntek este Veszprémben. Navracsics hangsúlyozta: a költségvetés a következő három hónapban biztosan módosulni fog, mert a feladatok felosztása nem tisztázott teljesen, ami a finanszírozást is érinti - írja az MTI.

Adó:

Cséfalvay: ez tényleges adócsökkentés

A kormány jövőre teljesen megszünteti az adójóváírást, a szuperbruttót pedig kivezeti a 202 ezer forint alatt keresők esetében - reagált Cséfalvay Zoltán a parlamentben egy ellenzéki kritikára. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy minden jövedelmi csoportban csökken az adóterhelés tényleges mértéke.

Emelkedik a gázolaj, a szeszesitalok és a dohánytermékek adója

November 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is, írja az MTI.

Maradhat az eva és az ekho?

Szerdán véglegesíti, és péntekig a parlament elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza "lábra állítása" és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessen a munka világába - közölte a miniszterelnök szóvivője a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése közben tartott budapesti sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Így jön össze Matolcsy 300 milliárdos lefaragása jövőre

Nemcsak a bevételi oldal tartalmaz új intézkedéseket a jövő évi költségvetésben, hanem a kiadási oldalon is találhatók eddig be nem jelentett lépések - írja az origo a birtokába került 2012-es költségvetési tervezetre hivatkozva. Ezek szerint feladatleépítésbe fog a kormány jövőre.

Nem lesz elég Matolcsy 2012-es csomagja

Jövőre 900 milliárd forintos lyukat kellene betömjön a kormány, 2013-ban pedig már 1400 milliárd forintos elcsúszás jelentkezik az alappályához képest - állapítja meg a Költségvetési Felelősségi Intézet legfrissebb, 2011-15-ös évekre vonatkozó technikai kivetítése. Ez arra utal, hogy a Matolcsy György által két héttel ezelőtt bejelentett (áfaemelést is tartalmazó) csomag nem lesz elegendő. A KFIB számításainak szomorú üzenete egyúttal, hogy Magyarország évekig csak álmodozhat a 3 százalékhoz közeli gazdasági növekedésről.

Így írja át az életünket jövőre az állam

A kormány számos adóemelést, és a kiadáscsökkentő intézkedést tervez a 2012-es évre a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint, amelyek közvetve vagy közvetlenül érintik a gazdaság szereplőit. Cikkünkben összegyűjtöttük a következő év legfontosabb lépéseit, kiemelve a foglalkoztatásban várható változásokat.

Oktatás:

Csúcson a költségvetési szervek adóssága

Augusztusban 1,1 milliárd forinttal 41,3 milliárdra emelkedett a költségvetési szervek adóssága, vagyis a tartozásállomány az áprilisban már látott rekordszint közelében tartózkodik. Sorozatban már a harmadik hónapban emelkedett az adósságállomány.

Foglalkoztatás:

Rogán: tartalékállományba kerülnének a közszférából elbocsátottak

200 ezer főt vezetnének vissza a munka világába a segélyen élőkből a Start munkaprogramok segítségével - mondta Szijjártó Péter, miután a költségvetés jövő évi tervezetét megismerte a Fidesz-frakció. Azaz 200 ezer fő lenne a közmunka programok célszáma. Rogán Antal a Magyar Televízió Este című műsorában arról beszélt, a közszférában lehetnek elbocsátások, de az elbocsátottak valamilyen tartalékállományba kerülnének, és a cégek jelentős járulékkedvezményeket kapnának, ha alkalmazzák őket.

Reménytelen év vár a munkanélküliekre

Az új költségvetési intézkedések és a nemzetközi konjunktúra hanyatlása eredményeképp meglehet, olyan erősen behúzza a féket a versenyszféra, hogy létszámbővítő munkakereslete egyáltalán nem fog jelentkezni az előttünk álló évben. A jegybank múlt héten publikált inflációs jelentése szerint jövőre nem számolhatunk érzékelhető foglalkoztatás növekedéssel, sőt feketedhet is a foglalkoztatás. A kormány is visszafogta várakozásait, és úgy tűnik, jobbára a közfoglalkoztatástól reméli a foglalkoztatás bővülését. Mindezek pedig akár optimista feltevésnek is bizonyulhatnak a végtörlesztési technika belső konjunktúrára gyakorolt hatása és az előrejelzések óta tovább romló nemzetközi gazdasági kilátások miatt. Így akár foglalkoztatásbővülés helyett visszaesés, és a munkanélküliség emelkedése is jöhet.

Egészségügy:

Szabad az út a budapesti kórházak államosítása előtt

Jóváhagyta a fővárosi egészségügyi intézmények állami kézbe adásának előkészítését meghatározó megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés - tudósít az MTI.

Nincs plusz forrás az önkormányzati intézmények átvételére

A fővárosi kórházak az ősztől, a megyei kórházak pedig jövő januártól kerülnek állami kézbe. A vidéki kórházak sorsát csak jövőre dönti el a kormány - értesült a Népszabadság.

Holnaptól kétezer gyógyszer ára változik

Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője az MTI-vel.

Lefaragja a kormány jövőre a gyógyszerkasszát

Jövőre 80 milliárd forinttal csökken a gyógyszerkassza az idei évhez képest, és papíron összességében 300 milliárd forinttal nő az Egészségbiztosítási Alap kiadási oldala - írja a Népszabadság a birtokába került költségvetési tervezetre hivatkozva. Az E-Alap növekedése a gyakorlatban nem jelent tényleges többletpénzt, mivel ez a rokkantsági ellátásokra fog menni.

Így változik az egézségbiztosítás jövőre

Nagymértékben, nyolcvanmilliárd forinttal csökken jövőre a gyógyszer- és a táppénzkassza, illetve átalakul a rokkantnyugdíjak finanszírozása is - írja a Népszabadság.

Nyugdíj:

Kiderült: hiányzik a nyugdíjpénz a bankokból

Becsléseink szerint mintegy 150-170 milliárd forintnyi nyugdíj-reálhozammal gazdagodott augusztus hónap folyamán a magyar lakosság, ennek ellenére a lakossági betétek állománya kisebb mértékben nőtt, mint az előző hónapban. A reálhozamok elsősorban tehát nem a bankbetéteket gyarapították. A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái arról is árulkodnak, hogy miután a frankhitelesek számára az erős frank miatt igencsak izzasztó volt az augusztus, a lakosság hitelállománya a hónap végére mégis 148 milliárd forinttal csökkent. A háztartási hitelkihelyezések továbbra is nagyon alacsonyak, ezt a statisztikát azonban a következő hónapok hitelkiváltásai radikálisan átírhatják. Kiderült: a végtörlesztésre jogosult hitelesek deviza alapú jelzáloghitel-állománya 4400-4500 milliárd forint lehet az augusztus végi adatok alapján.

Sokan nem vették át a reálhozamot

34 ezer volt magánnyugdíjpénztár-tag nem vette át a reálhozamát szeptember 16-áig a postahivatalokban. A Magyar Posta szóvivője az InfoRádióban elmondta, hogy a csaknem egymilliárd forintot visszautalták a pénztáraknak.

Van még esély a reálhozamra - november végéig

80 ezernél is több volt magánnyugdíjpénztár-tag 2,7 milliárd forintnyi reálhozamát nem tudta kikézbesíteni a Magyar Posta, mert hibás volt a pénztárnak megadott cím, vagy a címzett az értesítés ellenére nem vette át az összeget. A múlt héten viszont megjelent egy kormányrendelet, mely szerint ők november végéig kaptak haladékot, hogy kérjék a pénztáruktól az újbóli utalást - írja a Világgazdaság.


-2011.09.27-

Adózás:
Visszatér a progresszív adó - 92 ezer forint lenne a minimálbér
Lényegében háromkulcsossá alakítja az szja-rendszert a kormány − csak éppen nem így hívja. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint egy átmeneti javaslatot nyújt majd be a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak − amellett hogy 92 ezer forintos minimálbérre és 108 ezer forintos garantált bérminimumra tesz ajánlást.

Jövőre jön: családi adózás, amivel buknak a családok

Az adókulcs effektív csökkentése javítja, de a járulékemelés, és különösen az adójóváírás eltörlése jelentősen rontja az adózók pozícióját - egyéni szinten így összegezhető a kormány pénteki bejelentéseinek hatása. A Portfolio.hu azt is kiszámolta, hogy háztartások szintjén mi az eredménye a "családi adózás" bevezetésének. A következtetés: a legtöbb család 2012-ben több adót fog fizetni, mint amennyit 2010-ben, a "személyi adózással" fizetett.

Jövőre ennyivel fizetünk többet a rezsire

Habár a kormányfő a múlt hét elején még a rezsikiadások befagyasztására adott megbízatást az illetékes szaktárcának, Matolcsy György pénteki általános forgalmi adó emeléséről tett bejelentése mégis emelni fogja a lakossági kiadásokat az újévben. A távhő kivételével ugyanis az összes közműszolgáltatás a legfelső áfakulcsba tartozik, ezért a 2 százalékpontos emelés - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a bruttó szolgáltatási díjak 1,6%-os emelkedéséhez vezet 2012. január 1-től.

Jön a 92 ezer forintos minimálbér és az átlagbér feletti adó!

A kormány 92 ezer forintos minimálbérre valamint 108 000 forintos garantált minimálbérre tesz majd ajánlást, a versenyszférában 5 százalékos béremelést ajánl, továbbá a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés egy részét a munkáltatónak részben visszatérítené - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményében, amely az egykulcsos szja megteremtésének lépéseiről szól. Mindennek költségvetési bevételi fedezetét az jelentené, hogy a 202 ezer forint felett keresők átmeneti hozzájárulást fizetnének. Jócskán átalakul az egykulcsos adórendszer.

Bencsik: szolidaritási tényezőből lehetne támogatni a rászorulókat

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár elmondása szerint október elsejére érvénybe léphet az a miniszteri árrendeletet, ami minden egyes távhőtermelőre és -szolgáltatóra egységes elvek mentén állapítaná meg a hatósági árat. Az Kossuth rádió 180 perc című műsorának nyilatkozó szakpolitikus várakozásai szerint a rendeletben kihirdetésre kerülő hatósági árak nem okoznak majd áremelést a fogyasztók részére. Bencsik János beszélt arról is, hogy a rezsibefagyasztás csak rövidtávon választható megoldás, hosszú távon a magas importkitettség miatt nem tartható. Az államtitkár meglátása szerint középtávon a megoldás az lehetne, ha az ország összes pontján minden közműszolgáltatás esetében egységes szerkezetben történne meg a hatósági ármegállapítás, míg a valóban rászoruló rétegek megsegítésére minden szolgáltatás tarifájába beépítenének egy, a végfelhasználói ár tekintetében 2-3%-os tényezőt, ami egy alapban gyűlve biztosítaná a fedezetet a támogatások folyósítására.

Rogán: majdnem adóemelésnek adtuk el az adócsökkentést

Ha lesz olyan bank, ami kivonul az országból, "azért a bankért nem kár", csupán ürügyet keres arra, hogy elmehessen - mondta Rogán Antal fideszes politikus az InfoRádió Aréna című műsorában. Rogán szerint akik az utolsó pillanatban nyújtják be végtörlesztési igényüket, azoknak 2012. február végéig kell kifizetniük adósságukat. A politikus úgy véli, szükség van kamattámogatott lakáshitelre. A béreket érintő adóváltozásokról pedig azt mondta, "sikerült egy adócsökkentést majdnem adóemelésnek eladnunk".

Fájdalmasan nyílik az adóék Magyarországon

Kevés olyan ország van Európában, ahol magasabb az adóék, mint Magyarországon lenne 2012-ben az adójóváírás kivezetésével és a járulékemeléssel. A múlt hét pénteken bejelentett intézkedéstervek nyomán az átlagbér alatt keresőknél újból erősen, tíz évvel ezelőtti szintre emelkedne az adóék.

Varga Mihály: Elképzelhető az eva és az ekho eltörlése

Az adórendszer átalakításának folytatásaként az eva és az ekho eltörlése is elképzelhető - mondta Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasznak.

Öngoskodás:

Az öngondoskodás öt forintja hatot ér

Annak ellenére, hogy relatíve kevesen kérték a magán-nyugdíjpénztári reálhozam önkéntes nyugdíjpénztárba való közvetlen kifizetését, ez év december 31-ig nyitott a reálhozam a család számára legbiztonságosabb és optimális elhelyezésére.November 30-ig pontosíthatják adataikat a volt pénztártagok
A határidő azokra vonatkozik, akik pontatlan adataik miatt nem jutottak hozzá reálhozamukhoz.

Az év végi nyugdíjpénzekre épít a kormány (3.)

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. augusztus végi hiánya 1544,6 milliárd forintra teljesült, amely a törvényi módosított előirányzat 130,4%-át jelenti - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium első nyolchavi folyamatokról ma kiadott részletes tájékoztatásában. Az anyag továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon értékesítéséből tervezett közel 529 milliárd forintnyi pénz év végi befolyásával biztonságosan tartható a 2011. évi költségvetés hiánycél. Ehhez természetesen a közelmúltban bejelentett 100 milliárd forintos pótlólagos költségvetési kiigazítás is szükséges. A tárca álláspontja szerint a 100 milliárdon felül nem szükségesek további kiigazító lépések az idei hiánycél eléréséhez, illetve kellően megalapozott 1,5%-os jövő évi GDP-növekedéssel számolni.

Munkaügy:

Bajban a foglalkoztatás: 2009 óta nem volt ilyen pesszimizmus

Három hónapon belül összességében 0,3 százalékos mérsékelt növekedést, egy év távlatában pedig -0,3 százalékos létszámcsökkenést prognosztizálnak a Foglalkoztatási Szolgálat által július első felében megkérdezett foglalkoztatók. Az aktuális, harmadik negyedévi munkaerő-gazdálkodási felmérésből kiderül, az ország legtöbb térségében alacsonyabb létszámmal számolnak a munkáltatók a következő egy évben. Ilyen pesszimizmus utoljára 2009-ben tükröződött a felmérés főszámaiból.

Andor: több ember dolgozzon többet!

Több embernek többet kell dolgoznia - a foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos szerint ez lehet a kiút Európa számára, ha szembe akar nézni a növekvő globális verseny, és az idősödő társadalom okozta kihívásokkal. Az Európai Parlamentben rendezett meghallgatáson elhangzott, az egészségügyi szektor számára katasztrofális lenne, ha a munkaidő irányelv tervezett rendelkezéseit kellene alkalmazni - írja a Bruxinfo.

Teljesen új közmunka rendszer épül

A jelenlegihez képest teljesen új közfoglalkoztatási rendszer épül a Belügyminisztérium gondozásában. Az idén kísérleti jelleggel futó Start-munka programok, ha sikeresnek bizonyulnak, terv szerint napi 6-8 órás, hosszabb távú foglalkoztatást tennének lehetővé - mondta el a Portfolio.hu-nak Samu Attila belügyminiszteri főtanácsadó, a Start-munka programok kommunikációs felelőse. A programok volumenét a jövő évi költségvetés keretei szabják meg, leginkább itt dől el, lehet-e jövőre 300 ezer közfoglalkoztatott. Azt még nem tudni, mi lesz a siker mércéje, amely alapján a kormány a Start-programok folytatása és kiterjesztése mellett dönthet; a tárca jövőre is gyenge keresletű munkaerő-piaccal számol, és 2014-ig tartó középtávú közfoglalkoztatási tervvel készül. Interjú.

Tovább puhult a munka törvénykönyve tervezete

Kompromisszumokkal haladnak a tárgyalások az új Munka törvénykönyvéről a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között - nyilatkozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn az MTI-nek. Az évi túlóra maximum 250 óra lenne a tervezett 300 helyett, a dolgozók bére nem csökkenhet a törvényi változások miatt, a rendes felmondás indokát továbbra is a munkáltatónak kellene igazolnia.

Gazdaság:

Sötéten látjuk a jövőt! - Az utolsó helyért versenyez Magyarország

Két százalékponttal 38 százalékra esett augusztusban a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga, Magyarország a legpesszimistábbak között az utolsó helyért "versenyez" Görögországgal: mindkét országban egyaránt mindössze 4 százalék gondolja országa jelen gazdasági helyzetét jónak - derül ki az Ipsos legutóbbi felméréséből.

Rettegjünk az égbe szökő benzinártól?

Hol az olajár emelkedése, hol pedig a forint árfolyamának gyengülése hajtja újabbnál újabb magasságokba a hazai üzemanyagárakat. Alábbi cikkünkben azt tekintjük át, hogy milyen olajárra, vagy forint árfolyamra van ahhoz szükség, hogy a benzinár ismét jelentősen csökkenjen, vagy adott esetben tartósan meghaladja a 400 forintos szintet. A lehetséges szcenáriók közül persze megpróbáljuk azt is meghatározni, amelyik a legnagyobb valószínűséggel lehet majd jellemző a következő hónapokban.

Új előrejelzéssel rukkolt elő az MNB: minden romlott az országban

A kormány gazdaságpolitikája jövőre érdemben fékezi a magyar gazdaság lendületét, állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből. A dokumentum ugyan alapvetően nem tartalmazza a múlt hét óta megjelent információkat (megszorító lépések, adóelképzelések), de a jegybank szakértői egy keretes írásban megpróbálták számszerűsíteni a hatásokat. Eszerint a GDP 1 százalékkal bővülhet, a lakossági fogyasztás 0,1 százalékkal csökkenhet.

-2011.09.18-

Gond lehet a hitelkorláttal
Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát működtető HC Központ ügyvezető igazgatója az [origo]-nak azt mondta, egyelőre nehéz konkrét hatásokat számszerűsíteni, mert a végtörlesztés részletei nem ismertek. A szakember szerint fontos kérdés, hogy melyik bank fog megjelenni a piacon hitelkiváltó termékkel, és milyen árazást rendel hozzá. "Vagyis akar-e majd sok ügyfelet szerezni vele, vagy csak egy termék lesz a sok közül. Előbbi esetben viszonylag alacsonyabb lehet a kamat, utóbbinál magasabb" - tette hozzá a cégvezető.
Fontos, hogy az érvényes szabályozás szerint a forinthitel összege legfeljebb a lakás hitelfedezeti értékének a háromnegyede lehet. Ez azt jelenti, hogy a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan értékénél 25 százalékkal alacsonyabb összegű hitelt kaphatnak az adósok, vagyis az ingatlanérték minimum 25 százalékának megfelelő önerővel, saját tőkével az adósoknak rendelkezniük kell.
Sok bank azonban a devizahitelezés fénykorában az ingatlan értékére vetítve 80-90, akár 100 százalékos hitelt is nyújtott, ez most nagyon megnehezíti a hitelkiváltást. Ha ugyanis az adós forinthitelből szeretné végtörleszteni a korábbi hitelét, akkor nem fogja teljesíteni az önerőre vonatkozó feltételt, főleg, ha időközben a fedezetként bevont ingatlan értéke is alacsonyabb lett. Ebben az esetben valahonnan pénzt kell előteremtenie vagy egy másik ingatlant kell újabb fedezetként betenni a hitel mögé.
Fontos szempont Bánfalvi szerint az is, hogy az árfolyamrögzítésről szóló rendeletben szereplő, az ingatlan értékére vonatkozó harmincmillió forintos ingatlankorlátot alkalmazzák-e majd a végtörlesztésről szóló szabályozásban. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan fedezetét jelentő ingatlan forgalmi értéke a hitel befogadásakor nem haladhatja meg a harmincmillió forintot. Ha ezt a korlátot lejjebb viszik, mondjuk 10-20 millió forint körüli értékre, az csökkentheti a lehetőséggel élők számát. 

Az ördög az időzítésben rejlik
Ha meg akarja előzni egy bank a versenytársak piacszerzését, minél előbb a piacra kell dobnia kedvező kamatozású forinthitelét. Minél előbb megteszi ezt, annál több ügyfelet vonzhat magához. Minél többen döntenek ezért a hitelkiváltás mellett, az annál inkább segíti a forint gyengülő trendjét. Minél gyengébb a forint, annál több ügyfél dönt a hitel rögzített árfolyamú kiváltása mellett. Minél többen döntenek így, annál nagyobb a leépülő devizahitel-állománnyal küzdő bankok vesztesége. Minél nagyobb ez a veszteség, annál intenzívebb a kiváltási verseny. Minél intenzívebb a verseny, annál nagyobb a bankszektor vesztesége. A mérsékelt verseny és az alacsony részvételi arány a bankszektor érdekében áll, a devizahiteleseknek azonban az intenzív verseny a jó.

Ugyanakkor a jelenlegi szabályok alapján nem minden devizahiteles lesz képes forinthitelre váltani. Ennek feltétele ugyanis az, hogy a hitel hitelfedezeti mutatója (LTV-ráta) ne haladja meg a 75%-ot. Ha például egy korábban 10 milliós értékű lakásra felvett 8 millió forintos eredeti hitelösszegű hitel tőketartozása jelenleg az eddig árfolyammozgások miatt 11 millió forint, és a lakás jelenlegi értéke 8 millió forint, a bank csak 6 millió forintig nyújthat forinthitelt, holott a csökkentett árfolyamon számolt, végtörlesztendő devizatartozás 8,5 millió forint. Ez esetben az ügyfélnek készpénztartalékaihoz is hozzá kell nyúlnia, hogy azonban erre a magas LTV-rátával rendelkező ügyfelek hányad része lesz képes, kiszámíthatatlan. A megtakarítások ilyen célú felélése egy további kockázat a magyar bankszektor számára. Az ügyfelek számára a csökkentett törlesztési árfolyam mindenesetre azt jelentheti, hogy átlagos forint-THM mellett megéri forinthitelre váltani, különösen, ha a tömeges devizahitel-törlesztés miatt a forint tartós gyengülésétől tartanak.

Fogolydilemmában a magyar bankok

A 180-as végtörlesztés lehetséges következményei a devizahiteles háztartásokat a forintra történő leváltás irányába nyomja, a bankok pedig egy klasszikus csapdahelyzettel, a fogolydilemmával néznek szembe. Az pedig rossz eredményre szokott vezetni.

Megvan a végtörlesztési javaslat, teljes adóslista lesz (2.)

Egyéni képviselői indítvány formájában ma benyújtotta Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke azokat a jogszabály-módosítási javaslatokat, melyek lehetővé teszik a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Ezek csak a felvételkori árfolyam és a hitelfedezet alapján szűkítik a jogosultak körét, és Giró-Szász András kormányszóvivő egy mai sajtótájékoztatón cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint egy maximális hitelösszeg alapján korlátoznák az igénybe vételt. Rogán Antal törvénytervezete szerint kibővítik a természetes személyekre is a teljes adóslistát, az ügyfél azonban visszautasíthatja, hogy adatait más bankok is felhasználhassák.

Kedvezményes végtörlesztés
A végtörlesztéssel kapcsolatos fontosabb törvénymódosítási javaslatok lényege:
- lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelek végtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények 180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF illetve 200 JPY/HUF árfolyamot alkalmaznak, ha
- a végtörlesztéssel érintett devizahitel folyósításánál alkalmazott árfolyam ezeknél nem volt magasabb
- a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést 2011. december 30. napjáig kell benyújtani
- a végtörlesztéssel érintett devizahitelhez kapcsolódó áthidaló vagy gyűjtőszámlahitel-tartozás végtörlesztését a hitelfelvevő ezzel egyidejűleg vállalja
- a pénzügyi intézmény nem utasíthatja el az igénybejelentést, köteles a végtörlesztésre irányuló lezárást 60 napon belül előkészíteni
- költségtérítést és egyéb díjat vagy jutalékot a végtörlesztésért nem lehet felszámítani
- a törvény a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti
Egy mai sajtótájékoztató szerint a fenti pontok még nem feltétlenül véglegesek, kiegészülhetnek majd például azzal, hogy a végrehajtási szakaszban lévő hitelek esetében is lehetővé teszik a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét. Ennek lehetőségét a kormány vizsgálja - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Elmondta azt is, nem lát lehetőséget arra, hogy a bankadó csökkentésével kompenzálják a felmerülő veszteségekért a bankokat.
Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: tévesek voltak azok a sajtóértesülések, melyek szerint egy bizonyos hitelösszeg alapján korlátoznák a kedvezményes végtörlesztést igénybe vevők körét.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Rogán Antal benyújtotta a végtörlesztésről szóló törvényjavaslatot

Pénteken délután benyújtotta az Országgyűlésnek a devizahitelek végtörlesztéséről szóló egyéni képviselői indítványt Rogán Antal, fideszes képviselő. A javaslat megfelel a korábban bejelentett terveknek. A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével azok élhetnek, akik év végéig benyújtják igényüket és a rögzített árfolyamnál erősebb forintnál vették fel a devizahitelüket. Rogán másik javaslata szerint létrejönne a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás.

Vizsgálja a kormány, hogyan szűkíthető a végtörlesztők köre

Mérlegeli a kormány, hogy a problémás ügyfeleket és a magas hitelösszeget felvevőket is kizárja azok közül, akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon törleszthetik devizahitelüket - tudta meg az [origo]. A kormány eddig is több olyan részletet jelentett be a végtörlesztésből, amely szűkíti azok körét, akik élhetnek a végtörlesztéssel, de információink szerint megbízást kapott a kormányzati apparátus, hogy mérje fel, milyen kritériumokkal szűkíthető tovább a csoport.

Megéri végtörleszteni

Aki nem számít arra, hogy a svájci frank, az euró és a jen forinthoz mért árfolyam jelentősen eshet a jövőben, annak mindenképp megéri élni a tervezett végtörlesztési lehetőséggel. Jó eséllyel a havi törlesztőrészlete is csökkenhet, de a végtörlesztéskor mindenképp jókora megtakarítást érhet el. Egy nyolcmilliós frankhitel esetén, mostani árfolyamokkal számolva havonta hétezer forint pluszt hoz a váltás. Mindehhez vagy saját tőke, vagy hitelképesség kell. A végtörlesztéssel azonban nemcsak árfolyamkockázattól szabadul meg, de egy lehetséges nyereségről is lemond a hiteles.

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

A Portfolio.hu több mint 11 ezer olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből. Ha az arányok a teljes magyar bankszektorban így alakulnának, az a bankoknak csaknem ezermilliárd forintos veszteséget okozna, és a károk mérséklése érdekében az állam hasonló összegű részvételét igényelné.

A Legfelsőbb Bíróság előtt az egyoldalú szerződésmódosítások ügye

Egy szegedi takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításai a Legfelsőbb Bíróság (LB) elé kerültek. Ezt megelőzően, a másodfokú eljárást lebonyolító ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a pénzintézet összes egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt, így azok három évre visszamenően érvénytelenek. Ha az LB elfogadja a bíróság jogi érvelést, akkor tömeges perek indulhatnak a bankok ellen az elmúlt évek kamatemelései miatt - írja az Index.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Megtizedelheti a magyar bankszektort Orbán bejelentése

Hatásaiban kiszámíthatatlan, a forint és a magyar bankszektor szempontjából rendkívül kockázatos lépést jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Lehetővé teszi a kormány a devizahitelek egyösszegű, csökkentett árfolyamon történő végtörlesztését, akár megtakarításból, akár a bankok közötti - várhatóan felfokozódó - versenyben kínált forinthitelekből történik ez. A tömeges végtörlesztések több százmilliárd forintos veszteséget okozhatnak a bankszektornak, a tömeges forinthitelre váltás pedig egy pusztító játékelméleti szituációból kiindulva jelentős koncentrációt indíthat el a magyar bankpiacon. E beláthatatlan következményekkel járó döntés mellett a kisebb hatású, általában szakmai konszenzuson alapuló bejelentések zárójelbe kerülnek.

Elkaszálhatja a kormány mentőakcióját az Alkotmánybíróság

Durva beavatkozás a piacgazdaság rendjébe a végtörlesztésről szóló kormánydöntés, amely ellentétes a hatályban lévő alkotmánnyal és a jövőre életbe lépő új alaptörvénnyel is - vélik a Portfolio.hu-nak nyilatkozó alkotmányjogászok. Függetlenül az Alkotmánybíróság döntésétől azt kockáztatja Magyarország, hogy elmarasztalást kap az EU jogvédelmi szerveitől.

 

Gyors kiigazítás jön az Ersténél (Interjú Jelasity Radovánnal)

Gyors kiigazítást ígér a magyarországi Erste Banknál Jelasity Radován, a bank közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója. Az egykor szerbiai jegybankelnökként dolgozó bankvezér szerint a frankhitelek forint alapúra váltása járható út, a kormány kedvezményes végtörlesztésről szóló javaslata azonban veszélyezteti a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását. Jelasity szerint a nehéz körülmények ellenére meg kell mutatnia a banknak, hogy képes nyereségesen is működni.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Készülhet az MNB a kamatemelésre?

Az alacsony növekedés miatt több elemző arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkenteni fogja irányadó kamatát, de nem kizárt, hogy az idén éppen az ellenkezője fog bekövetkezni - mutat rá elemzésében Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Az alábbiakban változtatás nélkül az ő gondolatait közöljük.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Mit ér el az OTP a saját részvény vásárlással?

Az OTP tegnap 100 ezer darab saját részvényt vásárolt vissza. Ez akár azt is jelentheti, hogy a bank a 2007-2009-es időszakhoz hasonlóan az OTP papírok masszív visszavásárlását indítja el, a történelmi tapasztalatok azonban azt mutatják, a saját részvények vétele csak ideig-óráig nyújthat támaszt az árfolyam további esésével szemben.

Hedge fundba fektet a Világbank

A világ egyik legfontosabb nemzetközi pénzügyi intézménye, a Világbank úgy döntött, befektet hedge fundokba. A tőkepiacok talán legkockázatosabb szereplőire azért esett a választása, mert rajtuk keresztül igyekszik banki hiteleket vásárolni, javítva ezzel a szigorú tőkekövetelmények miatt hitelezni egyre kevésbé képes bankok helyzetét - írja a Financial Times.
---

Megszavazta a parlament az árfolyamgát törvény módosítását

Egyhangúlag fogadta el hétfőn az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítását az Országgyűlés hétfőn.

Az áfa 27 százalékra emelése és járuléknövelés is szerepel a költségvetési tervben

Több adó megemelését és új adó bevezetését is tartalmazza a kormány által készített jövő évi költségvetési terv, amely szerint az előzetes elképzeléshez képest jóval nagyobb, összességében 750 milliárdos kiigazítást fognak végrehajtani. 25-ről 27 százalékra nő az áfa, 1 százalékponttal emelik a munkavállalói járulékot, 40 százalékkal a cégautóadót, és bevezetik a baleseti adót. Eltörlik a félszuperbruttósítást és az adójóváírást a személyi jövedelemadóban. A terveket bejelentő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint ezek nem megszorítások.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elkészült a költségvetés tervezete, amelyet a kormány elküldött a Költségvetési Tanácsnak. A miniszter a tervet "országvédelmi költségvetésnek" nevezte.
Az egyik legfontosabb intézkedés az, hogy a normál, most 25 százalékos áfa mértéke 27 százalékra nő, ezzel az EU-ban Magyarországon lesz a legmagasabb áfakulcs. A munkavállalói járulékot egy százalékponttal emelik, mondta a miniszter. Munkavállalói járulék azonban Magyarországon nincsen, az 2010. január 1-jétől összeolvadt a munkavállalói egészségbiztosítási járulékkal. A miniszter vélhetően erre gondolhatott, amikor az emelést jelentette be. Most az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék 7,5 százalék, ez lenne 8,5 százalék. Ezt a bruttó bérből vonják le, mint neve is mutatja, a munkavállalót terheli.
Ezen kívül a vállalkozások által fizetendő járulékot a minimálbér helyett a minimálbér másfélszeres után kell megfizetni.
Negyven százalékkal emelik a cégautóadót, és baleseti adó néven új adót vezetnek be. Utóbbit a sok balesetet okozó autósok biztosítói fizetik, "akik pedig ráterhelik az autósokra" - jelentette ki a miniszter.
Előrehozzák az úgynevezett félszuperbruttósítás megszüntetését: már jövőre eltűnik a félszuperbruttó szorzó (a bruttó bért felszorozzák 1,27-tel, ez most az adóalapja a személyi jövedelemadónak), és az adójóváírást is megszüntetik teljesen. (A félszuperbruttó emeli az adóterhet, az adójóváírás csökkenti.)
Matolcsy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ezek nem megszorítások, hanem "mindenki tudja, az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak."
A nemzetgazdasági miniszter bejelentette azt is, hogy nem a Széll Kálmán-tervben jelzett 550 milliárd forinttal, hanem 750 milliárd forinttal javítják a költségvetési egyenleget, ekkora kiigazítást hajtanak végre. Ennek nagyobbik része, 450 milliárd forint adóemelés, 300 milliárd forint kiadáscsökkentés lesz.
Három helyett másfél százalékos növekedésre alapozzák a költségvetést
Matolcsy György közölte, hogy a jövő évi költségvetést 1,5 százalékos "nagyon óvatos" növekedéssel számolják, de "szeretnénk két százalékos növekedést látni". Két hete az [origo] azt írta, hogy jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedéssel készülhet a költségvetés, Matolcsy egy aznap tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy 2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A konvergenciaprogramban még 3 százalékos bővülési ütemre számított a kormány.
A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint a hiány a GDP 2,5 százaléka lesz. Az államadósság az idei év végére 73, jövő év végére 72 százalék lesz a kormány tervei szerint.
A jövő évi lesz az első büdzsétervezet, amelyet az új összetételű Költségvetési Tanács véleményez. A testület tagja Járai Zsigmondon kívül Domokos László, az Állami Számvevőszék és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a Tanácsnak.
A törvény szerint a kormánynak már korábban át kellett volna adnia a büdzsé tervét a Költségvetési Tanácsnak. A kormány a saját maga elé állított, egyszer már módosított menetrendben is augusztus 31-ét jelölte meg határidőként a költségvetés elfogadására és a KT-nek való átadására.  Az [origo] szeptember elején úgy értesült, hiába ez a határidő, szeptember elején csak egy olyan, mindössze néhány oldalas dokumentum került a kormány elé, amely nem tartalmazott számokat.

Matolcsy benyújtotta az adóemelésekről szóló javaslatát

A nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt benyújtotta a parlamentnek az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ez lényegében a múlt kedden ismertetett adóemeléseket részletezi. Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára szerint luxuscikkeknek tekinthetők azok a termékek, amelyek esetében adóemelés lép érvénybe.

Nettó 140 ezres fizetés alatt nagy érvágás a Matolcsy-csomag
A minimálbéren foglalkoztatottak nettó bérük egyhatodát elveszítenék az adó- és járulékváltozások miatt, ha a bérük változatlan marad. Az áfaemelés ráadásul az árakat is megdobja, így a bér vásárlóértéke még inkább romlik. Milyen következményei lesznek a Matolcsy György által bejelentett adóváltozásoknak?

 

Ez bizony kőkemény megszorítás - és fájni fog

Minden várakozást alulmúl a Matolcsy-csomag. Adóemelések, homályosan körülírt, bizonytalan teljesülésű kiadáslefaragások, erős kockázatokkal terhelt végrehajtás, korszerűtlen megszorító program. Eközben a kormány tovább erőltette az egykulcsos adót, ami recessziós környezetben konjunktúrakezelésnek baklövés.

 

Harminc nap lesz felkészülni az adóváltozásokra

Az adótörvények az eddigi 45 nap helyett korábban, 30 nappal a kihirdetésük után hatályba léphetnek egy ma késő délután Matolcsy György által benyújtott törvénymódosítás értelmében. Így a múlt kedden bejelentett szerencsejáték és jövedékiadó emelések már november 1-től életbe léphetnek.

Több tízezer forinttal nőhet a cégautók adója

Matolcsy György 40 százalékos cégautóadó-emelésről beszélt, ez körülbelül 11 milliárd forintos többletbevételt jelenthet a költségvetésnek. Ezzel  évi több tízezer forinttal nőhet a cégautókat terhelő adó az egyelőre nem részletezett tervek alapján.

A kormány ragaszkodik az alapnyugdíjhoz

Egységes alapnyugdíjat vezetne be a kormány, amit csökkentett összegű munkanyugdíjjal egészítene ki, legalább is ez rajzolódik ki az origo által közölt tervezetből. A Nemzetgazdasági Minisztériumban nagy erőkkel folyik a munka, a nemzetközi sztenderdekhez képest viszont a mi rendszerünk annyiban lenne speciális, hogy minimális szolgálati időhöz kötnék a kiadását, és a forrását járulékbefizetésből fedeznék.

Elárulta a kormány: a 250 milliárdos áfát a nyugdíjvagyonból fizeti vissza

A kormány arra törekszik, hogy még idén visszafizesse a 250 milliárd forintos áfát a cégeknek, amelyre az Európai Unió Bíróságának július végi elmarasztaló döntése miatt van szükség. A nemzetgazdasági minisztérium angol nyelvű dokumentumából az is kiderül, hogy a kormány a nyugdíjvagyon terhére fizeti vissza a vállalkozásoknak az összeget.

Mi a helyzet a halogatással? A majd holnap, a jövő héten, a jövőre, a majd ha jobban keresek hozzáállással? Rá fognak jönni, hogy amihez ma elég lett volna 20 ezer Ft, ahhoz jövőre 30 ezer fog kelleni, pár év múlva 50 ezer és ha az utolsó pillanatra hagyják (jellemzően az utolsó 10 év), akkor súlyos 100 ezrekre. Gondolkodjanak el ezen. 

Aegon: aggasztóak a kilátások nyugdíjfronton

A felnőtt lakosság szerint a mai dolgozók nehezebb helyzetben lesznek, ha nyugdíjba mennek - derül ki az AEGON Magyarország megbízásából készült kutatásból. Ennek megfelelően a megkérdezettek többsége vagy előtakarékoskodik nyugdíjas éveire, vagy legalább tervez ilyen lépéseket. A többség szerint havonta 10-30 ezer forintot kellene félretenni az időskori járadék kiegészítésére. A következőkben az Aegon sajtóközleményét tesszük közzé.

A 35 évesnél idősebb korosztály döntő többségét foglalkoztatja a majdani nyugdíja, 44 százalékuk pedig nagyon aggasztónak ítéli a kilátásokat - derül ki a BellResearch kutatásából, amelyet az AEGON Magyarország megbízásából végzett. A kutatás szerint ugyanakkor minden ötödik aktív dolgozó foglalkozik rendszeresen ezzel a kérdéssel, míg a megkérdezettek többsége - 59 százaléka - egyelőre nem szentel komolyabb figyelmet a nyugdíjas-évekre történő felkészülésnek.

A közelmúltban végzett kutatás érdekes megállapítása, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a második pillér felszámolása 10-ből négy ember figyelmét az eddiginél jobban ráirányította erre a problémára. A 35-49 éveseket és a viszonylag magas jövedelemmel rendelkezőket egyelőre érthetően kevésbé foglalkoztatja, hogyan boldogulnak nyugdíjasként, szemben az 50-64 éves korosztállyal, illetve a rosszul keresőkkel. Összességében ugyanakkor elmondható, hogy a nyugdíj igen előkelő helyet foglal el a magyarokat foglalkoztató kérdések között. A felmérés szerint a legaggasztóbb problémát a munkanélküliség és a mindennapi megélhetés jelenti a 35 évnél idősebb korosztály számára, ám rögtön ezután a nyugdíjas évek következnek a sorban. A jelenleg aktív lakosság 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komolyan aggódik a majdani nyugdíja miatt.

Csak ezt követi a sorban negyedikként a lakás elvesztésétől való félelem: minden negyedik válaszadó tart attól, hogy elvesztheti a lakását, amelyben él.

A jelenleg aktív válaszadók szerint nekik nehezebb lesz nyugdíjas korukban, mint a mostani nyugdíjasoknak (több mint 90 százalékuk értett egyet ezzel a kijelentéssel), 81 százalékuk szerint pedig az embernek már fiatalon fel kell készülnie az időskori ellátására. A többség havi 10 ezer és 30 ezer forint közé teszi azt az összeget, amit félre kellene tennie öregkorára.
Az időskori ellátásra nyitottak fele vállalná a megtakarítást, ami a teljes lakosságra vetítve hozzávetőlegesen 1,8 millió magánszemélyt jelent. A megtakarításra teljesen nyitottak aránya viszont már mindössze 21 százalékos.

A megtakarítástól elzárkózók - annak ellenére, hogy az átlagosnál jobbnak ítélték meg anyagi helyzetüket - a megfelelő anyagi erőforrások hiányával indokolták elzárkózásukat.
A válaszadók közel fele nyitott lenne a nyugdíj-előtakarékosságot támogató tanácsadás iránt is, harmaduk még fizetne is ezért a szolgáltatásért.

Érdekes következtetésekre jutott a felmérés az időskori ellátás kérdéseit illetően is. A megkérdezettek többsége szerint elsősorban a család felelős az időskorúak ellátásáért, másodsorban az állam és legutoljára az önköltségi alapon működő intézmények. A megkérdezettek 40 százaléka pedig el is várná, hogy a családtagjai segítsék vagy ápolják, ha arra szükség lesz. Érdekes módon emellett magasabb arányban költöznének akár idősotthonba a megkérdezettek, mint ahányan családtagjaikat beadnák ilyen intézménybe.

A felmérésben részt vevők többsége igencsak megterhelőnek tartja az idősek gondozását, de kötelességtudatból inkább felvállalnák ezt a feladatot, mintsem más személyre vagy intézményre bíznák: vagyis a családon belüli érzelmek és szolidaritás többnyire erősebbnek bizonyulnak, mint az anyagi vagy kényelmi megfontolások.

Az idősotthonok megítélése nem hozott meglepő eredményt: legfőbb előnyeikként a szakszerű ellátást, az egykorúak társaságát és a család helyzetének könnyítését jelölték meg a válaszadók. Az állami idősgondozás színvonalát viszont közepesnek értékelik, a magánkézben lévő intézményekkel szemben pedig a magas árat említették leggyakrabban kifogásként.

A megfelelő anyagi háttér megteremtése érdekében az öngondoskodás szerepe nőhet a közeljövőben, hiszen a mai aktív korúak már sokkal kevésbé várják el a család gondoskodását idős korukban, mint a mostani nyugdíjasok.

Összességében a kutatásban megkérdezettek 60 százaléka aggódik komolyan a megtakarításai miatt is, ami arra utal, hogy a magyarok bizonytalanná váltak a bankok és más pénzügyi szolgáltatók stabilitásával, a szabályozói környezettel szemben is.

Sokan mondják például azt, hogy nem tehetek mást, majd dolgozom életem végéig. És még a mai napig sokan apellálnak az úgynevezett „biztos” állásra. Mit jelent ez ma és biztosak Önök abban, hogy ez egy felelős hozzáállás? Nézzünk egy kis munkaerőpiaci realitást!

30 ezres leépítés jöhet a közigazgatásban
A kormány múlt vasárnap informális döntést hozott arról, hogy közel harmincezer fővel kell csökkenteni a központi közigazgatási intézmények dolgozói létszámát - értesült az origo. Az adóhatóság megmenekülhet a leépítések elől.

A piac nem tudja felszívni a közszféra létszámcsökkenését

Júliusban 2 millió 719 ezren álltak alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztatóknál a nemzetgazdaságban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. Ez 18 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, ami a közszféra létszámcsökkenéséből adódott, ahol a 37 ezer fővel kevesebben álltak alkalmazásban, mint egy éve, és ezt a versenyszféra 15 ezer fős létszámbővülése nem tudta ellensúlyozni. Az utóbbi hónapokban a versenyszféra létszámbővülésének lanyhulását láthatjuk. A nettó bérek a nemzetgazdaságban 6,8%-kal emelkedtek, amiből a júliusi 3,1%-os inflációt leszámítva 3,6%-os nettó reálbér emelkedés adódott.

Huszonhétszeres a túljelentkezés az állásokra

Egy-egy álláshirdetésre átlagosan 27-en jelentkeztek a 2011 júniustól augusztusig eltelt 92 napban a Workania.hu internetes állásportál legfrissebb felmérése szerint. Legnépszerűbbek a pénzügyi szektor álláshirdetései, de nem kevésbé népszerűek a segédmunkási állások, olvasható az MTI-n. Az álláskeresők Somogy megyében a legaktívabbak, legalábbis túljelentkezés alapján.

A Munka Törvénykönyve változásai 2011
Felkerült a minisztérium honlapjára a Munka Törvénykönyve teljesen új koncepciója, amely alapján könnyebb lesz elbocsátani kismamát, beteget és nyugdíj előtt állót, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek.

 

Nem csökkenhet a kereset az új munka törvénykönyvével

Háromoldalú egyeztetés zajlott az új munka törvénykönyvéről (Mt.) a szakszervezetek és a szaktárca közreműködésével, amely során a felek abban egyetértettek, hogy az Mt. módosítása nem eredményezheti a munkavállalók keresetének csökkenését - derül ki az MTI tudósításából. Újabb pontokon engedett a minisztérium, így a munkavállaló kártérítési felelőssége, a szabadság kivehetősége, a próbaidő terén, és megerősítette, hogy nem csökken a szabadságnapok száma, habár ez utóbbit már hetekkel ezelőtt közleményben tudatta a tárca. A javaslatok feldolgozásával már van újabb új koncepció.

Sokan élnek még abban a világban, amikor pusztán a szülők, vagy a gyermek ambíciói határozták meg, hogy milyen pályát válasszon a gyermekük. Mint sok minden más, az oktatási rendszer is átalakul. Globálisan elkezdődött a „Bolognai rendszerrel” és folytatódik nálunk is. Tovább nem fejteném ki, mert túl messzire kellene mennem. Ön biztos benne, hogy a gyermekét fel fogják venni államilag finanszírozott helyre? És ha nem, Ön biztos benne, hogy ki tudja majd fizetni a tandíjat abba az iskolában, ahová szíve szerint járatná a gyermekét?

Feleannyi diák tanulmányait finanszírozná a felsőoktatási koncepció
Államilag finanszírozott helyeket veszítenének felsőoktatási intézmények a felsőoktatási törvény koncepciójának modellszámítása alapján - írja a Népszabadság a szombati számában, hozzátéve, hogy információik szerint létezik egy másik modellszámítás is, amelyet a nemzetgazdasági tárca készített, és az más számokat tartalmaz.

Mi várható az idén és jövőre? Ehhez még olvassák hozzá az adózásról szóló levelemet! Már a Japán katasztrófát követő események (pl. a Német és Olasz atomerőművek) előre vetítették az energiaárak emelkedését. Elindult a régi bányák újranyitása, új gázlelőhelyek felkutatása, és úgy látszott, hogy a zöldenergia is szárnyra kap, de az nem mindenkinek az érdeke. A lényeg, hogy jelentős gázáremelés nézett ki már akkor. Lássuk mi lesz!

Befagyasztja a rezsit a kormány - Idén sem lesz gázáremelés?

Orbán Viktor a tegnap meghirdetett országvédelmi akcióterv második fejezeteként ismét beszélt a rezsikiadások maximalizálásáról. A kormányfő bejelentése szerint a már hatósági ármeghatározási körbe (miniszteri árszabályzás) bevont villany-, gáz- és távhőszolgáltatáson túl a kormány a jövőben a hulladékkezelés, víz- és csatornaszolgáltatás áremelkedését is szabályozási eszközökkel kívánja megakadályozni. A kormányfő tegnapi érveléséből arra lehet következtetni, hogy az előttünk álló időszakban (ismeretlen időtáv) a rezsikiadások nem fognak emelkedni, ami egyben azt is jelenti, hogy a vezetés a földgázszolgáltatásban és a hozzá szorosan kötődő távfűtésben is elejét kívánja venni annak az áremelkedésnek, ami a mögöttes piaci mozgások alapján egyébként indokolt lenne.

 

Újból erősödik Magyarországon az infláció

Az előző havihoz képest magasabban alakulhatott az éves infláció augusztusban: a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők véleményéből kialakult konszenzus szerint az index 3,5% lehetett az előző havi 3,1% után. Bár havi alapon valószínűleg inkább stagnálhatott az árindex, az előző év megfelelő időszaka épp egy alacsony bázist képez, ennek hatására mutathat gyorsuló drágulást az éves összevetésű index. A kormány által nemrég bejelentett jövedékiadó-emelések miatt év végére újból feljebb ugorhat az infláció.

-2011.09.12-


Tragikus évforduló - Mi is történt?


Tragikus évfordulóra emlékezhetünk vasárnap, ugyanis pontosan 10 évvel ezelőtt történt a közelmúlt legsúlyosabb terrorcselekménye. 2001 szeptember 11-én a New York-i World Trade Center épületébe két eltérített repülőgép csapódott be, többezer halálos áldozatot követelve. Az alábbiakban felidézzük, hogy hogy reagáltak a tőzsdék akkor a hírekre és milyen hosszabb távú gazdasági hatásokkal járt az eset.


 


Csődbe menekült a Saab


Csődvédelem alá menekült a Saab annak érdekében, hogy a hitelezők követelőzésétől védve tudjon azon munkálkodni, hogy forrásokat gyűjtsön a termelés újraindításához. A 64 éves svéd autógyártó már júniusban leállította a termelést és augusztusban már a fizetéseket sem tudta biztosítani a dolgozók számára.
Öngondoskodás

Ezt sosem gondoltad volna a Budapestiekről

A háztartások devizában való eladósodása, a teherbíró képességen túl felvett jelzálog- és fogyasztási hitelek, vagy épp a kezdetleges megtakarítási formák - párnaciha, jobb esetben folyószámla - töretlen népszerűsége okán újra és újra felmerül a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony színvonala. Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy sokan nem értik pontosan, hogy milyen pénzügyi terméket vagy szolgáltatást vásárolnak, és nem képesek felmérni az azzal járó kockázatokat, mások pedig irracionális módon elzárkóznak minden bonyolultabb pénzügyi termék elől. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére 2008-ban kezdte meg tevékenységét a Pénziránytű Alapítvány, amelynek célja a lakosság pénzügyi műveltségének, tájékozottságának javítása. A magyar pénzügyi kultúra állapotáról, az alapítvány jelenleg futó programjairól és a közeljövő kihívásairól Szalay György, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetője beszélt.
Reálhozam-változás - November végéig csöngethet a pénzes postás

A kormány szeretne segíteni azoknak a volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az adatai hibásan szerepelnek a pénztárak nyilvántartásában, ezért - valószínűleg november végéig - meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét - jelentette be a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Hitel

Veszélyes időszakba juthat a világgazdaság - Zoellick

Az ősszel újabb veszélyes időszakba juthat a világgazdaság - jövendöli Robert Zoellick. A Világbank elnöke az MTI tudósítása szerint úgy látja, hogy miközben a világ más nagy gazdasági központjai lassuló növekedéssel és bizalomhiánnyal szembesülnek, a növekedési motor Kínának szerkezeti reformokat kell végrehajtania.

Itt a bejelentés: árfolyamküszöböt állít fel a svájci jegybank!

A svájci jegybank ezentúl nem engedi a frank euróval szembeni árfolyamának erősödését az 1,20-as szint alá. Vagyis a jegybank a 40 évvel ezelőtt egyszer már alkalmazott árfolyamküszöb felállítása mellett döntött. A 10 órakor megjelent közleményre hatalmasat gyengült a frank.

Szász Károly: nem kérdőjelezhetők meg a devizahitel szerződések

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) elnöke kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén - tudósított az MTI.

Megváltást hozott a svájci jegybank a magyar frankhiteleseknek?

A Magyarország számára nemzetgazdasági kockázatokat rejtő devizahitel-probléma miatt nem meglepő, hogy folyamatosan érkeznek hozzánk a svájci jegybank bejelentésére adott elemzői reakciók. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy alapvetően kedvező hír Magyarország számára az árfolyamküszöb felállítása, hiszen rövid távon némiképp könnyíti a devizahitelesek terheit és mérsékelheti az országkockázatokat, hosszabb távon azonban óvatosságra intenek a közgazdászok. A svájci jegybank ugyanis óriási harcra kell készüljön abban az esetben, ha ismét felerősödik a kockázatkerülés és a fejvesztve menekülő befektetők újra a biztonságos menedékként szolgáló frank felé fordulnak.

Összeomlott a frank! - Örül a svájci miniszter

Reggel még erõs szinteken járt a borongós befektetõi hangulat miatt a svájci frank, majd fél 9 után több frankgyengülési hullám alakult ki, végül 10 órakor a svájci jegybank bejelentésére szó szerint összeomlott az alpesi deviza. Az EUR/CHF jegyzések az euróval szemben percek alatt 10%-ot ugrottak, emiatt a frank/forint jegyzések azonnali reakcióként a reggeli 253-ról 225-ig zuhantak, majd 230-ig emelkedtek. A hírre a forint is jókora erõsödést mutatott az euróval szemben.

Milyen frankárfolyam várható a svájci döntés után?

A svájci jegybank ma délelőtti bejelentése jelentősen csökkenti azt a bizonytalanságot, amely eddig a svájci frank forinttal szembeni árfolyamkilátásait övezte, ugyanis a devizaárfolyam egyik "lába" kapcsán most már nagyobb bizonyossággal tudunk - legalábbis rövid távon - előrelátni. Azt persze majd az idő dönti el, hogy a svájci jegybank képes lesz-e az eddigieknél gyengébb szinteken tartani a frankot, a devizapiaci szereplők ugyanis nagy bizonyossággal tesztelni fogják az intézmény elkötelezettségét.

Deutsche Bank: az OTP hiteleinek akár negyede is bedőlhet

Elérkezett az idő, hogy az eddigi alulsúlyozásról felülsúlyozásra módosítsák a CEEMEA (Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió bankjaira meglévő ajánlásukat a Deutsche Bank elemzői - derül ki a bank által hétfőn kiadott elemzésből. Érdekesek az elemzésnek az OTP nem teljesítő hiteleinek arányára vonatkozó megállapításai: 3,2%-os jövő évi GDP-növekedés mellett 2012 végére 20,9%-ra nőne a bank nem teljesítő hiteleinek aránya, 1,5%-os GDP-növekedés mellett 23,0%, 1%-os GDP-visszaesés esetén pedig 24,3%-os arány várható. A legnagyobb magyar bank részvényeire vonatkozó ajánlás a Deutsche Banknál tartás, a célár 5000 forint.

Orbánnal egyeztetne Simor a hitelesek ügyében

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése - közölte az MNB.

Fidesz: 180 forinton legyenek végtörleszthetők a frankhitelek!

Rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfolyamon. Ez a mi megítélésünk szerint a kockázat közös vállalását fogja majd jelenteni - jelentette be Lázár János a fél 11-kor kezdődött sajtótájékoztatóján Hajdúszoboszlón. A kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: ennek a tranzakciónak az összes költsége és az összes pénzügyi következménye a bankokat terheli. Az Index beszámolója szerint a kormány elvileg vasárnap dönt arról, hogy támogatja-e a javaslatot, a kormány a Bankszövetséggel nem egyeztetett.

Devizahitelek: óriási lavinát indíthat a ma napvilágot látott terv

Beláthatatlan következményei lehetnek a Fidesz frakcióvezetője által ma ismertetett, lakossági devizahiteleseket érintő javaslatnak. Lehet, hogy a frakció célja csupán az, hogy legalább a jómódúak tartozásával csökkenjen a tetemes hazai devizahitel-állomány, amennyiben azonban forinthitelből tennék lehetővé a csökkentett árfolyamú végtörlesztést minden devizahiteles számára (ahogy ez Lázár János mai nyilatkozatából kiderült), azzal akár a teljes magyar bankszektor tőkéjének fele is odaveszhetne. Nem konvencionális jellege miatt egy ilyen gazdaságpolitikai lépés inkább növelheti, mint csökkentheti a devizahitelesek összességének terheit.

Elemzők: a legrosszabbkor érkezett a Fidesz merész javaslata

Merész játéknak, összességében rossz irányba tett lépésnek nevezik a külföldi elemzők a Fidesz péntek délelőtt ismertetett, a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos legújabb javaslatát. Arra is felhívják a figyelmet, hogy számos részlet még nem ismert az intézkedéssel kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy kevesen tudnak majd élni a rögzített árfolyamon (180 forintos frank, 250 forintos euró) felkínált végtörlesztéssel.

 

Szijjártó: a végtörlesztés erkölcsileg helyes, pénzügyileg tartható döntés

A miniszterelnök szerint a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján; Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni - mondta a miniszterelnök szóvivője szombaton újságíróknak Kötcsén, a fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek zárt körű rendezvényén elhangzottakról az MTI tudósítása szerint.

 

Bank

Most jön csak az igazi stresszteszt a bankok számára

Újabb teszt, ha úgy tetszik, újabb stresszteszt vár az európai bankokra ebben a hónapban: kiderül, sikerül-e nekik újból nagy tömegben fedezetlen kötvényeket eladniuk - írja a Financial Times.

 

Óriási likviditáshiány a bankoknál - Bázel lépni készül

A bankok aggályait meghallgatva arra készülnek a globális pénzügyi szabályozó hatóságok, hogy enyhíteni fogják Bázel III. likviditásra vonatkozó, elsőre túl szigorúnak tűnő szabályait - számolt be a Financial Times. A JP Morgan elemzése szerint a bankok likviditáshiánya igen jelentős a követelményben meghatározott szinthez képest.

Bankrohamot és még súlyosabb válságot okozna a görögök kilépése

Bankrohamot okozna nemcsak Görögországban, hanem a fertőző hatások miatt más eurózóna tagállamokban is az, ha a görögök kilépnének az eurózónából, ráadásul a kilépés nem is oldaná meg, csak súlyosbítaná az adósságproblémájukat - hangsúlyozta mai budapesti sajtótájékoztatóján Robert A. Mundell. A világhírű közgazdász többek között az optimális valutaövezetek elméletéért 1999-ben Nobel-díjat kapott és gyakran az euró keresztapjának is nevezik. A szakértő továbbra is büszke az eurózónára, nagy sikernek tartja a fizetési övezet létrejöttét és véleménye szerint három feltételt kell teljesítenie a tagállamoknak ahhoz, hogy az övezet problémáit le lehessen küzdeni.

Állam

Oszkó: Népszerűtlen intézkedésekre kényszerül a kormány

Nem irigyli a mostani kormány helyzetét Oszkó Péter, a korábbi pénzügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a kormány részben magának okozta a bajt. A PortfoLion Zrt. vezérigazgatója nem ellenzi az egykulcsos adórendszert, viszont rosszkor került bevezetésre.

Így igazodik a kormány a valósághoz

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter szóvivõ és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állt a sajtó képviselõi elé a kétnapos kormányülést követõ sajtótájékoztatón. A kormányfõ az államadósság csökkentésének következõ fordulójáról beszélt, Matolcsy György pedig ismertette az idei költségvetésben keletkezõ 100 milliárd forintos lyuk betömésének megoldását. A sajtótájékoztatón nem kerültek szóba a jövõ évi költségvetés részletei, pedig arról is tárgyalt második olvasatban a kormány.

Durva gázolajár emelés jön! - A kicsiken csattan az ostor

A kormány tervei szerint a szerencsejáték, a dohány és alkoholtermékek mellett a jövedéki adó emelése a gázolaj piacát is érinti, az eddigi literenkénti 97,35 forintos jövedéki adó november elejétől 110,35 forintra hízna. A kormány a lépéstől még idén három milliárd forintos pluszbevételt remél. A fuvarozók és busztársaságok a kereskedelmi gázolajár rendszere miatt várhatóan mitsem éreznek majd a változásból, miközben a kisebb fogyasztóknak az adott esetben akár 400 forint fölé szökő üzemanyagár gondolatával kell megbarátkozni.

Leállt a magyar gazdaság (3.)

Az előzetes adatoknak megfelelően a részletes statisztika szerint is stagnált Magyarországon a gazdaság a második negyedévben az elsőhöz képest, amikor még 0,3%-os volt a GDP-növekedés - áll a Központi Statisztikai Hivatal GDP-adatokról szóló, ma közzétett jelentésében. Ez azt jelenti, hogy éves alapon a GDP-növekedés 1,5%-ra lassult az első negyedévi 2,5%-ról. A növekedés hajtóereje továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg maradt. A lakossági fogyasztás negyedéves szinten stagnált, míg éves összevetésben kis emelkedést mutatott.

"Kétharmados" lesz az egykulcsos adó, Orbán felel érte

Kétharmados törvénybe foglalják az egykulcsos adót és ezért személyesen Orbán Viktor felel - tudta meg a hvg.hu kormányközeli forrásokból. A miniszterelnök a párton belüli konfliktusokat is vállalja.

Egyfordulós lehet a parlamenti választás

Az új választójogi törvény tervezetéről tárgyalt csütörtök délelőtt a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója hajdúszoboszlói ülésén - értesült az MTI tudósítója a helyszínen. A képviselők szavaztak is az előterjesztés részleteiről, és támogatták az egyfordulós, vegyes választási rendszert.


-2011.09.05.-


Nyugdíj / Öngondoskodás:


Nincs döntés nyugdíjügyben - Még heteket várhatunk


Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén sem született döntés a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezet ügyében - közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke az MTI érdeklődésére kedd délután.
Vannak, akik még nem kapták meg a reálhozamot


Még mindig vannak, akik nem kapták meg a reálhozamukat, mivel rossz címet adtak meg, ráadásul a jogszabályok elvileg nem adnak lehetőséget az újrautalásra.
Selmeczi: a reálhozam kifizetés határidejét meghosszabítjuk


A kormány szeretne segíteni azoknak a volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az adatai hibásan szerepelnek a pénztárak nyilvántartásában, ezért - valószínűleg november végéig - meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét - jelentette be a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.


 


Kiderült, mire költik a magyarok a nyugdíjpénzeket


Az év elején közel 3 millió nyugdíjpénztártag döntött úgy, hogy visszalép az állami pillérbe, a többségük pedig reálhozamot is kapott vagy kap a jövőben. Több felmérés is megjelent az utóbbi időben, hogy ki mire költi a reálhozamot, ennek kapcsán úgy gondoltuk, hogy mi is végzünk egy gyors felmérést, hogy az olvasóink mekkora pénzt kaptak készhez, és azt milyen formában kívánják felhasználni. Több mint 3000-en válaszoltak, az összesítésből kiderül, hogy az olvasók 40 százaléka 150 ezer forint feletti összeget kapott készhez, a többség viszont inkább feléli a pénz, mintsem megtakarítja.


Sok embert megmentett az egykulcsos adó?

Látható jelenség, hogy akik kicsit tehetősebbek, azok a korábbi előrehozott vásárlások terheit most próbálják rendezni. Generális változás figyelhető meg a magyar lakosság megtakarítási szokásaiban is, korábban ugyanis egyáltalán nem takarított meg a magyar lakosság - utalt az új szja rendszer előnyére az MTV kedd reggeli műsorában Kovács Árpád.

Hitel:

"Atomcsapásra" kényszerülhet a svájci jegybank

A svájci jegybank atomfegyverének bevetésére kényszerülhet - írja a Bloomberg hírügynökség elemzői véleményekre hivatkozva. Előbb-utóbb ugyanis devizapiaci intervencióra lesz szükség a svájci frank szárnyalásának megfékezése érdekében.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Megbolondították a frankhitelesek a statisztikákat

Az erőteljesen emelkedő frankárfolyam miatt 339 milliárd forinttal nőtt júliusban a magyar lakosság banki tartozásainak összege, miközben továbbra is nettó hiteltörlesztők a háztartások. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a hazai jelzáloghitelezés továbbra is legrosszabb hónapjait éli, örvendetes fejlemény ugyanakkor, hogy a lakosság betétállománya növekedésnek indult.

Munkaügy:

Tíz éve nem volt ilyen a magyar foglalkoztatásban

Az előző év azonos időszakához képest 42 ezer fővel több, 3 millió 832 ezer fő volt foglalkoztatott a 15-74 éves korú népességben Magyarországon a május-július hónapok átlagában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. A munkanélküliek száma lényegében stagnált, ami az előző időszakival megegyező, 10,8%-os munkanélküliségi rátát eredményezett. Kiemelendő viszont, hogy 56 százalékra emelkedett a 15-74 éves korúak körében az aktivitási ráta, amire az általunk vezetett adatok sorában, azaz 2001. óta nem volt példa.

Tartósan magas munkanélküliségre számíthatunk (elemzők)

Idén magas maradhat a munkanélküliség, jövőre is 10% fölött lehet a munkanélküliségi ráta - kommentálták elemzők az MTI-nek a KSH hétfőn publikált foglalkoztatás és munkanélküliség adatait. 2012-ben főként a közmunkaprogramoknak köszönhetően lehet kisebb javulás, és egyre többet hallani arról, hogy a kormány által kitűzött, lefelé revideált munkaerő-piaci célok sem teljesíthetőek. Egy másik elemzők vélemény szerint nincsenek összhangban a második negyedéves növekedési és a munkaerő-piaci adatok. Így vagy átmeneti hatás miatt volt alacsony a GDP a második negyedévben, vagy alapvetően lassult a növekedés, és a munkaadók még nem alkalmazkodtak hozzá.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Készül a jogszabálytervezet a gyermekesek jobb foglalkoztatásáért

Járulékkedvezményért cserébe a versenyszférában is részmunkaidős foglalkoztatás segítené a gyermeknevelésből visszatérőket a családok védelméről szóló kétharmados törvényjavaslat szerint; a jogszabálytervezetben újradefiniálják a család fogalmát is - mondta el Harrach Péter az MTI-nek. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője jelezte: a kormánypárt szeptemberben terjeszti be a javaslatát, és a változtatások, ha a parlament is jóváhagyja azokat, januártól életbe léphetnek.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Gazdaság:

Meddig bírja Magyarország?

Magyarországon az állam a dolgozó réteg teljesítőképességéhez képest európai viszonylatban is kiemelkedő mértékben telepedik rá a gazdaságra - mutat rá a Budapesti Corvinus Egyetem kutatócsoportja. A kutatásból többek között kiderül, hogy mi köti össze Luxemburgot, Magyarországot és Norvégiát valamint hogy mi az, amiben az európai országok közül csak Görögország és Olaszország előzi meg hazánkat. A kutatásvezető Szebeni Dávid közgazdász ugyanakkor az államadósság érzékeltetésére is új mutatószámot vezetne be az ismert GDP arányos mutató mellé.

 

"Szerencse, hogy a nemzetgazdasági minisztert Matolcsy Györgynek hívják"

Nem megszorítások jönnek ősszel, hanem az ország újjáépítését gyorsítja fel a kormány - erről Szijjártó Péter beszélt a Duna TV Közbeszéd című műsorában hétfőn. A miniszterelnök szóvivője hozzátette: Matolcsy György a jövő heti kormányülésen teheti a kormány asztalára az őszi intézkedéseket.

Londoni elemzők magyar megszorításról beszélnek

Miközben a kormány minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza, hogy szótárában nem szerepel a megszorítás szó, addig a külföldi elemzők megszorító intézkedéseknek nevezik a szeptemberben várható magyar költségvetési csomagot. Egyúttal kedvezően értékelik, hogy a kormány lép a hiány tartása érdekében.

Lakossági bürokrácia-csökkentő tervet indítana a kormány

Csütörtökön kerül a kormány elé a lakosság adminisztrációs terheit csökkentését célzó tervezet, amellyel egyszerűbbé válhat az ügyintézés, az államapparátus egyszerűbben tudja elvégezni a feladatait és egyszerűsödhet az ügyintézés nyelvezete - mondta el Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a mai kormányzati tájékoztatón. Ha a kormány elfogadja a tervet, a minisztériumoknak másfél éve van a konkrét tervek kidolgozására, amelyektől a kormány azt reméli, hogy több milliárd forintos könnyítést jelentenek majd a lakosságnak.

Varga: zárolások és más lépések is jöhetnek

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a vártnál kisebb gazdasági növekedés ellensúlyozására elképzelhető további zárolás a tárcáknál, és a kormány megvizsgálja más kisebb gazdasági lépések szükségességét is. Az államtitkár az MTI tudósítása szerint a TV2 Mokka című műsorában szerdán emlékeztetett arra, hogy idén 250 milliárd forintot már elvontak a minisztériumok költségvetéséből.

Furcsa terven dolgozik az Orbán-kormány

Az Orbán Viktor kormányfő által minap jelzett terv a lakosság közvetlen állampapír vásárlásáról érdemi újdonságot nem tartalmaz, így a magyar államadósság finanszírozását kérdéses, hogy javítja-e, eközben viszont veszélyes következménnyel járhat a magyar bankrendszer stabilitására és a hitelezési kilátásokra.

Adózás:

Így változik az élet szeptember 1-től

2011. szeptember elsején újabb jelentős változások lépnek életbe, többek között szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás helyébe lép a lakásfenntartási támogatás, változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok, átalakul a bérpótló juttatás, adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után (ismert nevén chipsadó), emellett pedig több mint 1,3 millió gyermek számára kezdődik el az új tanév - olvasható a kormany.hu-n.

 

Mellékhatásokról kérdezze... Fájni fog a kormány új csomagja

Amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a Széll Kálmán-tervben, valamint a konvergencia programban vállalt egyensúlyjavító intézkedések nem lesznek elegendők, megindultak a találgatások arról, hogy milyen pótlólagos lépések végrehajtására kényszerülhet a kormány. Egyöntetű az a vélemény, hogy az eredeti célok teljesítése érdekében a költségvetés bevételi oldalához is hozzá kell nyúlni. Ezért tehát valakinek biztosan fájni fog a miniszterelnök által a napokban kilátásba helyezett szeptemberi csomag: a szegényebbek egy magasabb áfakulccsal veszíthetnek, a gazdagabbaknak a szolidaritási adó fájhat, a dohánylobbi a cigaretta jövedéki adójának emelésével járhat rosszul és a vállalatok sem lehetnek nyugodtak.

Orbán: "Lesz egy-két adóemelés"

Matolcsy György a hétfőn-kedden esedékes kormányülésen fogja bejelenteni javaslatait, amelyek a vártnál kisebb gazdasági növekedés nyomán keletkezett 100 milliárd forintos "lyukat" hivatottak betömni. Orbán Viktor szerint ezek között lesz néhány adóemelés, így például a szerencsejátékok, alkohol és a cigaretta jövedéki adója körében, de a kormány leállít néhány olyan kiadást is, amit nem feltétlenül muszáj idén megtenni - mondta a miniszterelnök a TV2 ma esti Tények című riportműsorában.

Orbán: "nagyon nagy az adócsalás mértéke"

Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál államfő péntek reggel megbeszélést folytattak, melynek témája értesülések szerint a válsághelyzet. Az MTI sajtónyilatkozatról szóló beszámolója szerint a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány az egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra.

Így reagál Orbán Viktor kijelentésére az adóhatóság

Informatikai fejlesztésekkel igyekszik a növelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóhátralékok beszedését. Az MTI azt követően kereste meg az adóhatóságot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és ÁSZ vezetője is a kint lévő adóhátralékok nagyságáról, a beszedés hatékonyságának javításáról beszéltek. Az adószakértő szerint az adóhatóságnak a végrehajtást kellene szigorítania.

Különös bejelentésekre készül az Orbán-kormány

Olyan adóemelések és más intézkedések bejelentésére készül jövő héten a kormány, amelyek az euróválság és az ország újjászervezése miatt váltak szükségessé és semmiképpen sem számítanak megszorításoknak - röviden ez a különösen kép rajzolódik ki az elmúlt egy hét kormányzati kommunikációjából. Az továbbra sem ismert, hogy pontosan milyen költségvetési egyenlegjavító lépések bejelentése várható szerdán, de az már eldőlt, hogy a kormány nem lép vissza az egykulcsos adórendszerből, azaz nem vet ki szolidaritási különadót például a gazdagokra. A héten újra jelentősen drágult a svájci frank árfolyama, ez a tényező pedig csak növeli annak esélyét, hogy a kormány nagyobb "tehermegosztásra" kényszeríti a bankokat a lakossággal, ahogy azt egyik nyilatkozatában megemlítette a kormányfő. Az euróválságnak nevezett gazdasági folyamat a héten egyébként tovább zajlott, egyre szaporodnak a recessziós jelek a fizetési övezetben és az Egyesült Államok felől is sorozatosan igen gyenge adatok láttak napvilágot. Mindezek miatt a hétvégéhez közeledve újra "beborult az ég" a részvénypiacokon.

Oktatás:

Hoffmann: hamarosan jön az új felsőoktatási törvény

A kormány szándéka, hogy talpra állítsa, erősítse a felsőoktatást és a köznevelést - jelentette ki Hoffmann Rózsa szombaton Szegeden az MTI tudósítása alapján.-2011.08.16-
Hitel:

Fed: marad évekre nulla a kamat, nincs új intézkedés

A várakozásoknak megfelelően a 0-0,25%-os sávban tartotta irányadó kamatlábát mai döntésével a Fed Nyíltpiaci Bizottsága és a kiadott közlemény nem tartalmaz új intézkedést, ezért hatalmas csalódás volt az első piaci reakció. A Fed közleménye szokatlanul borús hangvételű a gazdasági kilátásokat illetően, amelyet valószínűleg azzal igyekezett tompítani, hogy jelezte: legalább 2 évig nulla százalék közeli marad az alapkamat. A jegybanki üzenet röviden így foglalható össze: most csak azt jelezte az intézmény, hogy átbeszélte a lehetséges intézkedéseket, azokat előkészítette szükség esetére, de vannak az új lépéseket ellenzők, ezért most egyelőre nem lép a piacok "nyugtatása" érdekében. Meg is volt a következmény: rövid időre 273-ig ugrott a frank/forint árfolyam, majd nagy frankgyengülés következett. További részletek folyamatosan frissülő cikkünkben:

A svájci jegybank mindent elkövet a frank gyengítése érdekében

A svájci jegybank (SNB) nem zár ki semmilyen lehetőséget a frank erősödésének megfékezésére a gazdaság védelmében - derül ki a bank igazgatótanácsának egyik tagja által a svájci Le Temps lapnak adott interjúból az MTI tudósítása szerint.

PSZÁF: emelkedhet a nem fizető adósok aránya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra számít, hogy a svájci frank árfolyamának változása miatt nőni fog a késedelmesen törlesztő hiteladósok száma, a késedelemmel és súlyos késedelemmel rendelkezők között ugyanis felülreprezentáltak a devizaadósok - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek.

Nyaralnak a politikusok az euróválság kellős közepén

Miközben az európai gazdaság minden eresztékében recseg-ropog, az európai politikusok nyaralnak. Ki otthon, ki külföldön. Nicolas Sarkozy francia elnök a Földközi-tengernél, George Osborne brit pénzügyminiszter Kaliforniában. Az adósságválság sújtotta Írország teljes kormánya elhagyta Dublint, az európai uniós intézmények közül pedig csak az Európai Bizottság próbál meg napról-napra fásultabban lépést tartani a fejleményekkel - írja az MTI.

Nincs ok rendkívüli magyar kormányülésre a frank miatt

A kormány működésének megvan a rendje, és nincs ok a kabinet rendkívüli ülésének az összehívására - reagált Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Népszabadság érdeklődésére, miután az elmúlt napokban zuhannak a tőzsdék és rekordokat dönt a svájci frank árfolyama.

Árfolyamrögzítés: megijesztette a devizahiteleseket a bivalyerős frank

Az elmúlt napok árfolyammozgásai fényében már kevesebben kérnék az árfolyamrögzítést a Portfolio.hu Olvasói között, mint 240 forintos árfolyam mellett - derül ki nem reprezentatív felmérésünkből. Szavazóink mintegy 60%-a vallotta magát devizahitelesnek mindhárom szavazás során, körükben a május végi 220 forint alatti árfolyamnál 15,5%, az augusztus eleji 240-es árfolyam környékén 23%, kedden, 260 forintnál pedig 20% volt az árfolyamrögzítést választók aránya.

Pletyka: sávosan rögzítik a frank árfolyamát

A Portfolio.hu úgy tudja, hogy nemzetközi devizapiaci körökben az a pletyka terjedt el: a svájci jegybank és az Európai Központi Bank 1,12-1,15 körüli tartományban, azaz szűk sávban, az aktuálisnál jóval gyengébb árfolyam mellett szeretné "rögzíteni" az euró/svájci frank keresztárfolyamot. A pletyka hatására a délutáni órákban komoly frankesés bontakozott ki, a jegyzések délután fél háromkor még 1,05 körül, négy órakor pedig már 1,09 körül jártak, majd korrekció következett. A Portfolio.hu meglátása szerint a piac túlzott és késői reakciójáról van szó, ugyanis a svájci jegybankelnöknek még reggel jelent meg egy interjúja. Abban valóban beszélt az árfolyamrögzítés lehetőségéről, mint amely átmeneti jelleggel akár be is következhet addig, amíg ez a lépés az árstabilitás elérésének hosszú távú célkitűzésével összhangban van. Thomas Jordan az interjúban hangsúlyozta: a tartós árfolyamrögzítés nem összeegyeztethető ezzel az imént jelzett céllal. A jegybankelnök semmilyen konkrét árfolyamtartományról nem beszélt, azt már a piac "társította" a mondatokhoz.

Fontos üzenetek a kormánytól a devizahiteleseknek

Mától igényelhetik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező adósok a jogszabályban meghatározott árfolyamrögzítést bankjuktól. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az ügyfelek hosszú távra is megalapozott döntést hozhatnak, ugyanis az árfolyamrögzítés időszakához képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben 2014-től a törlesztőrészlet. Erről a bankokkal szóban megegyeztek már, és akár már a jövő héten jogszabályban rögzítik - hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Annak javasolja Nátrán az árfolyamrögzítés igénybevételét, akinek jelenleg anyagi nehézséget okoz a törlesztés. A kormány monitoringbizottságot állít fel a rendszer megvalósulásának figyelemmel kísérésére.

A kormány szándéka a törlesztőrész-emelkedés 15%-os maximálása

Bár még nem született meg az erről szóló kormányrendelet, a kabinetnek az a szándéka, hogy a lakáshitelesek törlesztőrészletei a pénteken induló árfolyamrögzítési lehetőség lejárta után legfeljebb 15 százalékkal emelkedjenek - derül ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság MTI-nek szerdán adott válaszából.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

"Lakáshitelesek a döntés kapujában"

"Lakáshitelesek a döntés kapujában" címmel sajtóközleményt adott ki pénteken délután a Bankszövetség a mai naptól elinduló árfolyamrögzítéssel kapcsolatban. Mint ismeretes, a kormány és a Bankszövetség májusi megállapodása ezt három évre teszi lehetővé a deviza alapú jelzáloghitellel (akár lakáscélúval, akár szabad felhasználásúval) rendelkező adósok döntő többsége számára. A devizahitelesek megsegítéséről ma kormányzati sajtótájékoztatót is tartottak.

"Fájdalmas lesz a válság megoldása" - interjú Zolnai Györggyel, a Budapest Bank vezérigazgatójával

Válság kell ahhoz, hogy a döntéshozók gyorsan reagáljanak egy krízishelyzetre - mondta az [origo]-nak Zolnai György, a Budapest Bank egy hónapja kinevezett vezérigazgatója. A lengyel- és oroszországi bankvezetői múlttal rendelkező bankár szerint az eurózóna válságára megoldást jelenthet a közös kötvénypiac létrehozása. Zolnai úgy véli, hogy bár a kelet-európai országokban máshol is vannak devizahitelesek, Magyarországon jelenti a legnagyobb gondot.

"Nincs itt semmi, csak a homok" - riport a bedőlt lakáshitelesek menedékhelyéről

Ócsától hat kilométerre, a vasúttól és a buszmegállóktól távol fekszik az az állami föld, ahova a Belügyminisztérium tervei szerint bérlakásokat épít az állam a fizetésképtelen devizahiteleseknek. A terület mellett harminc család él vezetékes víz és csatorna nélkül, ők boltot várnak az új teleptől. A helyiek szerint Ócsán is nehéz megélni, kevés a munkalehetőség, bajba jutott hiteleseket viszont itt is mindenki ismer.

Nyugdíj:

Téves címzés miatt akadozik a reálhozam kifizetés

Több esetben fordult elő, hogy a postahelyekre téves címzéssel érkeztek a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetési utalványai, ilyen esetekben az utalványokat visszaküldik a feladó magánnyugdíjpénztárnak - közölte a Magyar Posta az MTI-vel hétfőn az elmúlt tíz munkanap postai feldolgozási és kézbesítési tapasztalatai alapján.

Stabilitás: egyelőre csak egyszer lehet utalni a reálhozamot
A Stabilitás Pénztárszövetség üdvözli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) sajtóközleményében megjelenteket, miszerint a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül. A következőkben a szövetség állásfoglalását tesszük közzé.

PSZÁF: a volt pénztártagok kérését teljesíteni kell
Hibás adatok pontosítása vagy az életkörülmények (így a lakcím, bankszámlaszám) a volt pénztártag által bizonyított megváltozása esetében a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül. A következőkben a PSZÁF sajtóközleményét tesszük közzé változatlan formában.

Állam:

Veszélyben Magyarország? - Fulladoznak a gazdaság motorjai

A külső konjunktúra gyorsan romló kilátásai és a belső konjunktúra még éledésnek sem indult állapota miatt mind az idei, mind a jövő évi növekedési kilátások lejjebb csúsztak a magyar gazdaságra nézve. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők véleményéből képzett konszenzus szerint a második negyedévben 2,3 százalékos GDP-növekedésre számíthatunk, a továbbiakra vonatkozó várakozások viszont számottevően ereszkedtek. Az elemzők arra számítanak, hogy júliusban 3,3 százalék volt az éves ütemű infláció. A gazdaság lassulása azonban az inflációs előrejelzéseket is felül fogja írni.

Munka törvénykönyve: elégedetlenül jöttek el a kormánytól a szakszervezetek

Sikertelennek minősítették a szakszervezeti vezetők a Munka törvénykönyvéről tartott csütörtöki találkozót a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Az új Munka törvénykönyvéről szerintük haladéktalanul háromoldalú tárgyalásokat kell kezdeni a minisztérium, a munkavállalók és a munkaadók között. Az [origo]-nak nyilatkozó szakszervezeti vezetők kétségbe vonták a kormányzati szándékot az érdemi vitára.- 2011.07.26 -

Hitel:

Büntetni fogják a forintot

Kritikus pontjához érkezett az európai adósságválság és amennyiben bebizonyosodik, hogy az Európai Unió nem áll elő proaktív megoldással, akkor a befektetők a legkiszolgáltatottabb feltörekvő piaci devizákat fogják büntetni - állítják a Citigroup elemzői. Szomorú hír számunkra, hogy a bank stratégái a forintot a leginkább sérülékeny devizák között tartják számon.

Frank: határ a csillagos ég?

Az euróövezet adósságválságának súlyosbodása nyomán ismét egyre gyakoribbá váltak azok az elkeserítő vélemények, miszerint a svájci frank további erősödésre van ítélve. Több devizapiaci stratéga a paritás kialakulását sem tartja kizártnak az alpesi deviza euróval szembeni árfolyama esetében. Mindez lefordítva annyit jelent, hogy forintban mérve egy frank ugyanannyiba kerülne, mint egy euró.

Pórul járhat Magyarország a drámai frankerősödés miatt

A külföldi elemzők a svájci frank drágulásakor mindig kiemelik Magyarországot és Lengyelországot, mint a régió azon országait, ahol különösen nagy az árfolyamnövekedés és annak negatív hatása. Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője szerint a két gazdaság valóban a térség két "stresszpontja", azonban hiba egy kategóriába sorolni a két országot.

Nyugdíj:

Csaknem 10 százalékkal kevesebb gyerek született az idén

Az előzetes adatok szerint 2011 első öt hónapjában a természetes fogyás 21 878 fő volt, 5112-vel több az egy évvel korábbinál. 34 328 gyermek született, 9,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 56 206 volt, ami 2,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január-májusi időszakhoz képest. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 969 ezer fő volt, jelentette a KSH.

Úton a reálhozamok

Az utolsó felvonásához érkezett a nyugdíjállamosítás. A kasszák július 20-ig kérhették vissza az államtól azt a pénzt, amiből a TB-rendszerbe átlépő tagjaik reálhozamát és a munkáltatói extrabefizetéseket vissza tudják osztani. Ezt minden pénztár teljesítette, így most az államon a sor, hogy az előírt két munkanapon belül visszautalja a pénzt a kasszák számlájára.

forrás: http://index.hu

 

Kevesebb lehet a kézhez kapott reálhozam, mint amire számítunk

A magányugdíjpénztáraktól származó reálhozam kifizetéskor valójában alacsonyabb lesz annál, mint ami az egyenlegértesítőn szerepel, hiszen az átutalási-, vagy postaköltséget a reálhozamból vonják le. Ráadásul a tényleges reálhozam is elmarad az egyenlegértesítőn szereplő összegtől.

Reggelig csak 6 pénztár kérte a nyugdíjpénzeket - éjfél a határidő

Hat magán-nyugdíjpénztár már visszaigényelte a volt tagjainak járó reálhozamot a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már meg is indította a kifizetést a tagok részére, a nagyok azonban az utolsó pillanatig kivárnak - írja az InfoRádió.

Van, ahol már megindult a nyugdíjpénzek kifizetése

Több magánnyugdíjpénztár már írásban visszaigényelte az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak járó hozamgarantált tőke feletti összeg (köznapi nevén reálhozam) és tagdíj-kiegészítés összegét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már megindította a kifizetést a tagok részére. Akik másként nem rendelkeztek, azok szeptember 16-ig a Magyar Posta közvetítésével juthatnak a kiutalt összeghez - olvasható a PSZÁF közleményében.

Augusztusban a vártnál több embernél csenget a postás a reálhozammal

Az előzetesen vártnál több, 2.450.960 ember jut reálhozamhoz 2011. augusztus 31-ig, ami közel 7 százalékkal magasabb a pénztárak által korábban becsült adatnál; a magánnyugdíjpénztárak mindenkor a törvényi előírásoknak megfelelően, szigorú állami felügyelet mellett fektették be tagjaik nyugdíjcélú megtakarításait - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

Átlagosan 76 ezer forintos reálhozam kifizetésre lehet számítani (2.)

Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként - írja az MTI.

 

Mélyről indul az OTP öngondoskodási indexe - van hova fejlődni

Az öngondoskodás elősegítése és a hazai pénzügyi kultúra felmérése érdekében az OTP Bank létrehozta öngondoskodás indexét, amelyet a hazai lakosság körében készülő felmérés alapján számítanak ki. A hosszú távú megtakarítási hajlandóság gyengeségét jelzi, hogy az index 100 pontból mindössze 36-ot ért el - derült ki az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Állam:

Elárulta kétéves terveit a kormány

Az idei, egyszeri tételek miatt 1700-1800 milliárd forintra duzzadó pénzforgalmi deficit után jövőre 606, 2013-ban pedig 594 milliárd forintos lehet a költségvetés - önkormányzatok nélküli számolt - hiánya - derül ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendeletből, amely a költségvetés főbb soraira vonatkozó 2012-es és 2013-as irányszámokat tartalmazza. A számokból kiolvasható továbbá, hogy a kamatkiadások nemhogy csökkenni, de emelkedni fognak, és az egészségügy is további forráskivonásra kell készüljön.

Posta, vasút: idén már nem nyílik tovább

Az elmúlt években harmincnyolc vasúti mellékvonalon szűnt meg a közlekedés - hivatalosan szünetel -, és bezártak csaknem ötszáz kispostát. A kampányban és a kormányalakítás idején is megígérte a Fidesz, hogy amit csak lehet, újranyit. Eddig tizenhárom vasútvonalat és hat kispostát lehetett. Az Index úgy tudja, több újranyitást rövid távon nem terveznek, pénz sincs rá. Hivatalos tájékoztatást viszont nem adott a fejlesztési minisztérium.

Magyar gyártású IC-kocsik kerülhetnek a MÁV-hoz

Saját jármű gyártásába kezd a MÁV-Gépészet Zrt. Az új IC-személykocsit magyar mérnökök tervezik, belföldi és nemzetközi forgalomra egyaránt alkalmas lesz, és a tervek szerint nagyrészt itthoni alkatrészekből készül, értesült a Magyar Hírlap.

Varga: ha kell, elad az állam a MOL részesedésből

Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár nem zárja ki, hogy az állam értékesíteni fogja a MOL-ban meglévő részesedésének egy részét megfelelő árfolyam esetén - mondta el a Gazdasági Rádiónak.

Egészségügy:

Szócska szerint a nettó százezer forint "csak a kezdet"

Szócska Miklós közlése szerint a kezdő szakorvosoknak szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében - írja az MTI.
- 2011.07.11 -
Hitel:

Tarol a szuperolcsó hitel: mit lépnek a bankok?

Állami támogatással juthatunk hitelhez, akár megelőző megtakarítás nélkül is a lakástakarék termékekkel. Ezzel óriási összegeket spórolhatunk, legalábbis ha középosztály tagjaként az önerőre telik a családi kasszából. A takarékok térnyerésével lépéskényszerbe kerültek a bankok. Ki tudnak bármit találni, vagy az állami támogatásból profitáló takarékok nyerik a hitelezési versenyt?

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!

Közkeletű vélekedés, hogy a piaci alapú forinthitelek törlesztőrészlete még ma is magasabb, mint a hasonló paraméterű frankhiteleké. A Portfolio.hu számításai viszont azt mutatják, ez az adósok többségénél már nincs így, de összességében még mindig a forinthitelesek fizették eddig a legtöbbet. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy 2007 őszén melyik devizában volt érdemes lakáshitelt felvenni, a mostaniban pedig arra keressük a választ, hogy az elmúlt hat és fél évben mikor, mely deviza volt a legjobb döntés. Kiderül: az időpont és a devizanem megválasztásától függően akár a duplája is lehet az egyik hitel törlesztőrészlete a másikénak, holott a hitelcél, a felvett forintösszeg és a futamidő ugyanaz. Cikkünk apropója, hogy június hónap különösen kritikusnak bizonyult a frankhitelek törlesztőrészlete szempontjából.

Rengeteg a kérdőjel az adósságválság körül

Mindössze egy hetet volt képes a CHF/HUF a 220-as tartomány alatt maradni. A portugáliai aggodalmak felerősödésével az EUR/CHF kurzusa újra 1,20 alá került - írja napi devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

Banki szektor:

Arab ügyletei miatt főhet a Raiffeisen feje

Mintegy 300 millió euró értékű problémás hitelügylettel küszködik az Arab-félszigeten a Raiffeisen Bank International - tudta meg az osztrák Die Presse. Ez az összeg nagyobb, mint a bankcsoport idei első negyedéves profitja, ugyanakkor nem tudni, mekkora része került már leírásra hitelezési veszteségként.

Ismét óriásit zuhantak az olasz bankok

A két héttel ezelőtti eseményekhez hasonlóan a mai nap folyamán is meredek esésbe kapcsolt az olasz bankok részvényárfolyama: a Banco Popolare már 7,5, az Intesa Sanpaolo 5,4, az Ubi Banca 4,1, az UniCredit pedig 8,5%-os mínuszban jár. Az esés oka az olasz politikai instabilitással, a perifériális eurózóna-tagállamok adósságválságának tovaterjedésével, illetve az UniCredit esetleges tőkeemelésével kapcsolatos spekuláció lehet.

Holnap jöhet a ledöbbenés: három bank nem bírja tovább

Hétfőn már egy másik bank fiókjában találhatják magukat mindazok, akik a mögöttünk álló héten csődbe ment amerikai bankok ügyfelei közé tartoztak. A bankcsődöket bejelentő FDIC élén is változás történik: holnaptól már egy új elnök, Martin Gruenberg vezeti a betétbiztosítót.

Nyugdíj:

Halványan pislákol a pénztártagok utolsó reménysugara

A napokban megszellőztetett minisztériumi anyagból akár azt is kiolvashatnánk, hogy nem volt olyan rossz döntés a magánnyugdíjpénztárakban maradni. A reménysugarat a pénztártagoknak az jelentheti, ha a nyugdíjfizetés alapját képező járulék a duplájára emelkedik. A helyzet azért bonyolult, mivel a pénztártagok esetében döntést kell hozni arról, hogy az eddig fizetett 10 százalékos járulékon felüli rész az állami egyéni számlára, vagy a nyugdíjpénztárba kerüljön-e. A jelenlegi helyzethez képest egyik sem lenne rossz kimenet, de még nagyon sok a bizonytalanság, így egyelőre inkább csak találgatunk, mi is lesz a nyugdíjreform végeredménye a pénztártagok számára.

Adózás:

Jövőre a gyerekesek is rosszul járhatnak

Amennyiben a kiszivárgott tervek közel állnak a valósághoz, akkor 2010 és 2012 között az egy- és kétgyerekesek többsége egyáltalán nem jár jól azzal, hogy "családi" lett az adórendszer. Cikkünk első részében a személyes jövedelmek adózása szempontjából vizsgáltuk meg, hogy miként változik az adómódosítások hatására a nettó jövedelem. A második részben azt illusztráljuk, hogy miként járhatnak a háztartások.

Egészségügy:

Csak készpénzért szállítanak a kórházaknak

Egyre több cég csak készpénzfizetés mellett hajlandó gyógyszereket, orvosi eszközöket, segédanyagokat vagy élelmiszereket szállítani a kórházaknak - írja a Magyar Nemzet szerdai számában. A Magyar Kórházszövetség kedden egyeztetett több beszállítóval.

Állam:

Egészen furcsa dolgok zajlanak Magyarországon

Három igencsak furcsa fejlemény is kiderült a héten a gazdaságpolitika háza táján, amelyek elgondolkodtathatják az embereket arról, hogy hogyan is születnek Magyarországon a törvények, illetve az eurózóna jövőjével kapcsolatban a nagy határozottsággal elmondott politikusi üzenetek valójában mennyire őszinték. Az is szokatlan volt, hogy miközben az euróval szemben több mint egyéves csúcsra ért az elmúlt napokban a forint, aközben a svájci frankkal szemben ismét a történelmi mélypontja közelébe süllyedt.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Orbán Viktor ismertette a szociális konzultáció eredményét

A kormányfő azt mondta, a konzultáció során kiderült, hogy a magyarok nem "ingyen sörre", potyázásra, hanem munkára akarják építeni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: a magyarok egy hosszú kábulatból ébredtek fel, amely a munka nélkül szerezhető jólét hamis. 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza. A válaszadók 97 százaléka értett egyet azzal, hogy az állam segélyezés helyett munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket, 91 százaléka támogatta a védett kor bevezetését.

Nátrán: nem az IMF útját járjuk

Az államadósság csökkentésének második hulláma a könnyen eladható nyugdíjpénztári részvényekből és a hárommilliárd eurónyi kötvény lejáratból fog összeállni ősszel - jelezte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Nátrán Roland. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt arról is, hogy a kormány nem módosítja növekedési prognózisát és a kitűzött hiánypálya teljesülhet majd.

1000 milliárd forint felett a deficit

Júniusban 310 milliárd forintos hiányt mutatott a költségvetés egyenlege, ami kedvezőbb a Nemzetgazdasági Minisztérium két héttel ezelőtt felülvizsgált negyedéves hiányprognózisából adódó 352 milliárdos lyuknál. Az első féléves kumulált deficit így 1034 milliárd forintra emelkedett szemben a tárca által két héttel ezelőtt előre jelzett 1076 milliárd forinttal. A tárca szerint a kormány megtakarítási intézkedési állnak a háttérben. Az NGM ezúttal is hangsúlyozza, hogy tartható az idei hiánycél, igaz már nehéz követni, hogy pontosan melyik számot kérheti majd számon a befektetői közösség.

Apránként megvalósulnak a kormány tervei - Mi marad őszre?

Hétfő késő este fogadta el a parlament a számos jogszabályt módosító munkaügyi salátatörvényt, amely több ponton megvalósítja a kormány terveit a foglalkoztatás rendszerében. Rugalmasabb lehet a magyar munkapiac, a munkaerő-kölcsönzés viszont az EU-s jogharmonizáció miatt szigorodik. A kör azonban még nem zárult le, bőven marad az őszi ülésszakra is. Ezek közül a legfontosabb a Munka Törvénykönyvének kisvállalkozásokra kedvező differenciálása lehet, ami minden programban fontos elem. A tervek szóltak arról, hogy a kkv-knál egyszerűbb lenne a felmondás, megállapodás alapján eltérhetnének a Munka Törvénykönyvétől és auditor alkalmazásával megúszhatnák a munkaügyi ellenőrzéseket.

Mezőgazdaság:

Miért olcsó a magyar föld?

Valóban sokkal olcsóbb a termőföld Magyarországon, mint Nyugat-Európában? Mi köze az elaprózott birtokszerkezetnek a földárakhoz? Az FHB elemzése azt vizsgálta, hogy több mint hét évvel Magyarország Európai Uniós csatlakozása után miért vannak még mindig hatalmas különbségek a földárakban.

Érdekesség:

Rohanj tankolni, áremelés jöhet a kutakon!

Sokat emelkedett a héten az olajár, ami újabb magasságokba nyomta a finomított termékárakat. Bár a forint árfolyama ezúttal erősödött, ami alapesetben kedvez az autósoknak, a benzin és gázolaj dollárban mért jegyzésára olyan nagyot emelkedett, ami alapján szerdától várhatóan a hazai kutakon is sor kerül majd az árak emelésére.


- 2011.07.06 -
Nyugdíjhírek:

Az elmúlt hetekben, a reálhozam kifizetések miatt ismét előtérbe került a téma, ezért aránylag sok publikáció jelent meg a témában. Érdemes átolvasni őket, tanulságosak.

 

Selmeczi: két hét múlva várhatjuk a reálhozamot

A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak - közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott egy mai sajtótájékoztatón az MTI írása alapján. Felhívta a figyelmet: a pénztáraknak augusztus 31-ig kell utalniuk az összegeket.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

A nyugdíjakon spórol az állam - Mi lesz velünk?

Birtokunkba került a kormány számára készített minisztériumi tervezet, ami a nyugdíjrendszer reformját tűzte ki zászlajára, és amiről az utóbbi időben egyre több részletet lehetett hallani. A tervezetből egyértelműen kiderül, hogy a kormány megszünteti a korai nyugdíjazási lehetőségeket, és a jövőben a svéd modellt kívánja követni. A nyugdíjrendszerben a bevételeket és a kiadásokat egyensúlyba akarja hozni a kormány, aminek az ára még magasabb korhatár mellett is a kisebb kezdőnyugdíj. Az előzetes várakozásainknak megfelelően tehát az egyéni számlák kiépítése az államnál nem volt hiábavaló, a korábbi bejelentésekkel ellentétben pedig a nyugdíj kiszámítási módja is meg fog változni. Elvileg szeptemberben áll elő a farbával a kormány a részleteket illetően, az új rendszer beindulására pedig 3-5 évet kell várni.

Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztésből. Igaz, hogy az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne a Pénzcentrum.hu birtokába került dokumentum szerint.

forrás: http://penzcentrum.hu

 

A nyári ítélkezési szünet előtt dönthet nyugdíjügyben az Ab

A vagyontranszfer fennakadások nélkül lezajlott, a következő nagy kihívás a pénztárak számára a tagi kifizetések teljesítése lesz. A pénztárak többsége éjjel-nappal azon dolgozik, hogy zökkenőmentes legyen a július közepétől meginduló kifizetés. A tagok fele nem nyilatkozott, tehát ők postai úton fognak a pénzükhöz hozzájutni, akik nyilatkoztak, azok viszont 98 százalékban készpénzben akarják felvenni a reálhozamukat. A Stabilitás Pénztárszövetség mai sajtóbeszélgetésén Bába Julianna elmondta, hogy az Ab optimális esetben még a nyári ítélkezési szünet előtt dönthet a kérdésben, ennek egyik jele, hogy korábban egy személyes meghallgatásra is sor került a taláros testületnél, ahol a Felügyelet, az ONYF, és a Stabilitás Pénztárszövetség vezetői is részt vettek....

A magyarok több mint felének nincs megtakarítása

Fontosnak tartják az öngondoskodást a magyarok, hiszen nem bíznak a majdani állami nyugdíjuk vásárlóerejében, de legtöbbjük nem képes félretenni nyugdíjas éveire, állapítja meg az Allianz Csoport legfrissebb felmérése. Ha mégis megtakarításra kerül sor, akkor a lekötött forintbetét, a forintalapú életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár a legnépszerűbb a lakosság körében.ING: a nyugdíjpénztár nem károsította meg a tagjait

Az ING Nyugdíjpénztár nem károsította meg a tagjait, és a pénztár pert indított az ennek ellenkezőjét állító PSZÁF ellen - erősítette meg Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Nyugdíjpénztárak: az ING 515 milliárdot utalt

Az ING Nyugdíjpénztár június 9-én, a jogszabályban meghatározott határidő előtt sikeresen átadta minden, az állami rendszerbevisszalépést választó tagjának vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Az átadott vagyon értéke meghaladja az 515,5 milliárd forintot.

Százezrek nézhetik meg a reálhozamukat az ING honlapján

Az ING Nyugdíjpénztár honlapján elérhetők a tényleges reálhozam adatok azok számára, akik ehhez a pénztárhoz csatlakoztak elsőként. A félmillió visszalépő tagból 400 ezer reális képet kaphat arról, hogy mekkora kifizetésre számíthat augusztus végéig, míg a pénztárt váltó, és csak később csatlakozó ING pénztártagok a következő hetekben tudhatják meg mindezt. Az átlagos kifizetés 100 ezer forint körül lesz, viszont nagy eltérések lehetnek attól függően, hogy a pénztártagok mennyit fizetett be a pénztárba, vagy például mikor csatlakozott a pénztári rendszerhez. A következőkben az ING Nyugdíjpénztár közleményét tesszük közzé változatlan formában.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

OTP, ING, Dimenzió - Íme, a tények a pénztári hozamokról, rangsorral

A kockázatmentes hozam a kasszák többségénél megvolt az elmúlt szűk másfél évben. A legjobb növekedési alap 2009 eleje és a májusi vagyonátadás között több mint 50 százalékot hozott. Az éllovas a kasszák között az OTP lett, amely időközben másfélszeresére növelte a 2009 elején befizetett pénzeket, de az ING és a Dimenzió ügyfelei sem panaszkodhatnak a 45 százalék fölötti hozamra. A fekete bárány az MKB, az Axa és az Évgyűrűk lett, ezek 25 százaléknyi hozamot sem értek el a vizsgált időszakban, sőt az Axa és az Évgyűrűk növekedési alapjai még a rövid állampapírok hozamát mérő RMAX-ot, vagyis a kockázatmentes hozamot is alulmúlták.

Hitel ügyek:
Szintén sarkalatos téma és szintén van mire figyelni.

Fantomhitelek fojtogatják a frankhiteleseket

Hiába törleszti szorgalmasan devizahiteleit a magyar lakosság, májusban újabb 272 milliárd forinttal nőtt a háztartások bankok felé fennálló tartozása, természetesen ezúttal is a forint gyengülése miatt. A hitelkihelyezéseket tekintve ugyanakkor bíztató, hogy sem a lakáshitelek, sem a fedezetlen fogyasztási hitelek új volumene nem esett tovább az egy évvel korábbihoz képest. A szabad felhasználású jelzáloghitelek azonban egyre kevésbé népszerűek, a betétek állománya pedig nem változott jelentősen egy hónap alatt.

Mégsem árverezhetnek el minden lakást

A 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a 2%-os értékesítési kvóta. A Gazdasági és informatikai bizottság elnökének, Rogán Antalnak, a bizottság által elfogadott módosító javaslatának értelmében, október elejéig a bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló nagy értékű ingatlanok közül csak hozzávetőleg 160 darabot árverezhetnek el.

Örülhettek a magyarországi frankhitelesek

Megnyugvást hozott ez a hét a nemzetközi piacokon és ennek köszönhetően a magyarországi frankhitelesek is nyugodtabbak lehetnek az elmúlt napok folyamatai alapján. A forint ugyanis közel 6%-ot szárnyalt a svájci frank ellenében, igaz ez főként az alpesi deviza gyengélkedésének volt köszönhető.

Adózás:

Nem a gyerekesek, hanem a gazdagok - Ki jár jól jövőre?

Amennyiben a kiszivárgott tervek közel állnak a valósághoz, akkor 2010 és 2012 között az egy- és kétgyerekesek többsége egyáltalán nem jár jól azzal, hogy "családi" lett az adórendszer. Cikkünk első részében a személyi jövedelemadózás szempontjából vizsgáljuk meg, hogy miként változik az adómódosítások hatására a nettó jövedelem.

Bukhatja a kormány a fontos célokat! - Adóemelés lehet a vége

A kormány munkaerőpiacot, szociális ellátó rendszert és nyugdíjrendszert érintő intézkedéseit vette legfrissebb elemzésében górcső alá a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB). Az anyagot bemutató háttérbeszélgetésen Romhányi Balázs, az intézet vezetője elmondta, hogy a kormány tervei (álláskeresési járadék 3 hónapra történő csökkentése, passzív táppénz megszüntetése, szociális transzferek együttes összegének maximalizálása, rokkantellátások nagy részének megvonása, előrehozott nyugdíjak megszüntetése) összességében kétszer nagyobb költségvetési egyenlegjavulást képesek eredményezni, mint amit a kormány eredetileg kitűzött. Az egykori Költségvetési Tanács szakmai stábjának vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a "csomag" rendkívül nagy mértékben támaszkodik a nyugdíjrendszer átalakításából származó megtakarításokra, amelyek viszont már a kormányzati kommunikációban, még a jogszabályok beterjesztése előtt kezdenek eltűnni. Ebben az esetben jövőre 144 milliárd, 2013-ban pedig 190 milliárd forintos rés keletkezhet a kormányzati tervekben, amit elképzelhető, hogy adóemeléssel (jövedelemtípusú) kényszerül kompenzálni a kormány - hangzott el a bemutatón.

Péntektől drágul a süti, a pizza

Július 1-től már 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után - tette közzé az adóhatóság a Pénzcentrum.hu megkeresésére. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsot lehet felszámítani.

Itt az újabb adó: ezt találták ki a kórházak

Extrém adó bevezetését javasolja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület. A szervezet elképzelése szerint az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok közben megsérülőknek saját forrásból vagy külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét - írja a Magyar Nemzet.

Munkavállalás:

Német példára nyirbálná tovább a munkavállalói jogokat a kormány

"A foglalkoztatás viszonyait hozzá kell igazítani a valósághoz" - ezzel indokolta az [origo] kérdésére Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a munka törvénykönyvének tervezett változtatásait. A tárca a hazai cégek versenyképességét javítaná a bürokráciacsökkentő program második ütemével is, mely szeptemberben kerülhet a kormány elé.

Parlament elé kerül a béremelés-törvény

A kormány rendeletben állapítja meg, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket mennyivel kell emelniük a munkaadóknak, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen 2012-2013-ban - az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal és négy fideszes párttársa, valamint egy KDNP-s képviselő nyújtotta be a parlamentnek, és a kormánypártok támogatásával általános vitára alkalmasnak minősítette azt a gazdasági bizottság hétfőn.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Ezrek állása veszélyben, 5 milliós bírságot kaphatsz, ha... - a hét hírei

Ezrek veszíthetik el az állásukat a közszférában, ezt jelzi, hogy 2010. december 30. óta már összesen 697 magánszemélynek kellett különadót fizetnie. A KKV-kat is szorongatja a kormány, kötelező fizetésemelés és kamarai tagság vár a vállalkozói rétegre. A munkavállalók sem örülhetnek, a magasabb bér helyett lehet nekik is csak a 90 napos járadék jut, hiszen 270 napról ennyire csökkentik az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét. Ha van állásod és házad se lehetsz nyugodt, hiszen 5 milliós bírság jár, ha elszaporodik a kertedben a parlagfű. Heti összefoglalónkat olvashatod.

forrás: http://penzcentrum.hu

 

Tömegközlekedés:

 

Megszünteti a MÁV a nyugdíjaskedvezményt

Véget vet a MÁV az 55 év felettiek kedvezményes utazásának: július elsejétől nem vehetik igénybe az eddigi húszszázalékos engedményt.

Törvénykezés:

Fű alatt módosítja a Fidesz a gáz- és az áramtörvényt

Közvetlenül a szavazás előtt, az alkotmányügyi bizottság fideszes többségének segítségével nyújtottak be kormánypárti képviselők egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely számos pontban átírná a földgázellátásról és a villamosenergiáról szóló törvényt. Az egyik érintett cégnél kétnapos munkának ígérkezik a változtatások értelmezése, az ellenzéki képviselőknek az átolvasásra is alig lehetett idejük.

Igen furcsa törvényeken dolgozik az Orbán-kormány

Szokatlan témájú törvénymódosítási, illetve alkotási tervekről hallhattunk a héten, ráadásul egyes jogszabályok születési körülményei is kifejezetten furcsának mondhatók. Nem ez teszi azonban igencsak óvatossá a magyar lakosságot a fogyasztásban, hanem például az, hogy a héten új történelmi mélypontra esett a forint a svájci frankkal szemben. Az ok jórészt a görög válság tovább fokozódása és ez a téma még a következő hetekben is sok izgalmat fog szolgáltatni. Az amerikai és a globális gazdaság lassulása szintén ezt okozza, ami például az olajárak mélybe küldésével jó hírt jelenthet a magyar autósoknak.

Gazdaság:

Négy új hitelt vett fel Magyarország

Összesen 735 millió euró értékben négy új hitelt nyújt uniós alapokból támogatható kiemelt magyarországi térségfejlesztési beruházások finanszírozására az Európai Beruházási Bank (EIB).

Módosította hiányprognózisát Matolcsy minisztériuma (3.)

A két héttel ezelőtti előzetes számoknak megfelelően májusban 58 milliárd forintos lyuk keletkezett az államháztartás központi alrendszerében májusban, így az első 5 hónap összesített hiánya 724,2 milliárd forintot tett ki, ami az egész éves eredeti hiánycél 105,4%-át jelenti. Időközben azonban módosult a hiány-előirányzat, a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatt év végére 1184 milliárd forintos lesz az egész éves pénzforgalmi deficit. A Nemzetgazdasági Minisztérium ennek megfelelően módosította a hiány lefutását bemutató negyedéves prognózisát.

Matolcsy György semmibe vesz 500 milliárd forintot?

Szerda délután újabb költségvetési módosító javaslattal állt elő Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett, 85 oldalas módosításra a februárban, Brüsszelben bejelentett 250 milliárd forintos zárolást kell végigvezetni a büdzsén. Egyértelmű tehát, hogy a kiadáscsökkentésre a költségvetés elcsúszása miatt van szükség, nem a külső kockázatok indokolják, amelyek egyébként február óta nem csillapodtak. Matolcsy György mostani javaslata azért érdekes, mert az (amennyiben azt elfogadja a parlament) felülírja a hétfőn elfogadott, Mol-részvényvásárláshoz kapcsolódó költségvetési módosítást. Vélhetően adminisztrációs hiba történhetett, a minisztériumtól várjuk a tájékoztatást.

Termőföld:

Szövetkezetekre van szükség

Nem lát lehetőséget a magyarországi földmoratórium meghosszabbítására, ellenben a franciához hasonló modellt életszerűnek tartana hazánkban is Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő, az MSZP EP delegáció vezetője, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja, aki szerint nem a családi vállalkozások, hanem tőkeerős pénzügyi körök vásárolják fel a magyar kisbirtokokat. A képviselő Brüsszelben nyilatkozott a Pénzcentrum.hu munkatársának.

-2011.06.19-

Közvetlenül az ügyfelek fizetnék a biztosítási közvetítők jutalékát?

Európa-szerte átfogó szabályozási változások zajlanak a pénzügyi közvetítői és tanácsadói szektorban. Transzparencia, ügyfélérdek, az ügynökök, képviselők és tanácsadók tevékenységének a jelenleginél szigorúbb kritériumokhoz kötése - a jogalkotás mindenütt ezeket az értékeket igyekszik az új szabályozásban érvényre juttatni. Magyarország hasonló helyzetben van, mint a többi európai uniós tagállam, így a változásoknak is hasonló irányúaknak kell lenniük - vélekedik az ING Biztosító.

 

Végre meri-e hajtani terveit az Orbán-kormány?

Hetek, sőt hónapok óta az az egyik központi kérdés piaci szemmel Magyarországgal kapcsolatban, hogy a márciusban bejelentett költségvetési kiigazító és szerkezeti reformprogramot végre meri-e, végre tudja-e hajtani a kormány a várhatóan felmerülő számos akadály (időbeli, szakmai, politikai támogatottságbeli hiányosságok) miatt. Amíg a piac azt érzékeli, hogy a kormány tántoríthatatlan és keményen végrehajtja elképzeléseit, addig az igen negatív nemzetközi befektetői hangulatban is nagyobb stabilitást mutat például a forint. Az e heti fejlemények azonban ismét kissé elbizonytalaníthatták a befektetőket, mert egyrészt a Nemzetközi Valutaalap hívta fel a figyelmet a politikai kockázatokra, másrészt az országszerte lezajlott tüntetések is mutatják a társadalmi ellenállást, ráadásul a közvélemény-kutatási adatok is fékező erőt fejthetnek ki a kormány lendületére.

 

A nyári ítélkezési szünet előtt dönthet nyugdíjügyben az Ab

A vagyontranszfer fennakadások nélkül lezajlott, a következő nagy kihívás a pénztárak számára a tagi kifizetések teljesítése lesz. A pénztárak többsége éjjel-nappal azon dolgozik, hogy zökkenőmentes legyen a július közepétől meginduló kifizetés. A tagok fele nem nyilatkozott, tehát ők postai úton fognak a pénzükhöz hozzájutni, akik nyilatkoztak, azok viszont 98 százalékban készpénzben akarják felvenni a reálhozamukat. A Stabilitás Pénztárszövetség mai sajtóbeszélgetésén Bába Julianna elmondta, hogy az Ab optimális esetben még a nyári ítélkezési szünet előtt dönthet a kérdésben, ennek egyik jele, hogy korábban egy személyes meghallgatásra is sor került a taláros testületnél, ahol a Felügyelet, az ONYF, és a Stabilitás Pénztárszövetség vezetői is részt vettek.

 

Döbbenetes kijelentés a svájci frankról!

Úgy tűnik nincsenek egyedül a bajba jutott magyarországi devizahitelesek. Nehéz időszakot élnek át ugyanis azok a lengyel adósok is, akik korábban - az alacsonyabb havi törlesztőrészletek miatt - svájci frank alapú hitelt vettek fel, miután az alpesi deviza a lengyel zloty ellenében is szárnyal. Egyes elemzők szerint sok jóra nem számíthatnak, ők sem.

-2011.06.06-

Ötmillió embert megszólító tájékoztató program indul az állami szféra és a piaci szereplők segítségével.

Forrás: http://www.metropol.hu

Helyes pénzügyi döntéseket csak kellő ismeretek birtokában hozhatunk. Mindenki másutt látja a megoldás kulcsát, és egyre többet tesznek az ügy érdekében a pénzintézetek is.
Forrás: http://www.metropol.hu

Betétállamosításról szóló rémhírt cáfolt a PSZÁF és a kormányszóvivő

Teljesen megalapozatlanul állítja egy, az interneten terjedő levél, hogy a kormány a betétek államosítását tervezi. A rémhír állítását pénteken közösen cáfolta a kormányszóvivő és a PSZÁF szóvivője. Magyarországon egyébként az uniós irányelveknek megfeleően a hitelintézeti törvény garantáltja a betétek biztonságát, 100 ezer eurós, vagyis durván 26,5 millió forintos összeghatárig.

Mi a betétbiztosítás?

A betétbiztosítás a betéteseket, és ezen keresztül a pénzügyi rendszer stabilitását védi. 1993-ig a lakossági és devizabetéteket az állam garantálta. Ezt a szerepet 1993 közepétől, az Országos Betétbiztosítási Alap (Alap) megalakulásával a betétbiztosítás önálló intézménye vette át, de a létrejöttét megelőzően elhelyezett betéteket - felvételükig - továbbra is védi az állami garancia.

Forrás: http://www.oba.hu

 

Nyugdíj: az első utalások pénteken érkeznek az államhoz

Az utolsó pillanatban, tegnap jelent meg az a kormányhatározat, ami a nyugdíjpénztárak vagyonátadását tisztázza, az érintettek azonban már korábban hozzájutottak a tervezethez, ezért nem okozott meglepetést a kihirdetett jogszabály. Az ÁKK szerint hamarosan indulnak az átutalások, a pénztárak részéről az első csomag pénteken érkezhet meg. A pénztárak többsége az utalással nem akarja megvárni a jogszabály adta június 12-i határidőt, inkább előtte küldik át a vagyont az állam számára. Az ÁKK berkein belül működő alap vezető testülete ezt követően dönt az értékesítésről, vélhetően gyorsnak kell lenni, hiszen a költségvetés számára 530 milliárd forintra, míg a reálhozamok kifizetésére 220 milliárd forintra van szükség. A külföldi eszközök értékesítéséből a szükséges összeg előteremthető, sőt végszükség esetén hitelt is kaphat az alap.

Forrás: http://www.portfolio.hu


Elindult a magán-nyugdíjpénztári vagyon az államhoz

A teljes magán-nyugdíjpénztári vagyon meghaladja a háromezer milliárd forintot, ennek legnagyobb részét a magyar állampapírok, a befektetési jegyek és a részvények teszik ki. A pénztárak megkezdték volt tagjaik vagyonának eljuttatását az államnak.

Háromról hat hónapra nő a próbaidő egy munkaügyi törvénycsomag alapján

Negyvennégy órát lehet majd dolgoztatni negyvenórányi bérért olyan átmeneti időszakban, amikor a leállás miatt kiesett munkaidőt kell pótolni. Ezt is tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet pénteken nyújtott be a kormány a parlamentnek. Szerepel még benne többek közt az is, hogy az eddigi három helyett hat hónapos próbaidőt írhatnak elő a munkáltatók.

A svájci frank árfolyama "jóval lejjebb" is mehet - interjú Gyuris Dániellel, az OTP Jelzálogbank vezetőjével

Szükség volt egy komplex csomagra, amely megszünteti a jelzálogpiac fejlődését akadályozó kilakoltatási moratóriumot, és tisztábbá teszi a piaci viszonyokat - mondta az [origo]-nak telefonon adott interjúban Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Bankszövetség alelnöke a devizahitelesek megsegítését célzó mentőcsomagról. Gyuris szerint a legtöbb elemző csak arról beszél, hogy a svájci frank árfolyama emelkedhet, miközben ennek az ellenkezője is benne van a pakliban. A mentőcsomag a szabad felhasználású hitelekre is vonatkozik, ha a fedezet lakóingatlan.

A nagycsaládosoknak kedvezően változott a gázár-támogatási rendelet

A jövőben a gázártámogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. Az államkincstár a folyamatban lévő fellebbezéseknél már ennek alapján jár el - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap az MTI-vel.

Forrás: http://www.origo.hu


-2011.05.30-

Frankhiteles vagyok - Kérjem-e az árfolyamrögzítést?

A magyar bankszektort és a jelzáloghitelezést több elemében is érintő megállapodást készül kötni a kormány és a Bankszövetség, amint arról számos cikkünkben beszámoltunk. A deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezőket ezek közül az a terv érinti leginkább, mely szerint egy átmeneti időszakra törlesztési árfolyamuk rögzítését kérhetik, így egy ideig mentesülhetnek az árfolyamkockázatból fakadó anyagi terhek alól. A következő hetekben, hónapokban az lehet a frankhitelesek fő dilemmája, éljenek-e a védőárfolyam lehetőségével, ezért alábbi cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.


Szomorú hír a devizahiteleseknek

A Nemzetközi Valutaalap továbbra is azt javasolja Svájcnak, hogy a közeljövőben szigorítsa monetáris politikáját, vagyis nyúljon a kamatemelés lehetőségéhez. Az IMF szakértői stábjának legfrissebb, az alpesi országról szóló jelentése szerint a legnagyobb kockázatok - ahogyan az elmúlt napok piaci folyamatai is mutatják - külföldről érkezhetnek. Amint arra már többször rámutattunk, egy hosszú lejáratú frankalapú devizahitel a svájci kamatemelésre sokkal intenzívebben reagál a havi törlesztőrészletek emelkedésével, mint a forint frankkal szembeni gyengülésére (amely problémát a magyar kormány mentőcsomagja átmenetileg kezelni tud, de a kamatemelés kockázatát nem küszöböli ki). Így a fenti hír továbbra is kedvezőtlen kilátást jelent a magyarországi devizahitelesek számára.


Újra az ég felé tart a svájci frankA reggel még (különösebb ok nélkül) mérsékelten pozitív nemzetközi befektetői hangulat a délelőtti órákban romlásnak indult, amelyre rásegített a Fitch felől a japánoknak küldött figyelmeztetés, illetve egyre inkább dominálhatja a kereskedést a hosszú amerikai és brit hétvégével kapcsolatos, óvatossági megfontolások miatti pozíciózárási hullám. Hétfőn ugyanis mindkét piac zárva tart, miközben az előttünk álló hétvégén is lehetnek fontos bejelentések például a még ma is tartó G8-ülés eredményeként, vagy a görögök megmentése ügyében.


Leveled érkezett! - Önmagukról dönthetnek a devizahitelesekKét, hitelezéssel kapcsolatos kérdésben is kikéri a kormány az állampolgárok, köztük a devizahitelesek véleményét a következő hetekben zajló Szociális Konzultáció során. Az egyik a deviza alapú lakáshitelt felvettek állami megsegítéséről, a másik a deviza alapú jelzáloghitelezés újraindításáról szól. Mindkét téma rendkívül fontos a magyar lakossági hitelezés jövője szempontjából, de joggal gondolhatjuk azt is, hogy a kormány nyitott kapukat dönget az állampolgárok megkérdezésével.

Forrás: www.portfolio.hu
Győzelmi himnuszt kaptunk a mentőcsomag helyett

A héten kétszer is későbbre tolta a kormány a devizaalapú jelzáloghitelesek megsegítésére szánt mentőcsomag bejelentését a háttérbeli feltehetően továbbra is kemény tárgyalások miatt, eközben azonban időzítését tekintve váratlanul bejelentette, hogy megállapodott Oroszországgal a MOL orosz kézben lévő 21,2%-os részvénypakettjének állami visszavásárlásáról. A hírt a jelzés szerint egy évi kemény tárgyalások után csaknem "győzelmi himnuszként" jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a konkrétumok bemutatását viszont már Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterre hagyta. Emberek százezrei azért is türelmetlenül várhatják az említett mentőcsomag bejelentését, mert a héten a svájci frank a görög válság tovább mélyülése miatt új történelmi csúcsra ért a nemzetközi piacokon, így öt hónap után ismét 220 fölé emelkedett a forinttal szembeni árfolyama.


Átalakulhat a családi pótlék rendszere

Felmerült annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változna meg a készülő sarkalatos törvényben, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehetne annak összegét - olvasható a családháló.hu-n.


15 év alatt nulla felzárkózás a magyar régiókban

Hiába a válság, a főváros egy főre jutó GDP-je (vásárlóerő-paritáson) az európai uniós átlag másfélszeresét tette ki 2009-ben, egyre inkább elszakadva az általános hazai fejlettségi szinttől. A felzárkózásában 2004 óta látványosan elakadó Magyarország hét régiója közül négyben 1995 óta semmiféle felzárkózás nem volt megfigyelhető.

Tisztázatlan kérdések a nyugdíjpénztári vagyon átadása körül
Becslések szerint a nyugdíjpénztárak portfólióiban lévő 3100 milliárd forintból 2800-2900 milliárd forint kerülhet vissza az államhoz, ami azt jelenti, hogy a vagyon alig 10 százaléka marad meg a pénztáraknál. Mivel a pénzek többségét alapkezelők fektetik be, számukra nagyon komoly érvágás a vagyonátadás. A BAMOSZ elnöke, Vízkeleti Sándor szerint napokon belül meg fogják kapni, hogy a vagyon pontosan mekkora aránya marad a szektorban, és mekkora összeget kell átutalni az államnak - írja a Napi Gazdaság.

Forrás: www.portfolio.hu


Csalódni fogunk, ha egyedül az államtól várjuk a nyugdíjat (interjú)
Nem is olyan régen nagy visszhangot kapott az Aviva Életbiztosító által közzétett tanulmány, amely szerint, ha Magyarországon a nyugdíjhiányt meg akarnánk szüntetni, akkor az embereknek havonta átlagosan 45 ezer forintot kellene megtakarítaniuk. A tanulmány kapcsán Bartók Jánossal, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk, aki elmondta, hogy a legfontosabb tanulság, hogy a kormányoknak be kell avatkozniuk a nyugdíjrendszerekbe. Bartók János szerint egyelőre nagyon bizonytalan, hogy milyen hatással járhatnak a kormány járulékbefagyasztással és a visszalépések megnyitásával kapcsolatos intézkedései, azonban az öngondoskodás szerepe felértékelődhet, hiszen az emberek már nem hisznek abban, hogy az állam minden problémájukra megoldást tud találni.

-2011.05.22-


220 ezer rokkantnyugdíjasra vár felülvizsgálat
A tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkant nyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene, akiknek - a becslések alapján - akár a fele is visszatérhetne a munka világába - közölte a kormányszóvivő kedden, a kabinet ülése után.
Forrás: www.portfolio.hu


A korhatár alatti nyugdíjakat kollektíve felül kéne vizsgálni
A legfrissebb statisztikák szerint közel 600 ezer olyan nyugdíjas van ma Magyarországon, aki a kötelező korhatár elérése előtt kapta meg a járandóságát. A pénteken benyújtott alkotmánymódosítás elvileg
lehetőséget adna az összes korai nyugdíjas ellátásnak felülvizsgálatára, a kormány viszont hangsúlyozta, hogy csak a fegyveres testületek esetében kerülne sor a felülvizsgálatra, és ott is csak azoknál, akik 57 évesnél fiatalabbak. Nyugdíjszakértők szerint a változtatások iránya helyes, azonban pontosan azt kifogásolják, hogy
nem szabadna kivételeket tenni, a korhatár alatti öregségi nyugdíjakat mind felül kéne vizsgálni - írja laptársunk az Index.
Forrás: www.portfolio.hu


Leveled érkezett! - Nyugdíjügyben vár iránymutatást a kormány
Kétszer is szerepel a nyugdíjrendszer a szociális konzultáció kérdéseit tartalmazó levélben, az egyik kérdés a gyermekes családokra vonatkozik, míg a másik a jövő évtől elinduló egyéni számlákra. Véleményünk szerint a kormány szándékait alapvetően nem tudják átírni a beérkezett válaszok, esetleg nüánsznyi hangsúlyeltolódásra lehet számítani. A körülmények egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy a kedvezmények bővüljenek, sőt ennek az ellenkezőjére lehet felkészülni.
Forrás: www.portfolio.hu


Kiemelt fontosságúvá vált az öngondoskodás
Az öngondoskodás, mindennapjaink kockázataira való felkészülés és a jövő tudatos tervezése az elmúlt időszak eseményeit követően minden család számára kiemelt fontosságúvá vált.
"A közelmúlt magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változásai rávilágítottak az egyén felelősségére a nyugdíj előtakarékosság terén. Az öngondoskodás az idős kor anyagi biztonságának megteremtését jelenti" - hangsúlyozta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese.
Forrás: www.origo.hu


Bizonytalansági tényezők a nyugdíjrendszerben
A mai magyar nyugdíjrendszer nagyfokú bizonytalanságot rejt magában, az elmúlt hónapok magán-nyugdíjpénztári döntései miatt az öngondoskodás időben történő megkezdése fontosabb, mint valaha.
A bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot tovább erősíti a társadalom elöregedése: 2050-re Magyarország népességének már közel 30%-a 65 éves vagy idősebb lesz. Miközben az egészségügy fejlődésének köszönhetően a várható élettartam egyre nő, a magyar társadalom egészségi állapota jelentősen elmarad a nyugat-európaitól, a férfiaknál a várható 70 évből 55 az egészségesen eltöltött idő, a nőknél ez 77,9-ből 57,6 év.* Amikor azt vizsgáljuk, hogy mire számíthatunk 30-40 év múlva, további tényezőket is figyelembe kell vennünk. A jövőben kifizetésre kerülő nyugdíjak összegét több tényező is súlyosan negatív irányban befolyásolja, például a növekvő munkanélküliség, vagy az a tény, hogy a munkaképes lakosság jelentős része minimálbér után fizeti a járulékokat és adókat, azaz az aktív korúakra jutó eltartottak száma nagy és folyamatosan nő, egyre kevesebb munkavállaló tart el egyre több nyugdíjast…
Forrás: www.origo.hu


Már jövőre milliárdokat spórol a kormány az új nyugdíjszabállyal
Akár évi 6 százalékos gazdasági növekedést sem tart kizártnak a kormány, amely pénteken közzétette az úgynevezett konvergenciaprogramot, amelyben azt mutatja be, hogy milyen gazdasági pályát tervez a következő öt évben. A kormány 275 forintos euróárfolyamra számít, és lecseréli a nyugdíjemeléseknél eddig alkalmazott módszert, ami már jövőre milliárdos megtakarítás eredményez. A kormány a programban azt ígéri, hogy eddigi, főleg a bevételek növelésére koncentráló intézkedéseit a jövőben kiadáscsökkentő intézkedésekkel váltja fel.
Forrás: www.origo.hu


Nyugdíj: hiába reménykedsz az államban, csalódás fog érni!
Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb nyugdíjrendszerről szóló tanulmánya, amiben több szó is esik hazánkról. A rendszeresen évente elkészített összefoglaló az OECD országok nyugdíjrendszereit veszi sorra, és a legfontosabb trendeket, eseményeket, statisztikákat foglalja csokorba. Az OECD szerint a válság miatt komoly választási dilemmába estek a kormányok, választaniuk kellett a rövid és hosszú távú célok között, több ország pedig sajnálatos módon a rövid távú előnyökért beáldozta a hosszú távú biztonságot. Magyarország is ebbe a hibába esett, annak ellenére, hogy a törvénybe fektetett korhatáremelés jó irányba tett erőteljes lépés volt. A szervezet három fő megoldási javaslatot fogalmazott meg a politikusok számára, egyrészt elkerülhetetlen a munkában töltött idő meghosszabbítása, másrészt felül kell vizsgálni az állami nyugdíj célzottságát, míg a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyugdíjcélú magán-megtakarításokra.
Forrás: www.portfolio.hu


Morgan Stanley: a nyugdíjterv hosszú távon fenntarthatatlan
A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői éppen a jövő évi költségvetési tervezet hétvégi ismertetése előtt jártak Budapesten, ahol a kormány "egyik vezető tanácsadójával", az MNB monetáris tanácsi tagjaival és szakértőivel, alapkezelőkkel és a Költségvetési Tanács tagjaival folytattak tájékozódó tárgyalásokat. A látogatásról - és az azóta bejelentett 2011-es költségvetési tervekről - Londonban hétfőn kiadott átfogó értékelésükben a Morgan Stanley elemzői kiemelték: ha a kormány a nyugdíjalapok teljes vagyonát bevonja az adósságcsökkentésbe, a GDP-érték arányában számolt adósságráta 10 százalékpont körüli mértékben csökkenne. A befizetések folyamatos átirányítása az állami rendszerbe az éves GDP-arányos deficit 1,5 százalékpontos csökkenését eredményezheti ahhoz képest, amennyi az államháztartási hiány egyébként lenne.  A ház szerint azonban mindez a nyugdíjreform visszafordítását jelentené, és az átállás hosszú távon valószínűleg nem lenne életképes.
Forrás: www.mfor.hu