Befektetésekről

Mit is jelent ez a fogalom, biztosításhoz kötött befektetés?


A biztosítással kombinált befektetés egy olyan speciális lehetőség, amivel relatív kis pénzzel és kockázattal, valamint komoly befektetési ismeretek nélkül, ellehet érni azokat a piacokat, amelyeken az 'igazi' befektetők forgatnak igen komoly pénzeket, igen nagy kockázattal. Jellemzőjük ezeknek a termékeknek, hogy az alapbiztosítás nagyon alacsony, csak azért van, hogy neve legyen a gyermeknek és az ügyfelek kihasználhassák azokat az előnyöket, amiket a biztosítások nyújtani tudnak.


Hogyan működnek ezek?
Az alapvető különbséget a közvetlen tőzsdei kereskedés és a biztosítási befektetések között egy példán keresztül próbálom bemutatni:
Mondjuk, van Önnek 50 000.- Ft-ja. Ezért tud venni közelítőleg 2 db. MOL részvényt. Ami, ha mondjuk rossz napja van, veszít az értékéből 1000,- Ft-ot. Ez összesen 2000,- Ft. Ez az összes befektetett pénzének 4%-a. Ezzel szemben a biztosítók, úgynevezett befektetési alapokba fekteti az ügyfelek pénzét. A befektetési alapok, pedig úgy működnek, hogy összegyűjtik a tőkések pénzét és az előzetesen meghatározott befektetési politikának megfelelően kialakítják a befektetési portfóliójukat. Ebben a portfólióban akár több száz különböző fajta részvény és kötvény is lehet. Az ügyfelek a pénzükért úgynevezett befektetési egységeket kapnak és minden darab befektetési egység mögött a teljes portfólió arányos része található. Tehát az előző példánál maradva, ha ebben a csomagban az Ön MOL részvénye veszít az értékéből, akkor az adott befektetési egységének, az adott részvénynek megfelelő súlyának 4%-át veszítette csak el. A tényleges vesztesége így 0,00.....4% lehet. Persze ez így nagyon le van egyszerűsítve az érthetőségkedvéért.
A befektetési egységeknek naponta változó árfolyama van. Ez az árfolyam határozza meg, hogy nyert-e,
vagy veszített a befektetésén. Amivel sokszor találkoztam, hogy az emberek abban a hitben élnek, hogy
ha beteszik a pénzüket egy ilyen befektetési termékbe, akkor nincs több tennivalójuk és csak dől a pénz. Amikor elérkeznek a futamidő végéhez, akkor pedig szidják a biztosítót, hogy hol van az elvárt hozam, sőt adott esetben a tőkéjük is megcsappanhat a naiv ügyfeleknek. Amit tudomásul kell venni, hogy a közvetlen tőzsdei befektetéseknél és a biztosításhoz kötötteknél is mindig az ügyfél rendelkezik, hogy milyen módon legyen az Ő pénze befektetve. Itt ismételten kiemelném a biztosító képviselőjének és az ügyfélnek is a felelősségét! Lehet, hogy furcsa, de ebben a feltevésben a biztosító cég az egyetlen, aki nem hibáztatható, mert ő minden esetben betűről-betűre a szerződésben és a szabályzatban, stb-ben foglaltaknak megfelelően jár el.


Mit jelent ez és miért kell 'kevesebb tudás' a biztosítási befektetésekhez?
A tőzsdei kereskedés során az ügyfélnek kell kiválasztania, hogy mely részvényeket, kötvényeket akarja megvásárolni, vagy eladni és mikor. Szinte folyamatosan, napi szinten menedzselnie kell a saját portfólióját. A biztosítási befektetéseknél 'csak' azt a befektetési alapot (alapokat) kell kiválasztania, ami a kockázatvállalási
hajlandóságához és befektetési szándékához a legközelebb áll. A mögöttes részvényeket és kötvényeket a biztosító, illetve az alapkezelő állítja össze és az kereskedik velük napi szinten. Viszont az egyes alapok közötti átváltás, átsúlyozás az ügyfél feladata, amihez segítséget kaphat a képviselőjétől! A biztosító nem fogja
önállóan ezt megtenni! Talán itt érdemes elmondani, hogy az árfolyamnyereség is szép dolog, de az igazi haszon, a befektetési  egységek számának a növelésével érhető el. Ez viszont csak úgy kivitelezhető, ha jó időben vált az ember az egyes alapok között, realizálja a hozamot.


Hasznos tudnivaló lehet még, hogy sajnálatos módon találkoztam olyan üzletkötési módszerekkel, amikor egy adott 'múltbéli' hozammal számolva szédítik az ügyfeleket a jövőre nézve. Tudni kell, hogy a befektetési termékek 98%-a nem csak hozamot, hanem kockázatot is jelent az ügyfél számára. Csak olyan garanciákat fogadjanak el, ami le van írva, rögzítve van a szabályzatban, vagy a szerződésben. Ehhez tartozik, hogy minden válságon vannak, akik meggazdagszanak. A 2009-2010 kifejezetten jó év volt a befektetési alapok számára. Volt olyan alapunk, ami ebben az időszakban több mint 99% nyereséget termelt. Persze ehhez az is kellett, hogy jó helyen szálljon be az ember és időben realizálja a hasznot. Sajnos ez a tendencia 2011-re már nem igaz! Ez az év sokkal izgalmasabban alakul. Gondoljanak Japánra, Afrikára és a Közel-keletre, vagy az Uniós problémákra és még folytathatnám a sort. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes befektetni, hanem azt, hogy törődni kell a pénzzel és figyelni kell rá! Nem fog magától fialni!


Remélem, hogy sikerült egy kicsit közelebb vinnem Önöket a témához és sikerült hasznos információkat átadnom.


Amennyiben konkrét befektetési kérdése lenne, úgy keressen fel bátran a biztositasokk@gmail.com e-mail címen, vagy tegye fel kérdését itt Biztosításokk blogon megjegyzés formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!