Életbiztosítások

Általános információk az életbiztosításokról.
Tehát, menjünk sorban, az életbiztosítások fajtái (dió héjban)...


Hagyományos biztosítások:
Kockázati élet biztosítás, baleset és betegség biztosítások. Ezeket azért nevezik, nevezzük hagyományos biztosításoknak, mert ezek voltak történelmileg az első biztosítás fajták. A kockázati biztosítás azért kockázati, mert, ha nem történik soha semmi (és ugyebár ezt szeretnénk mi is, sőt a biztosító is), akkor nem fizet soha semmit (ergo kidobott pénz)! Tulajdonképpen nevezhetnénk ezt emberi casco-nak, csak akkor látjuk értelmét, ha valami baj történik. Természetesen még ezek is tovább bonthatók alfajokra, azokról egy picit később.


Teljes életre szóló biztosítások:
Ezek jellemzően életbiztosítások, amiket természetesen mindenféle extra kiegészítőkkel fel lehet "turbózni", de csak megkötésekkel és feltételekhez kötötten. Lényegi különbség az előzőekhez mérten, hogy ezeknél a biztosításoknál mindenképpen fizet a biztosító a hátramaradottaknak. Ezek jellemzően időskorúak szokták választani a végső költségek fedezésére.

Vegyes biztosítások:
Ezen biztosítás fajták rendelkeznek kockázati és megtakarítási elemekkel is. Tehát a futamidő végén, ha él a biztosított, akkor felveheti az összegyűjtött pénzt. Abban az esetben ha biztosított a futamidő közben ne adja isten elhalálozik (vagy egyéb a kockázatok között szereplő esemény következik be), a biztosító szintén szolgáltat a kedvezményezetteknek. Jellemzőjük, hogy a biztosított a futamidő végén körülbelül annyi pénzt kap vissza, mint amennyit befizetett. Ez egy kicsit olyan mint, ha a kötelező biztosításunkat tudnánk úgy megkötni, hogy ha mondjuk 20 évig nem okozunk balesetet, akkor visszafizetik egy összegben az általunk  addig befizetett biztosítási díjat. Tehát, ha minden jól megy, és hát miért ne menne (fő a pozitív szemlélet) ingyen biztosítja magát a biztosított.

Befektetéssel kombinált (unit linked) biztosítások:
Jellemzőjük, hogy ezekben a biztosítási "termékekben" az alap biztosítási védelem nagyon gyenge, kiegészítőkkel persze lehet bővíteni, de az alap csak azért van, hogy neve legyen a gyereknek. Továbbá, hogy az ügyfelek így kihasználhassák azokat az előnyöket, amiket a biztosítások a bankbetétekkel, vagy tőzsdével szemben nyújtani tudnak. 

Fő cél a befektetés, hogy kis pénzzel és aránylag nagy biztonsággal érjenek el emberek olyan befektetési lehetőségeket, amikre egyébkényt a hagyományos befektetési piacon nem lenne lehetőségük. Vannak köztük garantált és garancia nélküli variációk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!