2012. március 27., kedd

Elfogadta az Országgyűlés az új árfolyamrögzítés szabályait

Az új rendszerbe áprilistól december végéig három hullámban lehet belépni, méghozzá költségmentesen. 2017 közepéig alacsonyabb törlesztőrészletet tesz lehetővé a deviza jelzáloghitelesek számára, utána azonban magasabb havi terhet jelent, miközben a bank és az állam viszonylag nagy kamatösszeget elenged.

Kik és hányan vehetik igénybe az új árfolyamrögzítést?
Végtörlesztés miatt az elmúlt fél évben 170 ezer hitelszerződés megszűnt, jelenleg tehát 730-830 ezer darab deviza jelzáloghitelről beszélhetünk.Becsléseink szerint így közel 610 ezer darab, 2800 milliárd forintnyi deviza jelzáloghitel lehet jogosult az új árfolyamrögzítésre.

Mikortól meddig vehető igénybe az új árfolyamrögzítés?
Az új árfolyamrögzítésről szóló törvény április 1-jén lép hatályba, ekkortól fogadják be a kérelmeket a bankok.A kérelem átvételétől számított 60 napon belül meg kell kötniük a hitelkeret-szerződést, az első rögzített árfolyam szerinti törlesztés pedig az ügyfél tartozáselismerő nyilatkozatának átadásától számított második törlesztési esedékességi nap lesz. A belépéstől számítva legfeljebb 60 hónapon keresztül, legkésőbb 2017. június 30-áig lehet rögzített árfolyam szerint törleszteni, a rendszerbe belépni pedig 2012. december 31-éig lehet. Ha valakinek 2017 előtt lejár a devizahitele, az árfolyamrögzítés végső időpontja a hitel lejárta.

Kik járnak a legjobban az új árfolyamrögzítéssel?
azoknak a devizahiteleseknek éri meg leginkább "árfolyamrögzíteni", akik a következő öt évben a legnagyobb arányban fizetnek kamattörlesztést, hisz ennek a rögzített árfolyamra jutó részét a bank és az állam elengedi. Ebből következik, hogy akik jelenleg csak kamatot fizetnek (mert például unit-linked életbiztosításhoz vagy lakáskassza termékhez kapcsolt kombinált hitelük van), azok járnak a legjobban. Nekik közel öt éven után nem keletkezik gyűjtőszámla-tartozásuk, így a jelenlegi árfolyam- és kamatkondíciók mellett nem lesz magasabb a jelenleginél a törlesztőrészletük, öt éven keresztül viszont csak nyernek. A Pénzcentrum.hu alább található kalkulátora velük külön is számol.

A nem kombinált devizahitelek esetében annál jobban jár egy devizahiteles az új árfolyamrögzítéssel, minél:
- hosszabb a hátralévő futamidő
- magasabb a hitel jelenlegi kamata
- kevesebb idő telt el a hitel futamidejéből, hiszen annál nagyobb a kamattörlesztés aránya a tőketörlesztéshez képest, vagyis annál nagyobb összeget enged el a bank és az állam, és annál kisebb összeg halmozódik a gyűjtőszámlán, melyet aztán az adósnak kell törlesztenie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!