2012. március 31., szombat

Felmérések szerint nehéz helyzetben vannak a magyar családok...

Felmérések szerint nehéz helyzetben vannak a magyar családok - legalábbis megtakarítási szempontból. Évek óta nem tettünk félre olyan keveset, mint tavaly, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul. Sokak számára a kezdő lépések mennek a legnehezebben: azért nem takarékoskodnak, mert nem tudják elkezdeni. Pedig már havi pár ezer forinttól is képezhetünk védőhálót, néhány éven belül pedig akár milliós tartalékot is összehozhatunk magunk és családunk számára.

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint megtakarításunk akkor keletkezik, ha egy adott időszakban bevételeink összege meghaladja a kiadásokat, vagyis megszerzett jövedelmünket nem költjük el teljes egészében. Ha odafigyelünk pénzügyeinkre, és havi bevételeinkből rendszeresen félreteszünk, akkor pénzünk - ha az első időszakban lassan is, de biztosan- gyarapodni fog.

Már egy alacsonynak nevezhető összeg (aza havi néhány ezer forint) rendszeres megtakarítása és befektetése is néhány éven belül több százezer forintos tartalékot biztosíthat. Ha megtakarított pénzünket nem készpénzben, a párnacihában vagy befőttesüvegben tartjuk, hanem okosan befektetjük, az eredetileg félretett összeg értéke (szinte biztosan) tovább nő.

A legfontosabb: legyen tisztában anyagi helyzetével!

Ha ügyesen gazdálkodtunk, havi háztartási egyenlegünk nullszaldós, vagyis a kiadások és bevételek egyensúlyban vannak. Optimális esetben egyenleg pozitív eredményt mutat.Vegyük számba tehát, hogy melyek az állandó kötelező kiadások és milyen egyéb költségek merülhetnek fel . Szinte minden háztartás elkölt "feleslegesen" havi 5-10 ezer forintot, amit kis odafigyeléssel viszonylag egyszerűen megtakarítássá alakíthat.

Mérlegeljen: mire, hogy akar megtakarítani?

Mivel a megtakarítási lehetőségeknek számos típusa létezik, alapos mérlegelést igényel a számunkra legmegfelelőbb forma kiválasztása. Előre fontos tisztáznunk, mekkora összeget tudunk és akarunk megtakarítani, illetve milyen időtartamra tudjuk pénzünket nélkülözni. Egy kis utánajárással megtudhatjuk, milyen feltételekkel juthatunk pénzünkhöz...

Keressen engem és ingyen,bérmentve segítek milliókat félre tenni havi pár ezer forintból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!