Biztosítás válaszok

Az ügyfél kérdez, én válaszolok. Itt bemutatok néhány ügyfelek által feltett kérdést, általánosságban a biztosításokról amivel munkám során találkoztam.


Biztosítási kérdése van, bizonytalan, vagy csak megerősítésre vágyik egy biztosítási témában? Ez a munkám! Tegye fel itt kérdését, igyekszem minden biztosítással kapcsolatos szakmai tapasztalatomat és tudásomat felhasználva a legjobb választ adni. Az oldal alján található megjegyzés rovatba tudja feltenni kérdését.
Legyen Ön az ügyfelem :)


K: Milyen biztosítás kellhet nekem egyáltalán?

V: Amikor dolgozom és ilyen kérdéssel találkozom, mindig elmondom, hogy nálam a biztosítási ajánlat adása két lépcsős folyamat. Első találkozásunkkor megismerkedem Önnel, a családjával, az álmaival, céljaival, és
lehetőségeivel. Felmérem azokat a kockázatokat, amikről muszáj beszélni. A második találkozónkon ismertetem a megoldási javaslatomat, majd együtt gondolkodva végleges formába öntjük azt. 

K: Miért kell nekem foglalkozni ilyennel? Nem akarok foglalkozni vele!

V: Nem kell foglalkoznia vele! Két lehetősége van. Az egyik, hogy úgy dönt, hogy Önnek nincs szüksége biztosításra. A másik, ha olyan szakemberre bízza magát, aki nem csak felveszi a biztosítási ajánlatot, hanem megfelelően tájékoztatja a tudnivalókról, a teendőkről és segítségére van akkor is, ha valami baj történik. Ez a
személyes tanácsadói rendszer. Nem kell arctalan ügyfélszolgálatosokon átverekednie magát, újra és újra elmondva a problémáját, a körülményeket, és nem kell megküzdenie a bürokráciával. Egy Ön által ismert, megbízható emberhez tud fordulni reggel is és este is, hétköznap is és hétvégén is. Ő segít a tanácsaival, és Ő intéz el Ön helyett mindent, amit csak lehet. Ez az Ő vagyok én!

K: Minden biztosítás drága? - Van olyan, hogy legolcsóbb biztosítás?

V: A két kérdést összevontam, mert a válasz lényege ugyan az mind a két esetben. Azt kell mondanom, nincs olyan, hogy legolcsóbb biztosítás. Az pedig, hogy egy biztosítás drága-e, az függ, az Ön igényeitől,
kockázataitól, és lehetőségeitől. Hogy mibe kerül egy adott biztosítás azt felkészült szakemberek, úgynevezett biztosítás-matematikusok számolják ki különböző statisztikai, demográfiai, stb., adatok alapján. Például: Van egy kisvárosunk, amiben van 1000 olyan ház, aminek az értéke 10M Ft. Statisztikailag kimutatható, hogy ezek közül évente egy ház szokott átlagban leégni. Ezért a biztosító az adott városban, az adott csoportnak olyan tűzkárbiztosítást tud ajánlani, amiben mindenkinek évi 10000 Ft-ot kell fizetnie. Persze ez nagyon le van egyszerűsítve, mert ehhez jönnek a különböző kötelező tartalékok és költségek, amiket a törvények nagyon szigorúan szabályoznak. A lényeg, hogy mivel ez pusztán matematika, nem lehetne különbség az egyes ajánlatok között. Amiért mégis van, az a marketing hatása. Különböző megfontolások szerint, azonos kategóriákon belül, az egyes biztosító társaságok változtatják a bent foglalt szolgáltatásokat. Például mondjuk egy balesetbiztosításnál az egyik olcsóbb 500 Ft-tal, mint a másik, aztán utólag kiderül, hogy abban nem szerepel a csonttörés kockázata. Azt külön kiegészítőként kellett volna megkötni 1000 Ft-ért. Itt kiemelném, a képviselő és az ügyfél felelősségét, egy megfelelő képviselő tájékoztatni tudja az ügyfelet a várható kockázatokról, és egy megfelelő ügyfélnek pedig igénye is van az ilyen jellegű tájékoztatásra, nem csak túl akar esni a dolgon. A másik kérdésre fordítva a szót, egy biztosítás attól olcsó, vagy drága, hogy milyen kockázatokat tartalmaz, és aki megköti milyen veszélyeztetettségű csoportba tartozik. (pl.: egy légtornásznál lehet, hogy nagyobb a csonttörés veszélye, mint egy könyvelőnél).

2 megjegyzés:

  1. Épp aktuális számomra a téma, így megragadom a lehetőséget és kérdeznék. Az interneten kutakodtam, így jutottam Önhöz is. Mostanra kellőképpen összezavarodtam, nyugdíj kérdésben kérném a segítséget, látom még ilyen téma nincs... Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőség lehet a legoptimálisabb? Van-e értelme külön befektetni ebbe, kell-e ha már az állam gondoskodik rólam? Illetve, ha úgy döntök, hogy kell, nem vesztem-e el a megtakarításaim (mint most)?

    VálaszTörlés
  2. Válaszomat a Nyugdíjtervezés menüpontban találják.

    VálaszTörlés

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!