Befektetés hírek


Általános, javarészt biztosítási témát érintő hírek mellett munkámhoz tartozik a befektetéseket nagymértékben befolyásolható hírek gyűjtése, és azokra kedves ügyfeleim figyelmének felhívása. Ez a menüpont pont ezért készült, hogy jól elkülöníthető módon összefoglalhassam Önöknek a befektetéseket érintő híreket. Hasznos böngészést kívánok! Amennyiben kérdésük merülne fel kérem keressenek bizalommal!


-2012.02.08-

Érdekesség:

Homály fedi a jövőt, hétfőn dönt a piac sorsáról a Super indikátor

A tavalyival ellentétben idén csak hétfő hajnalban derül fény a piacok irányát az idei évre eldöntő Super Bowl indikátorra. A 80%-os hatékonysággal működő jelzés szerint idén az NFC győztesének, a New York Giantsnek kell szorítania a bika piac hívőinek, míg a medve visszatérésére váró traderek az AFC győztes New England Patriots győzelmében bízhatnak a február 5-én megrendezésre kerülő döntőben.

Gondolatok:
Rázós terep lehet idén is a tőzsde - Mi adhat védelmet?
Az idei év eddig jó eredményeket hozott a részvénypiacokon, a tőzsdéken azonban továbbra is komoly mértékű stressz uralkodik, ami tetten érhető a magas kockázati prémiumokban, valamint az egyes részvények közti erőteljes pozitív korrelációban. Ez utóbbi elsősorban a nagyfokú volatilitás velejárója, mely véleményünk szerint az idei évben is jellemző lehet majd. Emiatt a piaci szereplőknek érdemes tisztában lenni a magas részvénypiaci korreláció és volatilitás befektetésekre gyakorolt hatásával.

Már augusztusban bevezetnék a pénzügyi tranzakciós adót

Franciaország akár Európában egyedüliként is bevezetné a pénzügyi tranzakciós adót, mondta Nicolas Sarkozy. Az ötletet egyelőre több európai ország és a francia pénzintézetek is ellenzik, a francia elnök azonban eltökélt, mert véleménye szerint részben a pénzintézetek miatt alakult ki a globális válság, a kármentésben pedig nekik is részt kell venniük.

Elfordultak a befektetők az osztalékpapíroktól

Egyre inkább elfordulnak a befektetők az osztalékpapíroktól, miután a kockázatvállalási kedv globális szinten érezhetően növekedett. A legkeresettebb részvények most azok, melyek az elmúlt hónapokban a leginkább alulteljesítettek - írja a CNBC.

EU:

Az adósságválság-saga folytatódik - újra összeülnek Európa vezetői

A héten újraindul az adósságválság-saga, a ma tartandó idei első csúcstalálkozón az uniós vezetők akár meg is állapodhatnak a decemberben ismertetett uniós különszerződésben. Ez a megállapodás szigorú fiskális felügyeletet és automatikus szankciókat hozna a közösségben, ám tavaly év végéig csak az eurózóna tagok álltak mellé, kilenc uniós tagállam pedig időt kért. A hét során makrogazdasági adatoknak sem leszünk híján, az Egyesült Államokban például a januári aktuális, itthon pedig a decemberi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok jelennek meg.

Londoni elemzők: Portugália is kiléphet az eurózónából

Az irányadó portugál államkötvény hétfőre kialakult rekordhozama arra utal, hogy tarthatatlanná válhat Portugália adóssághelyzete a valutaunión belül - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Mr. DAX: az összeomlás szélén állunk

Két út áll előttünk: vagy létrehozzuk az Európai Egyesült Államokat vagy szétesik az eurózóna és vele együtt az euró is eltűnik, véli Dirk Müller, alias Mr. DAX. A 2009-ben elkezdődött ralit helyesen előre jelző guru szerint a politikusok kevés jó lépést tettek eddig a válság megoldásának irányába, azt viszont nekik köszönhetjük, hogy a bajba jutott országok a rájuk kényszerített megszorítások miatt még nagyobb válságba sodródnak. Sajnos nem tanulunk a történelemből, az 1930-as években Németországban (weimari köztársaság) már megpróbálkoztak a "válságspórolással", az eredmény gazdasági összeomlás és a társadalom durva radikalizálódása lett, emlékeztet Müller. Mindeközben már-már euforikus a hangulat a világ tőzsdéin, a makrogazdasági kockázatokat figyelembe véve azonban komoly zuhanás jöhet még a piacokon.

Kína jelentősebb szerepet vállalna az európai válságkezlésben

Kína jelentős szerepet játszik az európai válságkezelésben - nyilatkozta Wen Jiabao, kínai miniszterelnök a Xinhua hírügynökségnek, azt követően, hogy Angela Merkel, német kancellár Pekingben tett látogatást. A kormányfő szavai szerint nem kizárt, hogy Kína a jövőben nagyobb összegekkel száll be a válságkezelésbe.

USA

Brillíroznak a vállalatok eredményeikkel

Javában tart a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban és eddig - az előző negyedévekhez hasonlóan - a pozitív meglepetések voltak túlsúlyban. Ennek ellenére az elemzők hangulatára rányomja bélyegét az európai adósságválság és a recessziós félelmek, ennek eredményeként pedig hiába a jó gyorsjelentések, a profitvárakozások nem javulnak.

Kiszáradhatnak egyes kötvénypiacok a tervezett amerikai bankszabály miatt

Ha a tavaly októberben lefektetett terveknek megfelelően vezetik be a saját számlás kereskedés tilalmát az USA-ban, az károsítani fogja a kötvénypiacokat és más értékpapírok piacait - figyelmeztetett Mark Carney, a kanadai jegybank elnöke. A japánok aggodalmai hasonlók, az EU várhatóan februárban nyilvánít véleményt a kérdésben - írja a Bloomberg.

Hihetetlenül olcsók az amerikai részvények

Az 1970-es évek óta nem volt ilyen sokáig a hosszútávú átlagtól elmaradó az amerikai részvények értékeltsége, ami azt jelzi, hogy a befektetők nem bíznak a vállalatok profittermelő képességében - írja a Bloomberg.

Kevés adót fizetnek az amerikai cégek, jól is megy nekik

Az amerikai vállalatok minden idők legmagasabb profitszámaival rukkolnak elő, miközben a megtermelt eredményhez képest legalább negyven éve nem látott mélységben tartózkodnak adóbefizetéseik a Wall Street Journal összeállítása szerint. Amerikában a vállalatok a megtermelt profitjuknak 12,1%-át fizették be adó formájában 2011-ben, ami jóval elmarad az átlagosnak számító 25,6%-os szintektől.

Csúcson a Dow és a Nasdaq

Nagyon jó munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából, aminek hatására 1% feletti emelkedéssel indult a nap a börzéken. A zömében technológiai papírokat tömörítõ Nasdaq index tizenegy éve nem látott magasságba kapaszkodott, de a Dow Jones is új, 2008 május óta nem látott szintre hízott.

Feltörekvő:

Mobius: újabb rali jöhet a feltörekvő piacokon - Kína a legvonzóbb

Múlt héten a kamatok tartósan alacsony szinten tartásáról, és esetleges újabb kötvényvásárlási programról beszélt az amerikai jegybank elnöke, Ben Bernanke. Egy ilyen likviditásbővítő intézkedés igen pozitív hatással lenne a feltörekvő piacokra - mondta a Templeton feltörekvő piaci guruja. Mark Mobius szerint jelenleg a kínai papírok a leginkább vonzók, de az orosz és tajvani részvények szintén igen kedvező befektetési lehetőséget kínálnak - mondta a guru a Bloombergnek.

Döntik a pénzt a feltörekvő piacokra a befektetők

A kedvező befektetői hangulat, és a kockázati étvágy növekedése tovább fokozta a feltörekvő részvények iránti keresletet, így a feltörekvő részvényalapok pozitív nettó tőkebeáramlással immár hatodik hetüket zárhatták. A szerdával végződött héten ráadásul tavaly április óta nem látott, nettó 3,54 milliárd dollár érkezett, nagyobb részük tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ekbe). A legnépszerűbbek ismét a globális feltörekvő alapok voltak, de az idén kiemelkedően jól teljesítő, hazánkat is magába foglaló CEEMEA régió közel egy éve nem tapasztalt összegű tőkét vonzott a héten.

Fejlődő:

Új korszakot nyitottak a tüntetések Oroszországban

A két hónapja lezajlott törvényhozási választások után -- a feltételezett csalások és az az azóta bizonyítást nyert sok száz tényleges törvénysértés miatt -- Oroszország-szerte kirobbant tüntetések minden jel szerint új korszakot nyitottak a Szovjetunió legnagyobb utódállamának történelmében.

Fenntartható:

Amerika hamarosan büntetheti a kínai napelemgyártókat

Előzetes döntést hozott a kínai napelem-exportot vizsgáló amerikai bizottság. A bizottság megállapítása szerint valós alapjai lehetnek annak, hogy a kínai napelemgyártó társaságok tiltott állami támogatásban részesülnek, illetve termékeiket dömpingáron értékesítik az amerikai piacon. Amennyiben a kínai gyártókat elmarasztaló döntés születik majd, akkor a megállapított büntetővámokat december 2-ig visszamenően meg kell majd fizetni.

Nyersanyag:

Pankrációszerű verbális csata a virtuális földgáz vezetékek körül

A pénzügyi és gazdasági világválság fejleményei egy időre háttérbe szorították a Déli Áramlat kontra Nabucco háború évek óta folyó, időnként már pankrációra emlékeztető verbális csatáit. December végén azonban újult erővel támadt fel a vetélkedés.

Hedge Fund:

Vészforgatókönyveket elemeznek a hedge fundok

A hedge fund menedzserek közül egyre többen tesztelik a portfóliójukat és keresik azokat a védekezési lehetőségeket, amelyekkel a legrosszabb rémálmot, az eurózóna felbomlását megúszhatják. Mindennek hatására több alapkezelő is modellezni kezdett olyan stressz helyzetek, amikor az európai részvénypiaci 50 százalékot esik, az olaj hasonló mélyrepülést szenved el, vagy éppenséggel az arany árfolyama 30 százalékkal megemelkedik. Beszédes, hogy többek olyan rég elfeledett számítógépes modelleket is elővesznek, amit akkor használtak a devizaárfolyamok viselkedésének vizsgálatára, amikor még drachma vagy német márka volt.

Egyéb:

Januárban 11 százalékot ment az arany

Az arany határidős árfolyama nyolc hetes magasságba érkezett a keddi kereskedésben, januári összesítésben 11 százalékot emelkedett a nemesfém - írja a Marketwatch. Szakértők szerint igaz a napokban több olyan hír is napvilágot látott, amely a válság enyhülését jelzi, azonban még közel sem sikerült az összes problémát megoldani. Az emelkedés mellett szólnak a fundamentumok, és a biztonságos menedék iránti kereslet, miközben technikailag fontos szintekhez érkeztünk el.

-2012.02.01-
Gondolatok:

Melyik szektorokat kedveli Mark Mobius?

A feltörekvő részvénypiacok jól kezdték az évet a tavalyi több mint 20 százalékos mélyrepülés után, a hegymenet pedig tovább folytatódhat, mivel az európai adósságválság meg fog oldódni előbb-utóbb - véli a Templeton feltörekvő piaci guruja, Mark Mobius. A nagyjából 40 milliárd dollárt kezelő befektető szerint a feltörekvő országok gyorsabb növekedés tovább folytatódhat, de az export helyett már a hazai fogyasztásra kell épülnie. Ez kedvező befektetési lehetőségekhez vezet az energia-, a fogyasztási javak-, az informatika-, a nyersanyag- és a pénzügyi szektorban - írja a MarketWatch.

Gőzerővel beindul a héten a jelentési szezon
Teljes erővel beindul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a héten az Egyesült Államokban, bár a mai nap még csendes lesz. A héten azonban már Európából is érkeznek fontos gyorsjelentések.

Vegyes hangulatban ülnek össze a világ vezető bankárai

A svájci Davosban szerdán kezdődő Világgazdasági Fórum ismét egy asztalhoz ülteti a világ bankszektorának számos befolyásos vezetőjét. A találkozót ezúttal az amerikai bankárok jobb hangulatban várhatják, mint európai társaik - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

EU:

A bázeli szabályok lazítását kéri Németország és Franciaország

Bázel III. követelményeinek lazítását akarja elérni Franciaország és Németország, hogy elkerüljék a banki hitelezés visszaesését. François Baroin és Wolgang Schäuble pénzügyminiszterek mai közleményükkel a követelmények lényeges elemeinek megváltoztatását kérik majd - írja a Financial Times.

Nagyobb segélycsomag kell a görögöknek

Görögországnak a tervezettnél 15 milliárd euróval több támogatásra van szüksége, a következő segélycsomagban így összesen 145 milliárd eurót kell elhelyezni a nemzetközi hitelezők Athénban tárgyaló küldöttsége szerint - írta a Der Spiegel című német hetilap online kiadása az MTI beszámolója szerint.

USA:

Nem késő beszállni? - Tovább tombolhat a bika Amerikában

Lassan harmadik éve tart már a 2009 márciusában kezdődött bika piac az amerikai tőzsdéken, mely eddig az S&P 500 indexben több mint 90%-os emelkedést hozott. Az alábbiakban a korábbi bull piacokkal igyekeztünk összevetni a mostanit, hogy valamiféle következtetést vonhassunk le arra vonatkozóan, hogy meddig tarthat még az emelkedő trend. Az eredmények alapján azt lehet mondani, hogy a korábbi bika piacok esetében megfigyelt 91%-os medián hozamot már elértük, a befektetőknek azonban emiatt nem kell aggódni, egyelőre ugyanis nincsenek olyan figyelmeztető jelek, melyek arra utalnak, hogy a hosszú távú emelkedő trend a végéhez közeledik. Sőt, a kilátások inkább pozitívak.

Újabb nagy megszorításra készül a Bank of America

A korábban bejelentettekhez képest további 3 milliárd dollárral csökkentené éves költségszintjét a Bank of America Brian T. Moynihan vezérigazgató hatékonysági terve alapján - írja a Bloomberg. A terv részletei tavaszra készülhetnek el.

Fed: még két évig marad a nulla százalékos kamat

Az irányadó ráta egészen 2014 végéig maradhat a jelenlegi, nulla százalék közeli szinten - derül ki a Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) közleményéből. Egészen decemberig minden egyes közleményben az szerepelt, hogy az irányadó ráta 2013 közepéig nem változik, azóta viszont tovább romlottak a gazdasági (elsősorban globális) kilátások.

Gyengébb decemberi adatok jöttek az USA-ból

A várakozással szemben és novemberhez képest is kedvezőtlenebbül alakultak a délutáni makroadatok. A leading indicators decemberben 0,4% volt a várt 0,7% helyett, és a novemberihez képest is gyengébben alakult, így rövid távon rosszabb gazdasági kilátásokra utal, az újlakás értékesítések száma pedig 307 ezer darab volt, míg a várakozás 320 ezer körüli.

Nyersanyag:

Léptek a kitermelők - hatalmas szárnyalásba kezdett a földgáz

Miután a földgáz ára évtizedes mélypontra esett vissza, több nagyobb kitermelő is a termelés visszafogását jelentette be. Hétfőn a Chesapeake Energy, majd szerdán a Conoco Phillips nyilatkozott a gáztermelésének csökkentéséről, várhatóan pedig más szereplők is csatlakoznak
hozzájuk. A bejelentéseknek köszönhetően a héten komoly rali indult a gáz piacán, a New Yorkban kereskedett Henry Hub árfolyama például közel 20 százalékot emelkedett a pénteki záróárhoz képest - írja a CNBC.

Megállíthatatlanul szárnyal az arany és az ezüst

A tartósan alacsony fejlett piaci kamatkörnyezet, az amerikai és európai jegybank rendkívül laza monetáris politikája, és a dollár gyengülése egyaránt hozzájárult az arany és az ezüst idei szárnyalásához. Különösen tegnap ugrott nagyot az arany árfolyama, miután a Fed 2014 végéig alacsony kamatokat ígért - írja a Reuters. Az ezüst idén már 20, az arany több mint 10 százalékot drágult.

Fenntartható:

A német napenergia-piac halálát viziónálja a Bosch

A Bosch vélekedése szerint amennyiben támogatást nyer a német gazdasági miniszter azon felvetése, hogy 1 GWp-os éves támogatási korlátot vezessenek be az új napelem-telepítések tekintetében, akkor a német napenergia-piac meghal - számol be a Reuters.

Lépett a kormány: 24 milliárd eurós adósság a spanyol áramellátásban

A spanyol kormány felfüggesztette a helyi megújuló támogatási rendszert, aminek értelmében az új szél-, nap-, kogenerációs és hulladékot égető erőművek nem kapnak majd támogatást. A kabinet egy átfogó csomagot készül kidolgozni annak érdekében, hogy felszámolja az áramszolgáltatásban felhalmozott 24 milliárd eurós adósságot - számol be a Bloomberg.

Izgalmas év vár a PannErgyre

Az egyik legizgalmasabb éve lesz a vállalatnak az idei, mondta el a PannErgy vezérigazgatója, Gyimóthy Dénes a társaság mai sajtóbeszélgetésén. Az EIB 100 millió eurós hitelkeretéből 10 millió eurónyi első részlet lehívását 2012-ben tervezi a vállalat, miközben az idei árbevétel terv 900 millió forintos (ami tisztán energetikai árbevétel). Bokorovics Balázs, az igazgatóság elnökének elmondása szerint 2012. áprilisban számítanak a Keop támogatások kiírására, ebből 5-6 milliárd forintnyi támogatási összegre tarthat igényt a vállalat.

Feltörekvő:

Kicsattanó hangulat - Újra dől a pénz a feltörekvő piacokra

A tőkepiacokon kialakult kedvező hangulat, a feltörekvő részvények szárnyalása és a kockázatvállalási hajlandóság javulása ismét meghozta a befektetők étvágyát a feltörekvő eszközök iránt. A feltörekvő részvényalapokba a szerdával végződött héten nettó 3,5 milliárd dollár érkezett, amire utoljára november elején volt példa. Vagyonarányosa a legtöbb pénz a globális feltörekvő részvényalapokba érkezett, de jelentős érdeklődés mutatkozott a latin-amerikai és ázsiai alapok iránt is. Egyedül a hazánkat is magába foglaló CEEMEA alapok nem tudtak friss tőkét vonzani a héten, így a régiónk továbbra is feltörekvő régiók fekete báránya. Nem csak a részvény, de a kötvényalapok iránt is jelentősen nőtt az érdeklődés, a helyi devizás kötvényalapok ráadásul szeptember óta először regisztrálhattak nettó tőkebeáramlást.

Egyebek:

Lufi jelei mutatkoznak az újgenerációs alapok piacán?

A befektetési piac legdinamikusabban fejődő szegmensét jelentő tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) vagyona évi 20-30 százalékkal nő, új indítások pedig tavaly rekordot értek el. Az alapkezelők számára azonban egyre nagyobb kihívást jelent megfelelő mennyiségű tőke összegyűjtése. Az alap gazdaságos működéséhez szükséges - általánosan elfogadott - 30 millió dolláros összeget tavaly az új alapok már közel 90 százaléka nem tudta összegyűjteni, az ETF-ek ötödét pedig már a megszűnés fenyegeti. Az iparág tehát a túlburjánzás jeleit mutatja - írja a CNN Money.

-2012.01.16-

Gondolatok:
Túlkínálat lesz a részvénypiacokon a következő évtizedben
A következő évtizedben jelentősen csökkenhet a részvények aránya a világ pénzügyi eszközei között, a befektetők részvénykereslete pedig messze elmaradhat attól a részvénymennyiségtől, amelyre a vállalatoknak a növekedésükhöz szükségük lenne. Ennek hatására a részvények relatíve olcsóbbá válhatnak, vagyis a vállalatok számára egyre drágábbá válhat a részvénykibocsátás, a növekedésüket így mindinkább kötvénykibocsátással, vagy hitelfelvétellel finanszírozhatják - derül ki a McKinsey elemzéséből. A vállalatok finanszírozásában megnövekvő adósság viszont növeli a piacok volatilitását, egy esetleges újabb recesszió pedig jóval nagyobb adóssághullámot okozhat. Főleg egy ilyen korszakban, amikor éppen a magán és állami szektor magas eladósodottságának leépítése folyik, igen kedvezőtlen egy ilyen folyamat.

Birinyi: Még nagy hajrá vár a részvénypiacokra

A jó vállalati eredmények megadásra késztethetik a részvénypiacok esésére spekuláló befektetőket. A részvénypiaci rali harmadik szakasza idén lezárulhat, ezt követően pedig a gyorsuló végső szakasz következik, amely során a történelmi tapasztalatok alapján az S&P 500 index átlagosan 39 százalékot emelkedett - mondta a magyar származású sztárbefektető, Birinyi László. Véleménye szerint az amerikai részvénypiacok idén 8 százalékkal drágulhatnak - írja a Bloomberg.

EU:

Ilyen még nem volt: negatív kamaton finanszírozza magát Németország

Nemcsak a magyar, hanem a német adósságkezelő is tartott ma állampapír aukciót, utóbbin azonban példátlan eset fordult elő. Enyhén negatív aukciós kamatláb (-0,0122%) alakult ugyanis ki a 6 hónapos papír kapcsán, azaz a befektetők még fizetnek is azért, hogy hitelt nyújtanak a német államnak.

Négy negyedévi recesszióra számíthatnak az eurózónában

Négy negyedévi euróövezeti recessziót jósoltak új előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a visszaesés valószínűleg már meg is kezdődött a valutaunióban, írja az MTI.

Nyernek a németek az európai válságon?

Jó helyzetben vannak jelenleg a német vállalatok, még úgy is, hogy az európai országok gazdasági lassulással, illetve recesszióval küzdenek. Kiugróan magas a cégek külföldi bevételeinek aránya, jelenleg már összesített bevételeik kétharmada külföldről származik. Ennek köszönhetően pedig a német vállalatok részben függetleníteni tudják teljesítményüket az európai folyamatoktól, eredményeiket pedig az euró gyengülése is segíti.

Esett a hozam az olasz aukción, mégsem lelkes a piac

Sikerült eladni a tervezett maximális mennyiséget a ma megtartott 3 éves államkötvény aukción az olasz adósságkezelőnek, a hozamszint is jelentősen esett, mégis negatív piaci reakciók fogadták az eredményeket.

Kilenc eurózóna országot vágott lejjebb az S&P

Megrázta a piacokat az az értesülés, miszerint a Standard and Poor's már pénteken bejelentheti az euróövezeti tagállamok tömeges leminősítését. A kiszivárgott hírek szerint Németország megúszhatja a leminősítést, Franciaországtól viszont megvonja az AAA besorolást a hitelminősítő. Az euró látványos zuhanást produkált, a svájci frank pedig erőre kapott. A hírek és értesülések lassan csordogáltak, végül az éjszakai bejelentésekkel együtt kilenc ország vált érintetté a leminősítési hullámban.

Merkel: gyorsan kell cselekedni

Mielőbb el kell fogadni az új fiskális szabályokat - nyilatkozta Angela Merkel azt követően, hogy az S&P kilenc európai ország - többek között Franciaország és Ausztria - adósság besorolását rontotta.

Mit hozhat a francia leminősítés?

Pénteken bekövetkezett, amitől hónapok óta tartottak: az S&P leminősítette Franciaországot. Kérdéses, hogy a leminősítés hatására, hogyan változnak Nicolas Sarkozy esélyei a közelgő elnökválasztáson, illetve az állam és a bankok pénzügyi pozíciói. A bizonytalanság óriási.

Görögországot 10 héten belül elérheti a csőd

Görögország tíz héten belül törlesztésképtelenné válhat - írta bennfentes forrásokat idézve a The Sunday Times. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap olyan banki illetékeseket idéz, akik részesei a görög államadósság-csökkentésről szóló, pénteken félbeszakadt tárgyalásoknak - számol be az MTI.

Feltörekvő:

Új korszak a kötvénypiacokon? - Előznek a feltörekvő országok

Az elmúlt években komoly változásokon ment keresztül a világ kötvénypiaca. Az európai adósságválság miatt a befektetők ugyanis újraértékelték az egyes országok kockázatait, fundamentálisan pedig a feltörekvő részvényeket kevésbé kockázatosnak minősítették, mint sok fejlett országot, noha a hitelminősítők besorolásai egyelőre ezt még nem tükrözik. Az elmúlt hetekben az indonéz, fülöp-szigeteki, vagy kolumbiai adósságot olcsóbban finanszírozták a befektetők, mint a spanyol, vagy olasz kötvényeket - írja a Wall Street Journal.

Baljós jelek Kínából

2011 utolsó hónapjában jelentősen csökkent a külkereskedelem dinamikája Kínában, ami a belső konjunktúra gyengülésére utal. A problémát csak fokozza, hogy az Egyesült Államokkal továbbra sem jó a kapcsolat.

 

Fenntartható növekedés:

Túl az első atomszegény éven - Hogyan tovább, Németország?

Németország az előzetes statisztikák alapján kedvező évet zárt az energiatermelés terén. A fukusimai balesetet követően tett energiapolitikai fordulat ellenére sikerült áramexport-többletet felmutatni, míg a kieső nukleáris kapacitások legnagyobb részét megújuló forráson pótolni. A napelemek általi (PV) áramtermelés rekordszintű, közel 60%-os emelkedést mutatott 2011-ben. A kedvező képet azonban beárnyékolja, hogy mindeközben a szénalapú áramtermelés is növekedett, a rendszer egyensúlyban tartásának biztosítására külföldi kapacitásokat kellett készenlétbe állítani, és az egyre nagyobb megújuló-arány jelentős árnyomást fejt ki a német energiafogyasztókra.

USA:

USA: ez már az élénkülés?

Az európai adósságválság az enyhülés egyetlen jelét sem mutatja, az Egyesült Államokból azonban sorra érkeznek a jobbnál jobb adatok. A bizalmi indexek felfelé tartanak, a fogyasztás és a foglalkoztatottság élénkül, a munkanélküliség csökken. Kérdés azonban, hogy tartós folyamat, vagy átmeneti élénkülés, amit látunk.


-2011.10.03-

Elemzések:

A profik még mindig félnek valamitől (Portfólió-ajánló)

Augusztus után egy újabb emlékezetes hónapon vagyunk túl. A recessziós félelmek fokozódtak, az európai adósságválság félelemben tartotta a piacokat, amely komoly részvény- és árupiaci mélyrepüléshez vezetett. A részvényárfolyamok azonban hiába zuhantak a mélybe, a jelenlegi pánikos szituációban továbbra is a kockázatkerülés volt jellemző a Portfólió-ajánlókhoz megkérdezett alapkezelők modell-portfólióira. A legbiztonságosabbnak számító pénzpiaci eszközök, és a magas reálkamatot fizető hazai államkötvények aránya rendkívül megnőtt az augusztusi modell-portfólióhoz képest, miközben a részvények és alternatív befektetési eszközök népszerűsége egyelőre nem tért vissza - derült ki a felmérésből.

Túlreagáltuk a negatív jeleket, még nincs itt az összeomlás ideje

A Fed múlt heti közleménye, pontosabban a negatív kilátások, amit az amerikai jegybank megfogalmazott, eladói hullámot indítottak el a világ részvénypiacain annak ellenére, hogy a Fed gazdaságélénkítő lépésekre tett ígéretet. A befektetők kifejezetten a negatív hírekre koncentráltak. A Nomura szerint azonban a piacok túlreagálják a negatív jeleket és bár nem kétséges, hogy lassul a gazdaság, még nincs jele a zuhanásnak. Viszont a részvénypiacok már beárazták a recessziót.

Növekedés vagy recesszió? - Egyre vékonyabb a jég (Interjú)

Amennyiben az inflációs jelentésben vázolt külső és belső kockázati forgatókönyv egyaránt bekövetkezne, akkor "2012-ben nagy bizonyossággal a GDP újabb visszaesésére számíthatnánk" - emelte ki a múlt héten megjelent jegybanki elemzés egyik fő üzenetét a Portfolio.hu-nak adott interjúban Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank szakértője, az inflációs jelentést készítő csoport vezetője hozzátette: látnunk kell, hogy nem csak a magyar gazdaság esetében, de általában a fejlett világban és legfontosabb exportpiacunkon: az eurozónában is egyre vékonyodik a vonal, amely az alacsony növekedési pályát egy újbóli recesszió bekövetkezésétől elválasztja. A kockázatok bemutatása mellett Virág Barnabás azért hangsúlyozta: az alappályában egyelőre a fejlett gazdaságok nagyon lassú, de folyamatos növekedésére számítanak. Jelzése szerint bár a még gyengébb növekedés tovább fokozhatja a visszafogottabb keresletből adódó dezinflációt, azonban az árfolyam leértékelődése - első körben az importált termékek áremelkedésén keresztül - az inflációt is emeli, "ami a monetáris döntéshozókat is szigorúbb kamatpolitika irányába terelheti".

Annyira rettegünk a jövőtől, hogy ideje optimistának lenni

Az augusztus eleji mélypontok óta nincs egyértelmű irány a tengerentúli piacokon, az indexek egy széles, közel 10%-os sávban oldalaznak közel két hónapja. A befektetők többsége továbbra is pesszimista a kilátásokkal kapcsolatban, sőt az általunk vizsgált hangulat indikátorok egyes esetekben már extrémnek mondható pesszimizmusról árulkodnak. Nem szabad elfeledni, hogy amikor valaki pesszimista a jövőbeli mozgásokkal kapcsolatban, úgy már vélhetően idejében meg is szabadult részvénypiaci befektetéseitől. Márpedig ha sokan erősítik a pesszimisták táborát (mint most), úgy egyre kevesebb olyan részvény lesz, amit még el lehet adni. Vagyis egy ilyen helyzet az árak esésének megtorpanását, sőt rövid távon felpattanását eredményezheti a részvénypiacon.

EU:

Túlélheti az eurózóna, de vannak akadályok

Az egészen bizonyos, hogy Görögország előbb-utóbb csődbe fog menni, de nem fog kilépni az eurózónából - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet és az MTA KTI kutatója, a Corvinus Egyetem docense. Darvas szerint, ha Görögország és az európai bankrendszer problémáit megoldják, és Olaszországnak hiteles, a reformok iránt elkötelezett kormánya lesz, akkor van esély arra, hogy nagyobb átalakítás nélkül működjön tovább az eurózóna. "Nem biztos, hogy a katasztrófaszcenárió bekövetkezik" - véli Darvas.

Újabb bankválságtól tartanak az EU-ban

Nagyon súlyos következményekkel járhat, ha a bankrendszer problémáit nem sikerül megoldani, hiszen még az adósságválságnak sincs vége - vélik uniós szakértők.

Görög miniszterelnök: Görögország teljesíti kötelezettségeit

Görögország teljesíti a nemzetközi pénzügyi támogatások érdekében vállat kötelezettségeit - hangsúlyozta kedden Berlinben Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök az MTI szerint.

Jóváhagyta a német parlament az uniós mentőalap kiterjesztését

Abszolút többséggel elfogadta a német parlament az uniós mentőalap kibővítését. A németekhez hasonlóan az észt parlamentben is ma szavaznak a képviselők.

Ingatlan:

Magyarország nem Görögország - Miért drágább mégis Athén?

Bár az országkockázat miatt is jelentősen sújtják a hazai ingatlanbefektetési piacot a külföldi befektetők, a régiós versenytársakhoz képest, a komoly államháztartási problémákkal küzdő dél-európai országok fővárosi ingatlanpiacain valahogy nem érződik az egekbe szökő CDS felárák hatása a hozamszinteken. Athén és Lisszabon irodapiacának prémium hozamai, a Magyarországéhoz képest többszörös CDS felárak ellenére sem haladják meg a stabilnak mondható budapesti prémium irodapiacét. Az ingatlanbefektetési piac csak minimálisan reagálja le a más pénzügyi szektorokban a legfontosabb befolyásoló tényezők között számon tartott kockázati felárat, vagy éppenséggel még mindig jobban bíznak egy csődhelyzet szélén táncoló, egykor stabilnak tartott ország prémium ingatlanpiacában?

Ennél olcsóbb lakások már nem is léteznek

Akár már 2 millió forint alatt is vehetünk lakást Pesten, de 3 és 4 millió között már válogathatunk is a "jobbnál jobb" ajánlatok között. Mostanában sajnos egyre többeknek okoz problémát a hitelek törlesztése, a lakások fenntartása, és sokan kényszerülnek kisebb és olcsóbb lakásokba való költözésre. Bár a jelenség sajnálatos, és egy jól működő és fejlődő társadalomban éppen ellenkező folyamatoknak kéne zajlania, a racionalitás keretein belül, mégis a lehetőségek hiánya szükségmegoldásokat szül. Az interneten elérhető adatbázisokra támaszkodva megkerestük azokat a lakáspiaci ajánlatokat, melyek a különböző családi méret alapján a lehető legolcsóbb megoldást kínálják ma Budapesten.

Presztízs:

Nem menekülhetnek a luxuscégek sem a válság elől

A luxuscégek sem kerülhetik el az európai adósságválság hatásait - véli a Robert Cavalli vezérigazgatója. Egyelőre a többi luxuscég még optimista, bár látva a hangulat romlását a világban könnyen lehet, hogy változtatnak véleményükön - írja a Bloomberg. Pozitív viszont, hogy az ázsiai és a latin-amerikai eladások dinamikája fennmaradhat az elemzői várakozások szerint.

USA:

Amerika nagyobb pácban van, mint gondolnánk

Bár Európának van néhány becsődölt, komoly problémákkal küzdő állama, az Egyesült Államokban szintén nincs hiány csőd közelben lévő államokból - mondta Jim Rogers. A neves befektető szerint az Egyesült Államok mélyebb strukturális problémákkal, nagyobb külkereskedelmi hiánnyal és magasabb eladósodottsággal rendelkezik, mint Európa. Európa legnagyobb baját ugyanis a politikai egység hiánya jelenti - mondta a CNBC-n.

Fenntartható növekedés:

Dollármilliárdokat önt az amerikai vezetés a megújuló-szektorba

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma a hétvégén a korábban elindított gazdaságélénkítő program keretein belül 4,75 milliárd dolláros hitelgaranciát biztosított négy napenergia-projekt számára. A területért felelős minisztert a program miatt erős kritikák érték azt követően, hogy az egyik több mint félmilliárd dolláros támogatásban részesített amerikai napelemgyártó nemrég csődöt jelentett, és elbocsátotta 1100 munkatársát - számol be a Bloomberg.

Alternatív:

Elment a spekulánsok kedve a nemesfémektől

Két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent ezen a héten az arany és az ezüst piacán a nettó spekulatív vételi pozíciók száma a Chicagói Határidős Árutőzsdén - derült ki a keddi állapotra vonatkozó, pénteken éjszaka közzétett adatokból. A múltbeli tapasztaltok alapján ilyen alacsony pozícionáltság után újra egyre intenzívebb a vevők aktivitása, amely az árfolyamok intenzív emelkedését hozta. Ez most is bekövetkezhet, amelyet eleve segíthet az, hogy a nemesfémek szempontjából szezonálisan erős szokott lenni a negyedik negyedév.
-2011.09.27-

Hivatalosan is itt a medve piac!

Két év után technikailag ismét medve piac van a világban, az MSCI World index ugyanis már több mint 20% mínuszban tartózkodik májusi csúcsa óta, amit a medve piac korlátjának tekintenek.

Buffett még nem hisz a medvében

Húsz hónapja nem látott mélypontra, 100 ezer dollár alá csökkentek a Berkshire Hathaway részvények árfolyama a New York-i tőzsdén, miután az ipari cégeket nyomasztó gazdasági lassulás és a részvényárfolyamok csökkenése Warren Buffett részvényein is nyomot hagyott - írja a Bloomberg.

"Hamarosan irányt vall a piac"

A tegnapi kedvezőtlen amerikai zárás ellenére ma optimizmust sugallnak az európai határidők, mely eredőjeként a magyar piac is kisebb plusszal kezdheti a napot - véli Pap Attila, a Quaestor pénzügyi tanácsadója, aki a nyitás követően kivárásra számít az esti Fed bejelentés előtt.

Decemberben tetőzik a válság Soros szerint

Az euró fennmaradásának ára elhúzódó költségvetési kiigazítás, ám ez depresszióba döntheti Európát - mondta a magyar származású hedge fund guru, Soros György az Emerging Markets-nek. Véleménye szerint Görögország az októberi segélyrészleteket meg fogja kapni, így az ország csődje decemberben várható. Ekkor éri majd el az euró válsága is a csúcspontot - tette hozzá.

Komoly veszélyekre figyelmeztet Soros

A magyar származású hedge fund guru szerint az Egyesült Államok már jelenleg is a "W" alakú recesszióban jár, miközben a politikai csatározások nem vezettek eredményre. Soros György úgy véli, akár 2-3 eurózóna tag is csődbe mehet, de ha a csőd nem rendesen előkészítve, rendezett módon megy végbe, az komoly kockázatokat jelent a pénzügyi rendszer számára - írja a CNBC.

EU:

Leminősítette Olaszországot az S&P - Kritikus szinten a forint

A gyenge növekedési és adósságkilátások miatt ma hajnalban váratlanul 'A+'-ról 'A'-ra rontotta Olaszország hitelminősítését az S&P. A szervezet szakértői szerint a nettó államadósság további emelkedése várható, így az valószínűleg magasabb szinten tetőzik majd, mint ahogy korábban várták. A piacok a Moody's felőli leminősítésre készültek. A forint kissé tovább gyengült a ma reggel ismét negatív nemzetközi befektetői hangulatban. A ma délutáni magyar jegybanki kamatdöntés akár váratlan izgalmakat is hozhat.

Tovább romlik a hangulat Németországban

Szeptemberben tovább romlott a gazdasági hangulat Németországban. A ZEW gazdasági hangulat indexének értéke -37,6 pontról -43,3 pontra (bő két és féléves mélypontra) csökkent. A konszenzus -45 pont volt.

Nincs más megoldás: Görögországnak csőd és drachma kell

Görögország államadóssága fenntarthatatlan, a gazdasági depresszió a szigorú fiskális megszorításokkal fűszerezve pedig tovább rontja a mediterrán ország helyzetét. Görögország számára így nem maradt más megoldás, mint egy rendes államcsőd, valamint a drachma újbóli bevezetése. A saját devizájának leértékelődése nélkül az ország ugyanis nem képes gazdaságának növekedését helyreállítani - írta Nouriel Roubini a Financial Times hasábjain.

Tíz éven belül eltűnik az euró a sztárbefektető szerint

Jim Rogers, az ismert befektető a Wirtschaftsblattnak adott interjújában úgy vélekedett, a világnak szüksége van arra, hogy néhány ország csődbe menjen, hiszen az adósságválságot újabb adósság felhalmozásával nem lehet kezelni, több országnak "tiszta lappal" kell indulnia. A guru véleménye szerint az amerikai és az európai jegybankok is hatalmas hibákat követnek el, egy igazán komoly válságnak pedig még csak az előszelét érezzük. Rogers az eurozónával kapcsolatban is pesszimista, szerinte 10 év múlva már nem lesz euró.

Presztízs:

Robbant a Prada nyeresége

Hatalmas profitnövekedést ért el az olasz luxuscég, a Prada 2011 első félévében, miután a társaság új üzleteket nyitott és Ázsiában dinamikusan növekszik a luxuscikkek iránti kereslet. A vállalat 180 millió eurós nettó eredménnyel zárta a félévet, ami a menedzsment várakozásait is felülmúlta.

Globális:

Lépett a Fed, nem nézi tétlenül a gazdaság lassulását

A növekedés lassulását nem nézi tovább tétlenül a Fed. A gazdaság felpörgetése érdekében 2012 júniusában 400 milliárd dollárnyi állampapírját cseréli hosszabb lejáratúra. További újdonság, hogy a jövőben a lejáró jelzálog-fedezetes eszközökből nem állampapírokat, hanem jelzálog-fedezetes eszközöket vásárol.

Ázsia:

Kína miatt aggódik az IMF

Kína rövid távú növekedési kilátásai jók, ám könnyen lehet, hogy hamarosan változni fog a helyzet - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szakértői attól tartanak, hogy a túlzott hitelezésnek nem jó vége lesz.

Gigantikus buborék van Kínában, ami összeomlást hozhat

Tizenkét év után először értett egyet a Fed döntésével Marc Faber. A neves svájci guru üdvözölte, hogy a Fed nem kezdett bele újabb pénznyomtatásba, noha azt várja, hogy a piacok további 10-20 százalékos esését követően úgy is sor kerül erre. Emiatt Faber egyelőre nem is értékesíti aranyát. A sztárbefektető szerint ha a túlzott hitelezést lufinak hívtuk, akkor Kínában gigantikus buborék van - írja az Economic Times.

Nyersanyag:

Nem kímélik a nyersanyagokat

A gazdasági kilátások további romlása, az újabb amerikai jegybanki likviditásbővítő program elmaradása és a dollár erősödése egyaránt a nyersanyagok áresését okozták. Az árupiacokon így általános mélyrepülés bontakozott ki - írja a Bloomberg. Zuhannak a nemesfémek, az ipari fémek, az energia- és agrártermékek. Az egyik legnagyobb zuhanást a réz mutatta, de komoly esést mutat az ezüst is.

Fenntartható növekedés:

Elkészült a METÁR tervezete: így zöldülhet a hazai energiaellátás

Elkészült a megújuló energiaforrásokon megtermelt hő- és villamos energia támogatási rendszerének tervezete. A Világgazdaság értesülései szerint a KÁT-ot jövőre felváltató METÁR rendszer bevezetése jövőre 0,9%-kal, míg 2013-ban 1,52%-kal emelné az egyetemes szolgáltatói árakat annak érdekében, hogy 2020-ra elérhessük az ország teljes energiafogyasztásán belül az uniós vállalásként rögzített 14,65%-os arányszámot. Az átvételi árak továbbra is ismeretlenek.

Tisztán megújuló forrásból: zöld tarifát dobott piacra az ELMŰ

Magyarországon elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport kínál tisztán megújuló forrásból származó villamos energiát ügyfelei részére. A társaság "Zöld Tarifáját" választó fogyasztók áramigényének kielégítését a csoporthoz tartozó Hernád folyón lévő vízerőmű biztosítja majd. A tarifa energiadíja 10%-kal lesz magasabb - derült ki a társaságcsoport mai sajtótájékoztatóján.

PannErgy: megkezdődött a miskolci visszasajtoló kút fúrása

Megkezdődött a PannErgy miskolci geotermikus rendszerének tervezett kútjainak második, a kistokaji visszasajtoló kutak közül az első fúrási munkálata. Az előzetes geológiai modellezések és tervek alapján a kút várható mélysége 2000 méter körüli lesz.

Fukusima mellett indítana kísérleti szélenergia-programot Japán

Úszó szélerőműveket építene a japán kormány a katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű közelében. A kb. 260 millió dolláros kísérleti projektben hat darab 2 MW-os turbinát terveznek telepíteni. A kormány a kísérleti projekt munkálatai során nagyban számít hazai ipari cégekre - számol be a Bloomberg.

Felavatták Magyarország legnagyobb biogázerőművét

Átadták ma Magyarország legnagyobb biogázerőművét Szarvason, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. közelében. A GE által szállított Jenbacher J416-os biogázmotor által működtetett trigenerációs (CCHP) erőmű 4,2 megawatt megújuló villamos energiát és ugyanekkora mennyiségű hőenergiát termel, melyet részben az üzem saját villamosenergia- és hőigényének kielégítésére fordítanak, részben pedig értékesítenek - olvasható a GE közleményében.

Kihívásokkal küzd a hazai energiaszektor minden szegmense

A paksi atomerőmű bővítésének előkészítése 2017-re fejeződhet be, és 2018-ban már elindulhatnak az építési munkálatok. Magyarország a gázellátás szempontjából tetszik vagy nem, orosz befolyási zónába tartozik, ezért érdemes hosszú távon is számolni a keleti forrással. Az európai nem konvencionális szénhidrogén-kutatás és -termelés még gyerekcipőben jár, ezért nem érdemes azzal számolni, hogy ebben az évtizedben érdemi változás történik majd - ebből a forrásból - az európai gázellátásban - hangzott el a Napi Gazdaság mai energiakonferenciáján.

Érdekesség:

Dehogy kockázatos a deviza - csak így kell csinálni

Akár a ruletten is feltehetnénk a pénzünket, hamarabb bejönne, mintha a 30 nappal későbbi árfolyamokat tippelnénk meg. Pedig ezt teszik a magyar vállalatok nap, mint nap. A hektikus árfolyammozgások ellen viszont van védelem, már a szerződés aláírásakor csökkenthetjük azokat a kockázatokat, amelyek a devizaalapú fizetésből erednek.

Miért nem viselkedik "biztonságos menedékként" az arany?

Meglepő módon az elmúlt napokban a pesszimista piaci hangulat ellenére az arany, mint a korábban kiválóan működő "biztonságos menedék" ezúttal nem működött. Az arany ma harmadik napja esik, ma eddig 4,5 százalékkal került lejjebb. Az arany menedék szerepének halványulása mögött egyes piaci szereplők főként a hedge fundok eladásait valószínűsítik - írja a CNBC.

1984 óta nem esett ekkorát az ezüst! - 100 dollárt szakadt az arany

Két nap alatt közel 10 dollárt vagyis közel 25 százalékot esett az ezüst árfolyama. A mai nap az ezüst az amerikai idő szerint 17,7 százalékot esett, amire utoljára 1984-ben volt példa. Az ezüst mellett a többi nemesfém, többek között a korábban "biztonságos menedéknek" tartott arany is hatalmasat esett, és már több mint 5 százalékos mínuszban, 1650 dollárnál jár. Az ezüst mélyrepülés azután indult meg, hogy szerdán az amerikai jegybank igen pesszimista kilátásokat fogalmazott meg az amerikai gazdasággal kapcsolatban, ugyanakkor a sokak által várt újabb likviditásbővítő intézkedések elmaradtak.

-2011.09.19-

EU

96%-os valószínűségű a görög csőd, 1200 pontot ugrott a CDS!

A nemzetközi adósságpiacon jelenlévő államadósok esetében példátlan magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árfolyama a hétfői londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac most már gyakorlatilag tényként árazza a görög szuverén adósságtörlesztés fenntarthatatlanná válását, írja az MTI. Péntekről hétfőre 1200(!) bázispontot ugrott a görög 5 éves CDS-felár.

 

2008 óta nem látott magasságban az európai "félelem-index"

Többéves csúcsára emelkedett az európai "félelem-index", a VStoxx értéke, miután a görög csőddel kapcsolatos félelmek ismét előtérbe kerültek. Az európai volatilitás index amerikai társához, a VIX indexhez képest szintén 2008 októbere óta nem látott magasságba emelkedett.

 

Holnap jön a svájci kamatdöntés

235-236 között jár a CHF/HUF árfolyama ma reggel, nincs túl nagy izgalom ebben a devizapárban. Holnap SNB kamatdöntés lesz, kíváncsian várjuk Hildebrand úr kommentárjait - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

 

A profi befektetők többsége recessziót vár Európában

Az európai alapkezelők több mint fele arra számít, hogy az elkövetkező 12 hónapban az eurozóna recesszióba süllyed - derül ki a Bank of America - Merrill Lynch szokásos havi alapkezelői felméréséből. A növekedéssel kapcsolatos félelmek játszhattak elsődlegesen szerepet abban, hogy a kockázati étvágy 2009 eleje óta nem látott mélységbe zuhant - írja a Marketwatch.

 

Francia bankok leminősítésével kezdte napját a Moody's

Leminősítette két francia nagybank, a Societe Generale és a Credit Agricole hosszú távú adósbesorolását a Moody’s. A hitelminősítő már június 15-én kilátásba helyezte mindezt, a BNP Paribas hitelminősítését azonban most változatlanul hagyta.

 

Mindenki segíteni akar Európán

A piaci árazások alapján nagyon úgy tûnik, hogy Görögország hamarosan csõdbe megy. Emellett az euróövezet perifériájáról vegyes hírek érkeznek. Az egyik ilyen, hogy sajtóértesülések szerint Kína olasz állampapírokat fog vásárolni, közben azonban nagyon szenved az olasz állampapírpiac.

 

Soha nem volt még olyan olcsó a DAX, mint most

A német vállalatok profitkilátásait illetően még soha nem voltak annyira megosztottak az elemzők és a befektetők mint most. A DAX a 2012-es profitvárakozások alapján korábban soha nem látott alacsony árazási szinten forog, ezzel a német benchmark olcsóbb, mint a spanyol, a francia vagy a portugál index, írja a Bloomberg.

 

USA

Pluszba rántották a nap végén az amerikai indexeket

A hétfői kereskedés során először mind nagyobb mínuszokba estek az amerikai részvényindexek, majd a kereskedés befejezése előtti percekben hirtelen megfordult a piac, és 0,6-1 százalékos pluszban tudták zárni a hét első napját az indexek. A tőzsdei hangulatra az európai események nyomták rá bélyegüket, kiindulva abból, hogy a héten kifuthat a pénzből Görögország, ha nem kapja meg a következő hitelrészt. A piac fordulata mögött pedig furcsa mód az a hír állhat, hogy Olaszország Kína segítségét kéri állampapírpiacán.

 

Összehangoltan lépnek a világ jegybankjai - Ugrott a forint

A reggeli 288,5-rõl határozottan erõsödött kora délutánra a forint az euróval szemben, majd a délután 3 órakor érkezett összehangolt lépés a világ legnagyobb jegybankjai felõl további forinterõsödést váltott ki, de nap végére kissé visszaadott erejéből a magyar fizetőeszköz.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Közeleg az elnökválasztás Amerikában - Jó jel a piacoknak?

Alig több mint 1 év van hátra a következő amerikai elnökválasztásig, ami azért lehet fontos a részvénypiaci befektetőknek, mert a tengerentúli tőzsdék az elnökválasztásokat megelőző évben különösen jól teljesítenek. Az elméletet a historikus adatokon leteszteltük, az eredmények pedig valóban azt mutatták, hogy az S&P 500 index ezekben az években szignifikánsan magasabb hozamot tudott felmutatni, mint a választási ciklus többi évében. Mindez a jelenlegi környezetben furcsán hangozhat, hiszen év eleje óta az S&P 500 több mint 6%-ot esett. A piaci szereplőknek most amiatt sem tanácsolt az optimizmus, mert a múltban a kimagasló tőzsdei hozamok az év első hat hónapjában keletkeztek.

 

Hazai

Az eladók minket sem kerülnek el

A pénteken jelentős csökkenéseket felmutató amerikai piacok és a ma reggel komoly zuhanásokat árazó európai határidők eredőjeként a nap elején a magyar parkett is komoly nyomás alá kerülhet - véli Burány Gábor, a Strategon üzletkötője.

Magyarországnak be kellene lépnie a háborúba

Jelentősen emelkedtek délelőtt a hozamok az állampapírok másodpiacán a pénteki szintekhez képest, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően azonban süllyedni tudtak. Kereskedők elmondása szerint a reakció mögött az állhat, hogy a befektetők megkönnyebbültek: az eddigi információk szerint nem a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. A végtörlesztéssel kapcsolatos javaslat elfogadásának azonban messzemenő következményei lehetnek, az ördög a részletekben rejlik.

Terv alatt adott el 3 hónapos kincstárjegyet az ÁKK

A korábbi hónapokra jellemző 50 milliárd helyett 60 milliárd forintnyit hirdetett meg a ma megtartott aukcióra a 3 hónapos diszkontkincstárjegyből (D111221) az Államadósság Kezelő Központ, amelyre összesen csak 95,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ezt látva a kibocsátó 50 milliárd forintra mérsékelte az elfogadott mennyiséget.

 

Két kézzel szórja a befektetési jegyeket az állam

Az augusztusban megfigyelhető részvénypiaci esések a hazai alappiacot is érzékenyen érintették, a BAMOSZ adatai szerint 76 milliárd forintot vesztettek az alapok, ha még ez nem lett volna elegendő, akkor 110 milliárd forint volt a tőkekiáramlás. Ez összességében 190 milliárd forintos vagyoncsökkenés, amire 2008 októbere óta nem volt példa a szektorban. Az egyetlen pozitívum, hogy a lakossággal ellentétben a visszaváltások az államhoz köthetők, hiszen az átkerült nyugdíjpénztári vagyont pénzzé kell tennie, hogy legyen pénz a nyugdíjak kifizetésére és egyéb kiadásokra. Ráadásul a kilátások az év hátralevő részében nem túl rózsásak, hiszen még több százmilliárd forintnyi papírt kell értékesítenie az államnak.

 

Menekülés jön a magyar tőkepiacokról?

A 180/250 Ft-os árfolyamon történő végtörlesztés bevezetése végleg betesz a hazai tőkepiacoknak, melyekre az igen negatívvá váló globális hangulat mellett az elmúlt másfél év kormányzati lépései is borzasztó negatívan hatottak (elég csak a magán-nyugdíjpénztárak államosítására gondolni). Véleményünk szerint a jelenleg ismert információk alapján a végtörlesztések tömegessé válhatnak és így akár egy hosszú lejtmenetet is generálhatnak a részvény-, a kötvény- és a forintpiacon is. Nem mellékesen pedig a bankrendszer tőkéjének megcsapolása a hitelezési aktivitás leállásán keresztül a gazdasági növekedést is jelentősen visszavetheti.

Fellegi: vége a garantált nyereség korszakának

A kormány célja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az emberek és az állam, illetve a vállalatok közösen viseljék az üzleti terheket és kockázatokat; a korábbi és a hétfőn bejelentett intézkedések is ezt az elképzelést tükrözik - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén - írja az MTI.

Egy kis merengés

Nincs többé kockázatmentes világ

Nincsenek többé kockázatmentes eszközök, csupán relatíve kevésbé kockázatosak. Ma már sokszor nagyvállalatok kötvényeit is kevésbé kockázatosnak árazzák, mint például a korábban etalonnak tekintett amerikai állampapírokat. Hosszú távon a feltörekvő országok államkötvényei is drágábbá válhatnak, mint a fejletteké - mondta Arrigo Sadun, IMF ügyvezető igazgatója, a Pioneer Investments Iseoban rendezett konferenciáján. A rendezvényen felszólalt még több Nobel-díjas közgazdász, többek között Christopher A. Prissarides, és James Mirrlees, akik szintén beszámoltak szakterületükről.

Mezőgazdaság

Jó volt a nyár, esnek az árak

Megjelentek a jó terméseredmények hatásai a mezőgazdasági termelői árakban júliusban. Az árszint már "csak" 24,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, de a meredek zuhanás még csak ezután jöhet.

-2011.09.12.-
Általános

"Veszélyben a független magyar tőkepiac"

A Budapesti Értéktőzsdén a magyar szereplők forgalmának felét adó magyar befektetési szolgáltatók képviselői ma sajtótájékoztatót tartottak a BÉT holnapi rendkívüli közgyűlésével kapcsolatban, Veszélyben a független magyar tőkepiac címmel. Az eseményen Pál Árpád, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója, a BÉT korábbi vezérigazgatója, Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezérigazgatója, Katona Zsolt, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója és Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, a BÉT kibocsátói bizottságának a tagja vett részt.

Ezeket a főbb hibákat követhetik el a kockázati tőkések

Minden harmadik kockázati tőkebefektetésnek bukás a vége - tartják hivatalos statisztikák hiányában a saját tapasztalataikra hagyatkozó befektetők. Az üzleti környezetből adódó kihívások amúgy is megtizedelik a beruházási vagy fejlesztési jellegű projekteket, még azokat is, amelyeket a felek kellő gondossággal készítettek elő. Vannak azonban olyan hibák, amelyek kedvező piaci környezetben is súlyos problémát okozhatnak, és abból adódnak, hogy a kockázati tőkés és a tőkét befogadó vállalat együttműködésében differenciák mutatkoznak. Ezeket gyűjtötték egybe a Széchenyi Tőkebefektetési Alap kezelői.

Nem kell félni az alacsony növekedéstől (Nomura)

A piaci szereplők többsége jelenleg attól fél, hogy egy hosszú ideig tartó, lassú gazdasági növekedéssel fémjelzett időszakkal állunk szemben. A Nomura az amerikai piac vizsgálatán keresztül megmutatta, hogy a relatíve alacsony GDP-növekedés még nem feltétlenül jár együtt rossz tőzsdei teljesítménnyel. A múltbeli adatok alapján 2-3%-os GDP-növekedés mellett az S&P 500 index 3 éves medián hozama mintegy 6%-ot tett ki.

Hazai

Mikulás-raliban bízik a kormány

Augusztusban 50 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartás - önkormányzatok nélkül számolt - központi alrendszerében. Így az első nyolc hónapban már 1544 milliárdnál jár az összesített deficit, ami az egész éves módosított hiányterv 130%-át teszi ki.
A gyorstájékoztató talán legérdekesebb része, hogy Matolcsy György minisztériuma rontotta a harmadik negyedévben várható költségvetési egyenleget, mintegy 130 milliárd forinttal. Ennek oka, hogy később folyik be a költségvetésbe a nyugdíjvagyon egyes részének értékesítéséből származó bevétel. Vagyis a kormány abban bízik, hogy az év vége felé (akár a decemberi mikulás-rali idején) kedvezőbb áron tudja értékesíteni a portfólió elemeit, így a részvényeket.

EU

Olaszország leminősítése kering a levegőben

A nemzetközi befektetői hangulat hétfői további romlásában Olaszország leminősítéséről szóló pletykák is szerepet játszottak. A Société Générale elemzői ugyanis tegnapi jelentésükben elképzelhetőnek tartották, hogy mindhárom hitelminősítő lerontja az olasz adósbesorolást. Közben az olasz megszorító csomag elleni tüntetések is borzolhatják a kedélyeket.

Távozik az EKB-ból Jürgen Stark, szakad az euró (2.)

Év végén távozik az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsából Jürgen Stark. A hivatalos közlemény szerint Stark távozásának hátterében családi okok állnak, ám nem kizárt, hogy távozását valójában az indokolja, hogy nem teljesen ért egyet azokkal a módszerekkel, amelyekkel az EKB az eurózóna problémáit orvosolni kívánja.

Nyersanyag

Felpörögtek a nyersanyagpiaci spekulánsok

Az augusztusi piaci pánikot követően ismét felerősödött a spekuláció az agrártermékek piacán, miután az idei rendkívül nehéz időjárási körülmények (rég nem látott aszály Amerikában) kínálati problémákhoz vezethetnek a legfőbb mezőgazdasági termékek esetében. Bár az elmúlt egy évben hatalmasat szárnyalt a búza, a kukorica és a szójabab is, most a befektetési alapok a tőkekivonások ellenére is egyre nagyobb összegekben fogadnak további drágulásra - írja a Bloomberg.

 

Miért ilyen magas az olajár, és mi hajthatja tovább?

Az olajár alakulását az elmúlt 40 évben főként a keresleti, mint sem a kínálati tényezők befolyásolták - mondta el Thomas Petrie, Bank of America Merrill Lynch elnökhelyettese, a CFA Intézet által rendezett konferencián. A kitermelés ugyanis a jelenlegi szintekről még tovább bővíthető, ehhez azonban egyes országokban a politikai stabilitás, máshol a nagyobb környezetszennyezés tolerálása szükséges. A keresleti oldalon viszont erős növekedés várható, főként a feltörekvő országoknak köszönhetően, amelyeket gyors gazdasági- és népességnövekedés, és nem utolsó sorban az autók nagy iramú elterjedése jellemez, miközben a fejlett országokban az olajfogyasztás mérséklődése várható a következő években, évtizedekben.

Új csúcsra drágult az arany

Nem enyhülnek a növekedési félelmek, nem javul a hangulat a tőzsdéken, legalábbis ez látszik a legfőbb "biztonságos menedéknek" számító arany piacán. Az arany ugyanis ma reggel újabb csúcsra jutott, elérve az 1920 dolláros szintet. Az arany unciájáért jelenleg 1918 dollárt kérnek, ami 1 százalékkal haladja meg a tegnapi záró értéket, az ezüst pedig 0,8 százalékos emelkedés után 43 dollárba kerül.

Esik az arany - 80 dollárt zuhant egy nap alatt

A piaci hangulat javulásával ismét adni kezdték a "biztonságos menedéknek" számító eszközöket, például az aranyat. Az arany tegnap reggel még új történelmi csúcsra futott megérintve az 1920 dollárt, jelenleg viszont már 80 dollárral olcsóbban lehet hozzájutni a nemesfémhez. A csökkenés nem kerülte el az ezüstöt sem.

Az EU tartalékot képez a ritkaföldfémekből

Kína exportkorlátozó intézkedéseire válaszul az EU saját tartalékokat képez a technológiai ipar számára nélkülözhetetlen és egyre inkább startégiai nyersanyaggá váló ritkaföldfém-csoportból.

Presztízs és Luxus

Évekig csak álmodhatunk a luxusadó-bevételről

Nem zárkózik el az Európai Bizottság az elől, hogy magyar javaslatra megfontolja egy magasabb kulcsú fogyasztási adó bevezetését a luxuscikkekre. A testület szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy egyelőre nehézkesen halad az uniós áfa-rendszer reformja, amelynek a része lehetne a magyar kormány javaslata. Ha így is lesz, évekbe telhet, míg ebből a tagországi költségvetések pénzt látnak - számol be az InfoRádió.

-2011.09.05-


Kína beteheti a lábát a magyar állampapírpiacra

A jelenlegi 15 elsődleges állampapír forgalmazó mellé a Bank of China is bekerülhet - jelezte a lehetőséget a Bloombergnek tegnap adott interjúban Pleschinger Gyula. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint már folytattak tárgyalásokat a pekingi székhelyű pénzintézettel és megjegyezte: "ha Kína vásárol, akkor azt piaci alapon teszi majd". Pleschinger a jövő évi nettó forint- és deviza kibocsátásról is mondott fontos információkat:

 

Ismét hódítanak a 100 éves kötvények

A 100 éves kötvények a 90-es években voltak igazán népszerűek, majd 10 évig alig került sor újabb kibocsátásra. A rendkívül alacsony kamatkörnyezet és az erős kötvénykereslet azonban ismét népszerűvé tette az extrém hosszú lejáratú, 100 éves kötvényeket. Augusztus elején Mexikó és a Dél-Karolinai Egyetem is kibocsátott olyan kötvényeket, amelyek 2111-ben járnak le, ráadásul viszonylag alacsonynak tekinthető - 5-6 százalékos - hozam mellett. A történelemben persze ennél extrémebb példákat is találni, van példa olyan kötvényre is, amely 2883-ban jár le.

Recessziót áraznak Európában a befektetők

A mostani környezetben az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy a jelenlegi részvényárakba milyen gazdasági forgatókönyv van beárazva. Ezt igyekszik megválaszolni a Nomura legfrissebb európai részvénypiaci stratégiájában.

A bikák uralják Európát

A tegnapi kereskedés második felében megtorpantak a fejlett nyugat-európai piacok, melyek azonban ma már kedvező teljesítményt tudnak felmutatni, miután a keddi kereskedésben a nehéz kezdés ellenére is emelkedni tudtak a vezető amerikai részvényindexek.

Vételi lehetőség, vagy intő jel a mélyrepülés? (Portfólió-ajánló)

Mindenképpen emlékezetes féléven vagyunk túl, hiszen a fokozódó makrogazdasági gyengeségek végül győzedelmeskedtek a kedvező vállalati eredmények és likviditásbőség felett, ennek következtében pedig a részvény- és árupiacokon komoly áresés bontakozott ki. Az eseményeket a Portfólió-ajánlóhoz megkérdezett alapkezelők is igen eltérően értékelték, jelezve a kilátások bizonytalanságát. Egyrészről a hatalmas áresés - főként a részvénypiacokon - kedvező beszállási lehetőségeket teremtett, másrészről viszont a problémák sem oldódtak meg, emiatt a további esés benne van a levegőben. A megkérdezett alapkezelők modell-portfólióikban összességében növelték részvénykitettségüket, ahogy a legbiztonságosabbnak számító pénzpiaci eszközök súlyát is.

A guru szerint elkerül bennünket az újabb összeomlás

Nem lesz recesszió Amerikában - véli a neves befektetési guru, Mark Mobius, amit Ben Bernanke azon nyilatkozatára alapozott, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek még vannak eszközei a gazdaság élénkítésére.

 

Hova meneküljünk, ha már a frank sem az igazi?

A svájci frank és a japán jen rendkívüli ereje ellen egyre nagyobb erőket mozgósítanak a jegybankok, a gyengülés veszélye pedig egyre többeket elriaszthat attól, hogy ezekbe a klasszikusnak tartott menedék devizákba vigyék a pénzüket a piaci feszültségek idején. Mivel az amerikai dollár és az euró jövőbeli értékállóságát is sok kérdőjel övezi, egyre több befektetőben merül fel az a kérdés, hogy milyen más, eddig kevésbé fókuszban lévő devizák jöhetnek még szóba. Mostani összeállításunkban - amely a biztonságos menedékekről szóló cikksorozatunkhoz tartozik - ezt a témát járjuk körbe. Cikkünk első részében előbb azokat a tényezőket vesszük sorra, amelyek a menedék deviza státuszhoz szükségesek, illetve a bevezetőben jelzett négy fontosabb deviza melletti és elleni érveket sorakoztatjuk fel. A cikk második része majd a további lehetséges célpontok tulajdonságait mutatja be.

Évek óta nem szárnyalt ekkorát az arany

Az arany augusztusban 12,5 százalékkal drágult. Ekkora szárnyalásra egy hónapon belül utoljára 2009 novemberében volt példa. Az egyre fokozódó makrogazdasági aggodalmak és romló kilátások komoly korrekcióhoz vezettek a részvény- áru- és devizapiacokon, ez pedig felhajtotta az olyan eszközök árát, amelyet a befektetők "biztonságos menedékként" tartanak számon. Az arany történelmében az augusztusi szárnyalás a 17. legnagyobb havi áremelkedés volt, de az elmúlt 20 évben mindössze 2-szer tudott hasonlót produkálni a nemesfém, amely idén összesen 29, míg az elmúlt 12 hónapban 47 százalékot drágult.

Ebbe menekülhetnek a magyarok vész idején

A svájci frank és a japán jen rendkívüli ereje, illetve az euró és a dollár problémái ismeretében egyre több befektetőben merül fel az a kérdés, hogy milyen más, eddig kevésbé fókuszban lévő devizák jöhetnek még szóba, hogy pénzük értékét meg tudják őrizni feszült piaci környezetben is. Kétrészes cikkünk első részében azokat a tényezőket vettük sorra, amelyek a menedék deviza státuszhoz szükségesek, illetve a bevezetőben jelzett négy fontosabb deviza melletti és elleni érveket sorakoztattuk fel. Az alábbiakban a további lehetséges célpontok tulajdonságait, vonzerejüket és gyenge pontjaikat mutatjuk be, végül összegezzük, hogy magyar szempontból mely devizák jöhetnek szóba biztonságos menedékként.

Új menekülő terméket találtak a befektetők

Az elmúlt hetek heves tőkepiaci zuhanásai közepette a befektetők új menedék termékeket találtak, a fejlődő piaci kötvényeket. Korábban a piaci szereplők pánik közepette jellemzően mellőzték ezeket az eszközöket, most azonban változás történt - írja a CNN Money.

-2011.08.16-


Részvénypiac:

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?

Valóságos pánikhangulat uralkodik mostanság a részvénypiacokon, ezt jól mutatja az is, hogy a múlt hét csütörtöki esés bekerült az S&P 500 eddigi legnagyobb egynapos zuhanásai közé. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy a mindenkori 10 legnagyobb napi esés az S&P 500-ban vajon átmeneti hisztéria volt-e csupán, vagy esetleg egy közelgő trendváltás előjele. A 10 esetből 5 az előbbi feltételezést támasztja alá, a másik 5 viszont - mely 2008-hoz kapcsolódik - trendfordulót jelzett előre. Az utóbbi 5 eset annyiban eltér a többitől, hogy ekkor medve piac uralkodott, és annak is a vége felé jártunk.

635 pontot zuhant a Dow

Pénteken piaczárást követõen jelentette be a Standard and Poor's az Egyesült Államok leminõsítését. Eközben viszont az Európai Központi Bank állampapír-vásárlással kapcsolatos bejelentése segítette a befektetõi hangulatot. A kockázatkerülés nyomán esnek a részvénypiacok, a befektetõk a leminõsítés ellenére keresik az amerikai államkötvényeket és továbbra is erõs a svájci frank.

Mobius: a recesszió elkerülhető, de a jegybanknak lépnie kell

Mark Mobius szerint a piaci mozgások ugyan arra utalnak, hogy gazdasági lassulás, esetleg recesszió következik, a Fed esetleges újabb gazdaságélénkítő, és likviditásfokozó intézkedései elkerülhetővé teszik a visszaesést. Az egyelőre azonban még nem látszik, ez egy tartós lejtmenet, vagy egy korrekció mondta a Templeton feltörekvő piaci guruja az Economic Times-nak.

Faber: túladottak a piacok, jön a rali

Marc Faber, aki a múlt héten azt mondta, hogy medvepiac köszöntött be a piacokon, most azt mondja, hogy a szakadatlanul eső részvényindexek már túladottá váltak, és rövidtávon visszapattanásra van kilátás - írja a CNBC.

Tombol a pánik - Mennyire olcsók most a részvények?

Az elmúlt napok/hetek pánikszerű tőzsdei zuhanásait látva a befektetőkben megfogalmazódhat a kérdés, hogy vajon mennyire olcsók most a részvénypiacok. Vizsgálódásaink azt mutatják, hogy mind a fejlett piacokon, mind a régióban jelentősen csökkentek a 12 havi előretekintő P/E ráták, miután a tetemes árfolyameséseket az EPS-várakozások stagnálása, vagy esetenként enyhe visszaesése kísérte. Az árazások historikus viszonylatban többéves mélyponton vannak, a legtöbb indexnél 20%, vagy efeletti diszkont mutatkozik a hosszú távú átlagos értékeltséghez képest. Amennyiben a növekedési kilátásokat is figyelembe vesszük, a fontosabb fejlett piacok közül a francia és a brit, a régióban pedig az orosz és a magyar piac tekinthető alulárazottnak.

A hitelminősítők már célba vehetik Franciaországot is

Franciaország leminősítése csak idő kérdése. Az Egyesült Államok múlt pénteki leminősítése, Görögország csődje, Olaszország és Spanyolország célkeresztbe kerülése után a következő ország, amelyre a figyelem átterelődhet, a világ negyedik legnagyobb államadósságával rendelkező Franciaország lehet - cikkez a Marketwatch.

Amikor a rózsaszín köd eloszlik - Technikai elemzés

Péntekre megnyugodtak a kedélyek a világ tőkepiacain, és a hétvégi napsütésnek köszönhetően hétfőre rózsaszín köd szállhat a tőzsde parkettekre. Amennyiben ez bekövetkezne, ne felejtsük, hogy a trend immár csökkenő, és az első fellélegzést gyakorta követi a zuhanás újabb hulláma.
A hetet az S&P500, a DAX és OTP grafikonokkal indítjuk.

Tanácskoznak Európa nagyhatalmai - Mire figyeljünk?

Tömött sorokban érkeznek a makrogazdasági adatok a héten: Európából a GDP-adatok záporoznak majd, az Egyesült Államokból pedig számos olyan adat, ami az inflációra, ingatlanpiac állapotára vonatkozóan közvetít információkat. Idehaza szintén a második negyedéves GDP-adatok lehetnek a legfontosabbak, de képet kaphatunk majd a háztartások és az államháztartás második negyedévi finanszírozási képességéről illetve igényéről is. A fontos események között kell még megemlítenünk Angela Merkel és Nicolas Sarkozy keddre tervezett találkozóját, amelynek témája nem kevesebb, mint az eurózóna adósságválságának megoldása, miután az elmúlt héten új fokra lépett a krízis, és már olyan eurózóna-magországokat fenyeget, mint Franciaország.

Nyugalom: ez nem a három évvel ezelőtti összeomlás

A napokban látható zuhanások kapcsán a Wall Street-i bankárok és a befektetők közül sokan már a 2008. szeptemberi Lehman összeomlás körüli helyzet megismétlődésére asszociáltak, mintha csak a történelem ismételné önmagát. A két helyzet között azonban vannak fontos különbségek, aminek az az egyenes következménye, hogy az akkor átmenetileg működő gazdaságpolitikai eszközök jelenleg már nem vethetők be hatékonyan - írja a Wall Street Journal hasábjain Francesco Guerrera. Két opció lehetséges a bizonytalan hangulatban: vagy visszatér a piacok bizalma, és saját erejükből képesek lesznek felállni, vagy a politikusok fognak költségvetési és munkaerő-piaci reformokba.

Katasztrófát várnak a befektetők - Jöhet az emelkedés?

Az elmúlt napok/hetek tőzsdei eseményeit látva senkit sem lephet meg, hogy a fontosabb szentiment indikátorok többségében komoly pesszimizmust tükröznek. Érdemes ugyanakkor figyelmet fordítani ezekre a mutatókra, hiszen a múltban nagy pánik közepette jól használhatók voltak kontraindikátorként, mivel hatékonyan előrejelzték a fordulatokat. Ezek alapján rövid távon akár egy jelentősebb felpattanás is jöhet a piacokon (melyek mostanra extrém módon túladottá váltak).

Rehn: nem kell olasz-spanyol-francia mentőcsomag

Olaszországnak, Spanyolországnak és Franciaországnak nem lesz szüksége az európai mentőmechanizmusok támogatására, mivel azok megteszik a megfelelő lépéseket a piac bizalmának helyreállítása érdekében - mondta Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos az MTI tudósítása szerint, amely a Bild német napilap hétfői számában megjelent interjúra hivatkozik.

Feltörekvő piacok:

A pánik hatása: brutális tőkekivonás a feltörekvő piacokon

Az egyre fokozódó növekedési félelmek, az eszkalálódó európai adósságválság és az Egyesült Államok adósságának leminősítése egyaránt hozzájárult egy brutális eladási és tőkekivonási hullámhoz, mely során a fejlett- és feltörekvő piaci részvényalapokból és a kockázatosabb kötvényalapokból egyaránt több éve nem látott mértékű pénzt vontak ki. Az eladási hullám természetesen hatalmas pusztítást okozott a részvénypiacokon, az MSCI EM index például 11, míg a hazánkat is magába foglaló EMEA régió részvényindexe közel 16 százalékot esett a szerdával végződött héten. A tőkekivonás is igen erősen érintette régiónkat, ám ez főként az olajár esésével összefüggő orosz tőkekivonásnak volt betudható.

Ázsia:

Napon belüli fordulat Ázsiában

A múlt pénteki és a tegnapi jelentős lejtmenet kivételével eddig más fejlett nyugati piacokkal ellentétben egész jól állták a piaci pánikot a távol-keleti piacok, melyek a keddi kereskedésben látott 5-6% körüli mínuszaiból a nap során több százalékot is ledolgoztak.

A kínai részvények a következő biztonsági menedék?

A korábbi időkben a menekülőként számon tartott eszközök kapcsán a befektetőknek azonnal az arany, a jen és a svájci frank jut az eszébe, de egy stratéga szerint, azok a befektetők akik alacsony volatilitást és menedéket keresnek érdemes lehet a kínai részvényekre is odafigyelniük.

Továbbra is recesszióban a japán gazdaság

A japán gazdaság a vártnál jobban teljesített 2011 második negyedévében - derül ki a japán statisztikai hivatal ma hajnali jelentéséből. Örömre azonban semmi ok, hiszen a vártnál jobb teljesítmény ellenére min a negyedéves, mind az éves növekedési indexek negatív tartományban maradtak.

Kötvénypiac:

Szétkapkodták a legbiztonságosabb kötvényeket

A kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével a befektetők jelentős összegeket vontak ki a részvényekből, és tették át kötvényekbe augusztus során - derült ki a Bank of America Merrill Lynch számaiból. A kötvények között is elsősorban a legbiztonságosabbnak tartott papírokat, főleg államkötvényeket, például az éppen csak leminősített amerikai államkötvényeket keresték, miközben a gyengébb minősítésű papírok kockázati felára nőtt a hónap során - írja a Bloomberg.

forrás: http://www.portfolio.hu


- 2011.07.26 -

Európa:

Érdekes titkokra derített fényt a banki stresszteszt

Annyira részletesek az európai banki stressztesztek eredményei, hogy az adatok közzététele már a pénzpiaci stabilitást veszélyezteti - hívta fel a figyelmet a múlt pénteki eredményhirdetést megelőzően az egyik német hitelintézeti szövetség. Mások viszont üdvözölték, hogy végre olyan információkhoz jut a piac, amelyeket eddig elfedtek a bankok jelentései. Hogy kinek lesz igaza, azt talán a közeljövő eldönti, az érdeklődőknek mindenesetre jó hír, hogy addig is kedvükre csemegézhetnek az egyes bankok pénteken közzétett adataiból. Kiderül belőlük, melyik magyar hitelintézet anyabankjának a legjobb, és melyiknek a legrosszabb a tőkehelyzete, de például az is, melyik banknak van a legtöbb görög, olasz vagy éppen magyar állampapírja.

Megjegyzés:
Érdemes elolvasni a cikket, mert segít megérteni a pénzügyi válság mibenlétét, működését és a kulisszák mögötti folyamatokat.

Büntetni fogják a forintot

Kritikus pontjához érkezett az európai adósságválság és amennyiben bebizonyosodik, hogy az Európai Unió nem áll elő proaktív megoldással, akkor a befektetők a legkiszolgáltatottabb feltörekvő piaci devizákat fogják büntetni - állítják a Citigroup elemzői. Szomorú hír számunkra, hogy a bank stratégái a forintot a leginkább sérülékeny devizák között tartják számon.

 

Az olaszoknak már fáj

Az olasz parlament pénteki döntése alapján a polgárok hétfőn "kézhez kapták" a megszorító csomag első részét: hétfőtől minden orvosi és laborvizsgálat után tíz euró vizitdíjat kell fizetniük az olaszoknak, a mentők indokolatlan riasztása pedig 25 eurós büntetéssel jár.

A magyar részvények estek a legnagyobbat

A múlt héthez hasonló pesszimista hangulatban ma sem találta a helyét a magyar parkett, mely végül 3,7%-os eséssel 16,4 milliárd forintos forgalom mellett zárta a hétfői kereskedést. A vezető négy blue chipünk mindegyike komoly eladói nyomás alá került, miközben a spekulánsok kedvencében, az Est Mediában nem lehetett panasz a volatilitást illetően.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Egész Európát tönkreteheti a görög csomag

Eltérően vélekednek az elemzők a - legfrissebb értesülések szerint - 159 milliárd eurós görög mentőcsomagról. Charles Dallara IIF-elnök bizakodó és a piacok megnyugvását, valamint az adósságválság terjedésének megállását várja a csütörtökön elfogadott programtól. A Citibank elemzői előrelépésnek tartják ugyan az EFSF jogkörének növelését, de egyébként a részletek hiánya miatt nem remélnek sokat tőle, ráadásul a magánszektor bevonásával kapcsolatban is aggályaik vannak. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász ennél sokkal borúlátóbb, úgy véli Görögország megmentése tönkreteheti a fejlett európai gazdaságokat.

Ez a tűzfal még lángba boríthatja Európát (Vélemény)

Tabuk fognak ledőlni a görögök megmentése kapcsán - jósoltuk a múlt héten. Tegnap a meggondolatlan nyári szabadságáról visszarángatott Európai Unió úgy döntött, mégis megpróbálja, hogy ne dőljön le egy sem - talán még sikerült is neki. Viszont a tabuknak nem az a sajátja, hogy nem dőlhetnek le, hanem hogy érinthetetlenek. Márpedig itt néhány jó alaposan össze lett tapogatva.

 

Halálközeli állapotba kerülhet az euró

Az európai adósságválság terjedésével párhuzamosan egyre gyakoribbá váltak a rendkívül pesszimista vélemények az euróövezet és az euró jövőjével kapcsolatban. Egyes elemzők egyenesen úgy vélekedtek, hogy halálközeli helyzet fenyegeti a közös európai fizetőeszközt, mások már nem csak európai, hanem globális adósságválságról beszélnek.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Megjegyzés:

Hát mit is mondhatnék? Semmi új. Folynak az okoskodások, fejtegetések. Egyelőre megnyugodhatunk, de hogy mi lesz a vége… Akár hogyan is alakul, mi igyekszünk hasznot húzni belőle. A görög csomag hírére egy rövid rally bontakozott ki a részvénypiacokon, ami nem csak Európában volt érezhető (persze a jelentések is bejátszottak), de szerintem ez gyorsan vissza fog rendeződni.

 

Fenntartható növekedés:

Bencsik: nem parádézásra, hanem csatanyerésre szerződtem

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan új szereplők jelenjenek meg a piacon, akik a korábbi, energetikai elitklubban, a színfalak mögött megkötött megállapodásokat figyelmen kívül hagyva, valódi versenyt teremtenek a hazai energiapiacon" - mondta Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár a Portfolio.hu-nak adott interjújában. Az államtitkár egyebek mellett beszélt arról is, hogy milyen feltételek mellett épülhet fel az új megújuló támogatási rendszer (METÁR), az MVM gázpiaci szerepéről, és a Nemzeti Energiastratégiai kormányzati jóváhagyását követő teendőkről.

Megjegyzés:
A cikk második része felettébb érdekes. A lényege, hogy kontroláltan és korlátozottan, de a hazai energia ipar „kizöldülése” elkezdődhet. Viszont a konkrétumokat csak jövő év második felében ismerhetjük meg. Mint már írtam, szerintem nincs más út, muszáj lesz teret engedni.

Nyersanyagpiac:

Nagyot pattant a földgáz - Ismét rekordszinten a fogyasztás

A gazdasági válságból történő kilábalásnak köszönhetően az elmúlt évben minden kontinensen jelentősen növekedett a földgázfogyasztás. A globális fogyasztásbővülés 7,4% volt 2010-ben, szemben a 2009-ben végbement 2,1%-os csökkenéssel, így 3169 milliárd köbméterrel 2008 után ismét fogyasztási rekordról lehet beszámolni. A világ bizonyított földgázkészletei az elmúlt évben is bővültek, a legfontosabb termelő és fogyasztó országok körében nem történt jelentős változás. A fogyasztásnövekedéssel párhuzamosan folyamatosan növekszik a nemzetközi kereskedelem szerepe: mind a vezetékes, mind a cseppfolyósított formában hajón (LNG) történő gázszállítás aránya igen jelentős emelkedést mutatott a teljes fogyasztáson belül az elmúlt 10 évben.

Megjegyzés:
A folyamatok részben összefüggnek azokkal, amik a „Fenntartható növekedés” alapunkat is mozgatják, ezért egy darabig én növekedési pályát jósolok neki.

USA:

Két ellentmondó mutató - Most akkor venni, vagy eladni kell?

A 12 havi előretekintő P/E ráta alapján jelenleg meglehetősen olcsónak tűnik az amerikai részvénypiac, ha azonban az ún. Shiller-féle P/E rátát nézzük, merőben más a kép, az S&P 500 ez alapján erőteljesen felülértékelt. Az ellentmondást látva megvizsgáltuk, hogy vajon melyik mutatószám tükrözi jobban a piacok tényleges értékeltségét, az eredmények azt mutatják, hogy a forward P/E ráta a múltban hatékonyabb eszköznek bizonyult. Ez a mutató így jobb indikátor a piaci időzítéshez (timing), a múltban ugyanis azok a befektetők, akik alacsony előretekintő P/E ráta mellett vettek bele az amerikai részvénypiacba, szignifikánsan magasabb hozamot értek el egy éves időtávon, mint azok, akik szintén alacsony Shiller P/E mellett tették ugyanezt.

Fitch: figyelőlistára kerülhet az USA

Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem jut időben dűlőre az államadósság-limit emeléséről.

Megjegyzés:
Az első cikk egy igen érdekes elemzés, érdemes elolvasni. Sajnos rövidtávon az USA nehezen megfogható a számunkra, viszont hosszú távon megfelelő beszállási pont lehet mostanság. Az államadósság-limit dolgot valószínűleg huszárosan megoldják, eltörlik, aztán megy minden tovább. A gyorsjelentések általában kedvezőek (nem csak náluk), ezért a vállalti szektornak megfelelő a növekedése, csak a piaci reakciók kétségesek, mert nem feltétlenül a realitások mozgatják őket.

Fejlődő piacok:

Óvakodjunk a fejlődő piacoktól!

Még korai lenne a befektetőknek visszatérni a fejlődő piacokra, bár az infláció vélhetően csúcsközeli szinteken van már, a monetáris szigorítások a jövőben tovább folytatódhatnak. Ez pedig különösen negatív a fejlődő országok részvénypiacainak - olvasható a Nomura friss részvénystratégiájában. Japán és Európa esetében jobb lehetőségeket látnak az elemzők, mindkét piac esetében változatlanul felülsúlyozást javasolnak egy globális befektetési portfólióban, mégpedig a fejlődő piacok kárára.

Megjegyzés:
Hát, ja. Japánt osztom, Európának, pedig örülnék. Mindenesetre lesben állunk és optimistán állunk a második félévhez.


-2011.07.11-


Ki fizesse ki a görög adósságot?

Az eurózóna adósságválsága a görög helyzet ideiglenes rendezésével nincs még megoldva, sőt, meglehetősen borús kép tárul elénk, ha végiggondoljuk, hogy mi is jön azután, hogy a görögöket az Európai Unió megmenti a következő néhány hónapra, illetve a következő néhány évre. Darvas Zsolt, a neves Bruegel Intézet, az MTA KTI és a Corvinus Egyetem kutatója számba véve a várható fejleményeket úgy látja, hogy a csődöt csak akkor lehet elkerülni, ha fokozatosan az Európai Unió válik Görögország kizárólagos finanszírozójává. Már amennyiben erre az EU addig fel tud készülni. És ha valóban ezt a meglehetősen kockázatos utat akarjuk járni.

 

"Jön a baj!" - A guru szerint hamarosan csődbe megy 5 EU-tag

Ultrapesszimista véleményt fogalmazott meg az eurózóna jövője szempontjából az egyik legismertebb és legjobban figyelt amerikai befektetési szakértő, Dennis Gartman. A híres Gartman Letter szerzője a CNBC élő adásában jósolta meg az eurózóna periférikus országainak (PIIGS: Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) csődjét. Nem is akárhogyan: Gartman másfél éven belül várja a földindulásszerű eseményeket.

forrás www.portfolio.hu

 

Ijesztő kilátások a portugál pofon után

Napra pontosan egy hónappal a portugál parlamenti választások után és néhány nappal az új megszorító lépések bejelentését követően kedd este a befektetésre már nem ajánlott kategóriába rontotta a Moody’s Investors Service a portugál államadósság besorolását. Amellett, hogy a drasztikus, egyszerre négyfokozatú, leminősítés magát az intézményt is minősíti, egy nagyon kedvezőtlen kilátásra is rámutat: az a viszonylagos nyugalom, amelyet a múlt heti görög parlamenti szavazások váltottak ki a piacokon, nagy valószínűséggel csak ideiglenes lehet a következő évek során is. Az eurózóna adósságválsága ugyanis nem tud rövid távon rendeződni, újabb és újabb kedvezőtlen fejezeteket tartogat. Az a kilátás, amely szerint a portugálok (és az írek is) gyakorlatilag a görög menetrendet másolják, egyenesen ijesztő még amellett is, hogy nem teljesen meglepő.

 

Nem kizárt egy újabb krízis, de az euró életben marad

Ismét Magyarországon járt az amerikai származású, de jelenleg német állampolgárságú befektető legenda, Mark Mobius. A guru - mint ahogy azt már megszokhattuk tőle - ismét markáns véleményt fogalmazott meg a befektetői szempontból fontosabb lehetőségekkel és kockázatokkal kapcsolatban. A Portfolio.hu kérdésére válaszolva Mobius elmondta, alapvetően optimista a világgazdaság kilátásait illetően, de több kockázati tényezőt figyelembe véve nem tartja kizártnak, hogy nemsokára egy újabb krízis bontakozzon ki. Európa azonban megerősödve kerülhet ki a jelenlegi adósságválságból, az euró megmarad közös fizetőeszközként, és a neves befektető szerint nem lesz olyan ország, amely az eurózóna elhagyására kényszerül.

forrás www.portfolio.hu

 

A bankbetétekből menekítik pénzüket a görögök

Folyamatosan csökken a görög bankok betétállomány, ahogy a görög lakosság és a vállalatok egyre veszik ki pénzüket a bankokból. Májusban áprilishoz képest újabb 2,5 százalékkal csökkent a görög banki betétek értéke, amivel az egyre nagyobb forráshiánnyal küszködő bankok már az EKB segítségében bíznak.

forrás www.portfolio.hu

 

Megjegyzés:

Örültünk a az adósság rendezést követő rallynak, de nincs megoldva semmi. USA, Európa, és Kína bankrendszere is bajban van. Az utóbbiban ugyan azok a folyamatok játszódnak le, amik előidézték a válságot. Bár ott az állam sokkal direktebb módon avatkozhat be, és ez mérsékelheti a banki rendszer összeomlásának kockázatát. Az USA bankjai mindig nem heverték ki az összeomlást, sőt a mai napig mennek csődbe (a héten 4, ha jól emlékszem). Az Olasz bankok iszonyat bajban vannak, rengeteg pénzük ragadt Afrikában is, és folyamatosan esik az árfolyamuk. Csak a lakossági betétek tartják életben őket, de ehhez elég egy szikra. Görögországban a lakosok is és a cégek is menekítik ki a pénzüket a bankokból. EU bankok rettegnek az esedékes stressz tesztektől. Rengeteg pénzük van beragadva itt –ott, pl. a görögöknél. Számos nálunk is működő pénzintézet lehet igen komoly bajban. Ha igaza lesz azoknak, akik W alakú válságot jósoltak, akkor legalább már tudjuk, mit kell tennünk és mi is beállunk azok közé, akik sokat keresnek mások kárán. (majd elfelejtettem, megtörtént a várt kamatemelés is. Ennyit az inflációs várakozásokról.)

 

A görög bizonytalanság ellenére vették a feltörekvő piacokat

Az elmúlt hetekben a görögországi események igen meghatározóak voltak a feltörekvő piaci részvények szempontjából. Az ország csődjével kapcsolatos bizonytalanság ugyanis folyamatos tőkekiáramlást eredményezett a feltörekvő részvényekbe fektető befektetési alapokból, egészen a június 29-ével végződött hétig. Akkor ugyanis április óta nem tapasztalt mértékű, nettó 2,5 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a feltörekvő részvényalapokba, miközben folytatódott a március óta tartó folyamatos tőkebeáramlás a feltörekvő kötvényalapoknál is. Az év korábbi hónapjaiban felülteljesítő - a hazánkat is magába foglaló - EMEA régió az elmúlt hetekben arányaiban a legnagyobb tőkekivonást szenvedte el Latin-Amerikához, vagy Ázsiához viszonyítva.

Möbius: hatalmas lehetőséget kapott Magyarország

A világ egyik leghíresebb feltörekvő piaci befektetője, Mark Möbius Magyarországra látogatott a mai napon. Több előadást is tartott a nap folyamán, délután a Budapest Bank Money+ privátbank ügyfeleinek tartott prezentációt, amiben a feltörekvő piaci kilátásokról beszélt. Alapvetően optimista a kilátásokat illetően Möbius, a fundamentumok miatt mindenképpen felülteljesítést vár a piactól. A befektetőknek azt ajánlotta, hogy az árfolyamkilengések csökkentése érdekében érdemes fokozatosan kiépíteni egy feltörekvő piaci portfóliót. Magyarországról is szó esett az előadás folyamán, Möbius szerint nagyon nagy lehetőség számunkra a kínaiakkal kötött megegyezés, hiszen hihetetlenül sok pénze van a kínai államnak.

Megjegyzés:
A feltörekvő piacok mindig is sok lehetőséget és nagy kockázatot jelentettek. Érdemes, de óvatosan.

Gyógyszergyártók: a kormány dolgozik a K+F ösztönzőrendszeren

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány szeptember végéig elkészíti a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési tevékenység utáni kedvezmény 2012-től életbe lépő rendszerét.

Kirívóan keveset költünk az egészségügyre

Magyarország továbbra is keveset költ az egészségügyre: a GDP két százalékának megfelelő összeggel költ kevesebbet, mint a fejlett országok átlaga. Az elmúlt évek szomorú trendje, hogy hazánk ebben a tekintetben sem tudott közeledni a többi országhoz, és a régiós országokhoz képest is jelentős lemaradásban vagyunk.

Megjegyzés:
Az egészségügyi részvények mindenképpen megtérülő befektetések, bár a mostani környezet (főleg nálunk), nem kedvez nekik.

Kína: ez nem más, mint egy adósságcsapda

Valóban gazdasági csodáról van-e szó Kínában, ami segíthet megmenteni a globális gazdaságot az esetleges második visszaeséstől, vagy egy olyan gazdasági modellről, amely hosszabb távon fenntarthatatlan? A sokak által vizionált kínai gazdasági lassulás puha, vagy inkább "kemény" lesz az ázsiai óriásgazdaságban? Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója ezekre az izgalmas kérdésekre ad választ saját elemzésében, amelyet a Portfolio.hu két részletben közöl. Az elemzés alapvetően a kínai gazdasági növekedés árnyoldalaira, az adósságcsapda felé haladásra világít rá, amelyek megértéséhez szükséges a gazdasági fundamentumok nagyobb perspektívából való bemutatása. Ezt tartalmazza az első rész. A második rész majd az eladósodás folyamatait, illetve a várható kínai gazdasági pályát mutatja be.

Kína: ez nem más, mint egy adósságcsapda (2. rész)

Valóban gazdasági csodáról van-e szó Kínában, ami segíthet megmenteni a globális gazdaságot az esetleges második visszaeséstől, vagy egy olyan gazdasági modellről, amely hosszabb távon fenntarthatatlan? A sokak által vizionált kínai gazdasági lassulás puha, vagy inkább "kemény" lesz az ázsiai óriásgazdaságban? Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója ezekre az izgalmas kérdésekre ad választ saját elemzésében, amelyet a Portfolio.hu két részletben közöl. Amint az elemzés első részében láthattuk, Kína súlya több szempontból is meghatározó a globális gazdaságban, így az ottani folyamatok például a nyersanyagpiacokon keresztül világszinten is éreztetik hatásukat. Duronelly Péter az elemzés második részében a kínai gazdasági szárnyalás árnyoldalait, a vele együttjáró nagyfokú eladósodást, illetve a várható kínai gazdasági pályát mutatja be.

Megjegyzés:
Érdemes elolvasni őket, jó írások. A második rész közepét ajánlom főleg azoknak, akik nincsenek tisztában a bankok működésével (hogy csinálnak a semmiből pénzt), és az elmúlt válság kiváltó okaival.

Nyersanyagok vételére buzdít a Goldman Sachs

Továbbra is felülsúlyozás ajánlást fogalmaz meg a Goldman Sachs három, hat és tizenkét hónapos időtávon a nyersanyagpiaci eszközosztály tekintetében. A befektetési bank szerint a nyersanyagok jövőre 20%-os hozammal kecsegtethetnek.

Megjegyzés:
Amiért ide tettem, hogy szerintem is eljött az ideje. Meg lehetne kockáztatni 2-4%-ot a tőkevédelmi terhére.

Szélpiac: hatalmas megrendelést kapott a kínai gyártó Európából

Korábban nem látott méretű megrendelést kapott egy kínai szélerőmű-gyártó Európában. A kínai Sinovel az ír Mainstream Renewable Power megrendelésére 1,5 milliárd euró értékben szállíthat szélturbinákat Írországba - számol be a Financial Times.

Zuhanás a napenergia-piacon? - Szolárbuborékra figyelmeztetnek!

Komoly túlkínálattal néz szembe a napenergia-piac az idei évben, aminek egyenes következménye, hogy mind a napelemek árai, mind az ebben az iparágban érdekelt vállalatok árfolyamai esésre vannak ítélve - véli a CNBC által megkérdezett Gordon Johnson, az Axiom Capital ügyvezetője.

Problémák lehetnek a megújuló projektek finanszírozásában

A hitelintézeti szektor aktív részvétele nélkül nem lehet sikeres a nemzeti megújulóenergia-program. Számítások szerint 2020-ig másfél milliárd euró hitelre lesz szükség a lefektetett célok eléréséhez. A kis, közepes és nagy finanszírozási méretű projektek egyensúlya alapvető fontosságú, a nyugati példák ugyanis azt mutatják: ha a kisméretű fejlesztések dominálnak, a bankok nehezen tudnak a finanszírozásba bekapcsolódni - állítja friss elemzésében az ING Bank.

Vételi ajánlás és 960 forintos célár a PannErgyre

Vételi ajánlást fogalmaz meg a PannErgy papírjaira a KBC, a célárfolyam 960 forintos. Az optimista szcenárió 1150 forintos, míg a pesszimista 710 forintos reális értéket ad a papírokra.

Megjegyzés:
Mint már írtam, én hiszek benne, hogy nem túl magas, de folyamatos emelkedő tendenciát fogunk tapasztalni ezen a piacon, mert egyszerűen nincs más út. Viszont a beruházási környezet sajnos még nem eléggé rendezett ezen a területen és nem mindenkinek érdeke, hogy túl gyorsan növekedésnek induljon. A hazai piacon is elkezdődött a helyezkedés, új cégek is várhatók a kötvénypiacon. Én figyelnék rájuk.

Tovább tombolhat a bika a részvénypiacon

Az S&P 500 elmúlt két hétben látott szép teljesítményét és a továbbra is robosztus vállalati profitoknak köszönhetően tovább tombolhat az amerikai bika - véli Wayne Kaufman, a John Thomas Financial vezető elemzője.

 

Új csúcsok a láthatáron - Technikai elemzés

A múlt hét az emelkedés jegyében telt a tőzsdéken és kisebb pihenőt követően a héten is folytatódhat a rali. Az egyetlen kivétel a MOL, mely az elnök-vezérigazgatót ért támadások miatt tovább folytatja lejtmenetét. A német és a tengerentúli parketten is találhatunk viszont egy-egy említésre érdemes részvényt, melyek mindenkori legmagasabb árfolyamukon vagy annak közelében cserélnek gazdát.

-2011.07.06-

 

Most a Moody's fenyegeti az olaszokat (2.)

A Moody's Investors Service péntek késő este leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Olaszország "Aa2" adósbesorolását, vagyis az SP után már a Moody's is fontolóra vette Olaszország leminősítését. A periféria országainak adósságproblémái a részvénypiacok teljesítményére is erőteljes nyomást gyakorolnak, ez Olaszország esetében is jól látszik. Az árazás tekintetében azt lehet elmondani, hogy a profitnövekedési kilátások és az idei évre várt eladósodottság tükrében is nagyjából fair értékeltségen forog jelenleg az olasz részvénypiac.

Rejtélyesen zuhantak az olasz bankok

Déli 12 óra körül a csendes délelőtti kereskedést követően heves mozgásokkal 4%-nál nagyobb esésbe kapcsoltak az olasz bankpapírok, egy időre a részvények felfüggesztésére is sor került. Milánói piaci kereskedők az olasz bankok esetében a szokásosnál magasabb forgalomról, és stop-loss megbízások aktiválódásáról számoltak be. Elképzelhető, hogy ezek a nagy volumenű eladások állhatnak az árfolyamesés mögött, ugyanis friss piacmozgató hírek egyelőre nem érkeztek az olasz bankokról.

Van, aki a görög válságban is lát fantáziát

A gazdasági aktivitás globális szinten kétségkívül lassulást mutat, ennek mértéke azonban nem olyan jelentős, hogy a befektetőknek a W-alakú recessziótól kellene tartani - olvasható a Nomura eheti globális részvénypiaci stratégiájában. A befektetési bank elemzői egyébként azzal számolnak, hogy az év második felében a makrofolyamatok ismét javulnak, a gazdasági növekedés pedig erősödik. A második negyedéves vállalati eredmények is megnyugtathatják majd a piacokat, igaz a várakozások magasak, így a felülteljesítés nem lesz könnyű. A stratégák szerint azonban a befektetők minden bizonnyal a vártnak megfelelő eredményeknek is örülni fognak. Emellett a részvénypiacoknak támaszt jelenthet az is, hogy egyes hangulati indikátorok már komoly pesszimizmusról árulkodnak.

Fordítva sülhet el a katasztrófa várás

A két hónapja tartó részvénypiaci korrekció a befektetői hangulatra is rányomta bélyegét, több szentiment indikátor már erőteljes pesszimizmusról árulkodik. Ezek alapján rövid távon akár folytatódhat is a felpattanás a tőzsdéken. Az óvatosság azonban továbbra is ajánlott, vannak ugyanis olyan hangulati indikátorok, melyeknél még közel sem láthatunk extrém értékeket.

Megjegyzés:
Kezdődnek a spekulációk az EU válsággal kapcsolatban. A veszély nem múlt el, most az Olaszokat kezdik ki és továbbra is megvan minden esély az összeomlásra. Mind az előző híradásaim között szerepelt, sokan odáig jutottak, mint a mesében a farkast kiáltóval. Ezért intenzívebben reagálnak a pozitívumokra és lassabban a rossz hírekre. Előző ajánlásom jó alternatíva lehet a hozzám hasonlóan óvatos duhajok számára ebben a helyzetben. Persze akinek sok pénze van közép, vagy hosszútávra, annak érdemes figyelnie a görög állampapír kibocsátásokra, főleg, ha mögötte lesznek a megszellőztetett garanciák.

Az emberek többsége nem kér az atomenergiából

Erőteljesen esett világszerte az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26%-ának döntését a fukushimai erőmű katasztrófája indokolja. A közelmúltban történt japán atomkatasztrófa kapcsán - 24 ország részvételével - készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén - derül ki az Ipsos felméréséből.

Mi kell a hazai szélenergetikai gépgyártás fejlődéséhez?

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) álláspontja szerint a szélerőművek globális piacára már most is számos alkatrészgyártás és beszállítás történik Magyarországról, mely háttéripart tovább erősíthetné a nemzetközi igények növekedésén túl a belföldi kereslet erősödése. A Magyarországon telepített szélerőművekben 25 - 30 százalékos a hazai hozzáadott érték a tervezéstől a kivitelezésig, ami megegyezik a hazai energia-iparági átlaggal. A szakmai szervezet álláspontja szerint ahhoz, hogy a hazai gyártókapacitásokba történő befektetések bővülhessenek, már évi 100 MW-os kapacitásbővítés is elég lenne, amennyiben egy legalább középtávú fejlődési pályát vázolnának fel az iparág számára. A Portfolio.hu az Energia Hivatal elnökének egy tegnapi interjúban megjelent kijelentései kapcsán kérdezte meg az MSZIT-et a hazai szélenergetikai háttéripar helyzetéről.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

A biomasszások szerint csiszolni kell még az energiastratégián

Az erdészeti faanyag kontrollált és fenntartható energetikai felhasználása egyáltalán nem káros sem környezetvédelmi, sem erdőgazdálkodási szempontból, sőt felhasználása nemzetgazdasági érdek és erősség - emelik ki a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) szakértői a "Nemzeti Energiastratégia 2030" koncepció kapcsán összeállított anyagukban. A kormányzat számára megküldött hivatalos álláspontjában az egyesülés ugyanakkor felhívja a figyelmet az energiaültetvényekkel kapcsolatos negatív prekoncepciókon alapuló, szakmailag téves megállapításokra és a már kiépített távhő-rendszerek "elkótyavetyélésének" veszélyeire is. Az alábbiakban a BEE közleményét olvashatják.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Megjegyzés:

Előre a zöldenergia felé és készítsük a pénztárcánkat a téli számlákra! Továbbra is fenntartható növekedés. (Én a BÉT-en is körbenéznék J) Persze figyelnünk kell a jogalkotókra is. Nagyon kéne, hogy elgördítsék az energiaipari lobbik által összehordott sziklákat működésük útjából.

 

Komoly gondok Amerikában - Megnyitják a pénzcsapot?

A legfrissebb foglalkoztatottsági és feldolgozóipari adatok alapján egyre világosabban látszik, hogy komoly gondok vannak az amerikai gazdasággal. A kérdés csak az, hogy átmeneti vagy tartós jelenségről van-e szó, és hogyan értékeli mindezt a Fed. Elemzők szerint a rózsásnak távolról sem nevezhető kilátások ellenére egyelőre nem lesz újabb állampapír-vásárlási program (QE 3.0) - legalábbis addig biztosan nem, amíg a munkanélküliség el nem éri a 10 százalékot, a maginfláció pedig egy százalék alá nem kerül.

Pusztító válság jön a guru szerint

Mielőtt ismét a növekedési pályára állna Amerika, előbb egy pusztító válságot kell átélnie - magyarázta a neves svájci befektető, Marc Faber. A fő problémát, a nagyra nőtt államadósságot, csak jelentős kiadáscsökkentő intézkedésekkel lehet megoldani, amihez viszont egy katasztrófa kell, hogy megvalósuljon. Faber szerint az amerikai részvénypiacok akár további 30 százalékot is eshetnek a jelenlegi szintekről.

Megjegyzés:
Sosem volt egyszerű kérdés és nem könnyítik meg az életünket. Figyelünk a globális hatások miatt.

Egy pici jó hír a gyógyszergyártóknak

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a gyógyszergyártók elszámolhatnák a tavalyi K+F kiadásaik felét a gyógyszergyártókra kivetett adóból, ami azonban a törvénymódosító javaslat szerint csak az idei évben lenne érvényes.

Megjegyzés: Hát, csak úgy mellékesen.

Felfüggesztenék a fedezetkezelőt az ingatlanosok

Az ingatlanszektor zuhanása megállt, az idei stagnálás után jövőre már növekedésnek indulhat a kereslet az ingatlanpiacon, állítja az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). Az ingatlanos lobbiszervezet mai sajtótájékoztatóján olyan piacélénkítő javaslatokat fogalmazott meg a kormányzat számára, melyek nem terhelik a költségvetést, hanem alapvetően szabályozási kérdéseket érintenek. Az IFK többek között felfüggesztené a fedezetkezelő intézményét és egyszerűsítené az építésügyi engedélyeztetés folyamatát.

Megjegyzés: Lássuk a medvét! J

Szakad az olajár

Nemcsak a részvénypiacok, de az olaj árfolyama is megsínyli az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakat. A fekete arany ma 3%-ot szakadt, melyben szerepe lehet a dollár erősödésének, és az IEA stratégiai készleteinek felszabadítására vonatkozó megegyezésnek. Utóbbi lépés hatására az elemzői kar szinte egyöntetűen az olaj árfolyamának csökkenésére számít, mely a következő hetekben is nyomott (WTI esetében akár 90 dollár alatti)szinteken maradhat.

Megjegyzés:

Érdekes, hogy az elmúlt két hétben a nyersanyagpiaci részvényeink is emelkedtek, de még nem látni, hogy az általános hangulat hatására, vagy valami más is meghúzódik a háttérben. A hírek alapján én az elsőre szavaznék és nem ugranék rá.

 

Győzelmet hirdetett az infláció felett a kínai miniszterelnök

Kordában tudta tartani az inflációt Kína az elmúlt időszakban - fogalmazott Ven Csia-pao kínai miniszterelnök a Financial Times pénteki számában. A kínai kormányfő pénteken érkezik Európába, ahol Magyarország mellett Németországban és Nagy-Britanniában tesz látogatást.

 

Economist: hét feltörekvő ország vészesen túlhevült

Több feltörekvő ország gazdaságának vészes túlhevülésére figyelmeztet az Economist. Egyesítve a különböző szervezetek szempontjait és vizsgálatait kiderült, hogy veszélyes zónában van már Vietnám, Törökország, India és Brazília, de a kockázatok maximális szintjén egyedül Argentína pörög. A túlhevülés szempontjából is figyelemmel kísért Kína viszont a közepesen hevültek közt szerepel, Magyarország pedig a legkevésbé túlfűtöttek között.

Megjegyzés:
Az elmúlt két hétben a fejlődő ázsiai részvények emelkedtek, a kötvények, pedig estek kis mértékben. Én nem gondolnék mögé tendenciát. A túlfűtöttségről szóló cikkel egyet értek, csak óvatosan.

Meghökkentő kijelentés: élelmiszerhiány fenyeget

A mezőgazdasági termékek termelése évről évre elmarad a fogyasztástól, így a legfőbb terményeknél a készletszintek igen alacsonyra süllyedtek. Jim Rogers szerint egy esetleges kínálati sokk már könnyen élelmiszerhiányhoz vezethet egy-két éven belül, ahol már pénzért sem juthatunk majd élelemhez - figyelmeztetett a neves befektető.

Megjegyzés:

Szerintem nem annyira meghökkentő. Csak az idő a kérdéses, nem a bekövetkezése. Nem véletlenül ajánlják a hosszú távú befektetési lehetőségek között előszeretettel.

 

Ne idd, csak vedd! - A bor az utóbbi évek sztárbefektetése

Talán kevesen gondolták volna, de az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt, hiszen a minőségi - főként francia - borok vásárlásával az elmúlt években nagyobb hozamot lehetett elérni, mint a kötvényekkel, részvényekkel, vagy akár az elmúlt évtized egyik legsikeresebb termékével, az arannyal. A főként Bordeaux-i minőségi borokból összeállított borindexek az elmúlt 5 év során átlagosan évi 20 százalék feletti emelkedést mutattak, míg az S&P 500 index 0,9 százalékot. Mivel a bor már egyre kevésbé csak egy luxus élvezeti cikk, és mindinkább befektetési eszközként is szolgál, Londonban már létrejött egy bortőzsde, a piacon pedig már számos bor befektetési alapot is találni. Noha a kilátások kedvezőek, részint az egyre növekvő ázsiai kereslet miatt, a bor, mint befektetési eszköz számos sajátos kockázattal rendelkezik.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Jó-e nekünk a kínaiak pénze?

Pozitív és negatív üzenete is van mind a kínai, mind a magyar kormányfő hétvégi szavainak arról, hogy az ázsiai óriásgazdaság hajlandó magyar állampapírok vásárlására is. Ez egyébként nemcsak egy a jövőre szóló ígéret, hanem a kínaiak már megjelentek a magyar állam tavaszi devizakötvény-kibocsátásain is.

 

Megbotlottak a sztárként tőzsdére lépő internetes cégek

Felpörögtek az elmúlt hetekben az elsődleges részvénykibocsátások a technológia szektorban, ráadásul a részvények rendre hatalmas emelkedéseket mutattak első kereskedési napjukon. Most azonban úgy tűnik, hogy csak egy-egy napig tart a nagy lelkesedés, azóta ugyanis folyamatosan esnek ezen papírok és több részvény árfolyama is már a kibocsátási ár alatt tartózkodik.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Elbátortalanodtak a tőzsdére készülő vállalatok

Rekordmértékben léptek vissza elsődleges részvénykibocsátásoktól Ázsiában az idei év első felében a vállalatok, ami arra késztetheti a tőzsdére készülő cégeket, hogy alacsonyabb értékeltségi elvárásaik legyenek.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Szabadulna a magyar papíroktól az amerikai nagybank

A magyar államkötvény-kitettség csökkentését javasolják az amerikai JP Morgan befektetési bank londoni stratégái. A piaci szakértők a kedden bejelentett magyarországi államadósság-csökkentéssel magyarázzák lépésüket, miután a magyar papírok súlya ezáltal csökken a bank egyik fontos, számos alap által követett benchmark-portfólióban.

forrás: http://www.portfolio.hu

 

Túl sok a baj (Portfólió-ajánlók)

Számos egyéb kockázat mellett az amerikai gazdasági növekedés várható lassulása, és a görög válság elhúzódása továbbra is arra késztette a portfólió-ajánlók kapcsán megkérdezett alapkezelőket, hogy növeljék biztonságos eszközeik arányát modell portfólióikban. Az alapkezelők többsége nem vár hatalmas összeomlást a részvénypiacokon, sokkal inkább oldalazó, volatilis piacra számít, ezért összességében növelték az abszolút hozamú eszközök arányát, és enyhén csökkentették a részvénykitettséget. Legnagyobb arányban ismét a - legbiztonságosabbnak számító - pénzpiaci alapok súlya nőtt, amely a november óta készülő felmérés történetében a legmagasabb szintre (34 százalékra) emelkedett, jelezve az alapkezelők fokozott óvatosságát.

 

Vajon mit hoz az év második fele a tőzsdéken?

Az év felénél járunk, és a több mint egy hónapja tartó korrekció ellenére az amerikai részvénypiacok január óta mutatott teljesítménye így is pozitív, erre egyébként az elmúlt 4 évben most először került sor - írja a Marketwatch publicistája, Mark Hulbert. A szakértő megvizsgálta, hogy a Dow Jones index esetében év első felének teljesítménye milyen indikációt adhat az elkövetkező hónapokra vonatkozóan, azonban úgy találta, hogy az első és második féléves eredmények között nincs szignifikáns kapcsolat. ez persze nem meglepő, ismerve a hatékony piacok elméletét.

forrás: http://www.portfolio.hu- 2001.06.15 -

Sajnos így utólagosan is jogos volt az aggályom. A piac megy lefelé, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. A kötvények közül az ázsiai teljesített szépen, de elég magas a kockázata és nem tudnám megmondani, hogy érdemes e növelni a súlyát, meddig marad a növekedési pálya. A részvények közül az afrikai beváltani látszik a reményeimet, remélem így is marad. A hírek abszolút tükrözik a piaci forgalmat (nincsenek). J Lehet, hogy a következő időszakban ritkítani fogok a hírlevelek sűrűségén és csak akkor írok, amikor érdemes.

 

Még tartanak a támaszok - Technikai elemzés

A mai nap, de legkésőbb a jövő hét elején eldőlhet a piac sorsa, legalábbis a grafikonok alapján igencsak szinten táncolnak az indexek és a részvények. Alábbi cikkünkben a S&P 500 grafikonja mellett az OTP, valamint a MOL grafikonjait vesszük részletesebb elemzés alá.

Forrás: http://www.portfolio.hu

 

Összecsapnak a fellegek a fejünk felett (Allianz)

Kellemetlen egy év elé nézünk, sem a kötvénypiacon, sem a részvénypiacon nem számíthatunk megnyugvásra, az árfolyamok a gazdasági kockázatok miatt ide-oda fognak csapkodni - ez derül ki az Allianz Global Investors friss intézményi befektetői felmérésből. Az európai nyugdíjalap szektort jól lefedő felmérés alapján megállapíthatjuk, hogy nagyon rázós időszak elé nézünk, a legfőbb probléma, hogy magas volatilitásra készülhetünk fel, amit a szereplők próbálnak minden eszközzel mérsékelni. A diverzifikáció már nem jelent megoldást, ezért aktív fedezésre is szükség van. A válaszadók 90 százaléka szerint senki sem fogja elhagyni az eurózónát, míg az euró szétesését csak 4 százalék tartotta reális forgatókönyvnek.

Tömött sorban mennek tőzsdére a cégek - Kezdhetünk aggódni?

Hónapok óta a tőzsdei bevezetésektől hangos a világ, ez pedig azt jelenti, hogy idén 5 hónap alatt az elsődleges részvénykibocsátások összértéke közel olyan mértékű, mint a 2008-as, vagy a 2009-es év egészében. Az IPO-aktivitás fellendülése elsősorban a javuló piaci környezettel (a részvényárak emelkedésével) magyarázható, de fontos megemlíteni a kockázati és magántőke társaságokat is, melyek a válság elmúltával egyre több céget visznek tőzsdére. Sok, tőkepiacokról készült tanulmány kimutatta, hogy a tőzsdei bevezetések felpörgését jellemzően a részvénypiaci hozamok csökkenése követi. A befektetők most a tőzsdék megtorpanásával szembesülnek, egyelőre azonban túlzott aggodalomra még nincs ok, hiszen továbbra is csak korrekcióról beszélhetünk, a hosszú távú emelkedő trend még töretlen. Ráadásul az értékeltség sem mondható feszítettnek, így ez alapján is lehet még tere a részvénypiaci emelkedésnek.

A mostani félelem kiváló vételi lehetőségeket teremt a piacokon?

Az elmúlt két év bikapiac után további hegymenettel számol Jeff Reeves a Marketwatch publicistája. Véleménye szerint ugyan az elmúlt időszak makroadatai kiábrándítóak voltak és az amerikai állam költekezésével kapcsolatos félelmek is erősödtek, ám ennek ellenére nem minden fest olyan sötét, világvégét ordító képet.

 

Megjegyzés:

Az előző cikkek a jelenünket és a jövőnket fejtegetik. Személy szerint hozzám a második áll a legközelebb. Ez azt jelenti, hogy rövidtávon még több odafigyeléssel és még szorosabb együttműködéssel tudunk pénzt keresni. Ami nem baj, mert sokan kedvelik a magas volatilitású eszközöket, a jó spekulációs lehetőségei miatt. Az utolsó cikk a reményeimet fogalmazza meg. Bízom benne, hogy az uborkaszezon és a leírt hatások után ősszel felpattanhatunk a bika hátára és kompenzálni tudjuk az év eleji veszteségeket. Szóval augusztusban reményeim szerint remek vételi pozícióban leszünk és készíteni lehet a TopUp befizetéseket..

Összeomlást jósol az egyik piaci szereplő

Az amerikai részvénypiac negyven százalékos, vagy még annál is nagyobb összeomlást is elképzelhetőnek tartja a következő három évben a hat milliárd dollárnyi eszközt kezelő Universa Capital. A szakértők az S&P 500 hosszú távú, száz évre visszatekintő mozgását tanulmányozták.

 

Menekülnek az amerikai részvényekből a befektetők

A gazdasági növekedés lassulását jelző gyenge makroadatok megjelenése az elmúlt hónapokban a részvénypiacok eséséhez vezettek. Eközben azonban az amerikai részvények népszerűségének csökkenésével párhuzamosan a befektetők is elkezdték kivonni pénzüket, olyannyira, hogy június első hetére az amerikai részvényalapok tőkekiáramlása 6 havi csúcsra jutott.

Forrás: http://www.portfolio.hu

 

Megjegyzés:

Egy darabig nem érdemes számolni velük, viszont mindenképpen érdemes követni az eseményeket globális hatásuk miatt.

A padlón ragadt Ázsia

Nem oldódott a feszültség a távol-keleti piacokon, ahol továbbra is a görögországi feszültségek és az amerikai gazdaság növekedése körüli félelmek nyomták rá a bélyegüket a piacok teljesítményére.

Ritkaföldfém készleteket épít Kína - újabb löket az árfolyamoknak?

Kína stratégia tartalék létrehozását tervezi a nehéz ritkaföldfémekből, ami további löketet adhat ezen speciális nyersanyagok árának. A high-tech iparágakban használatos fémek piaca ugyanis igen különleges, hiszen a kitermelés 97 százaléka Kínához tartozik, ami komoly kínálati sokkokat okozhat a piacon. A tervek további export-korlátozáshoz és a ritkaföldfémek árainak emelkedéséhez vezethet.

Rekord az energiafogyasztásban - Kína mindent felfal

2010 a kilábalás éve volt a világgazdaság számára, legalábbis a világ energia-felhasználásának alakulása egyértelműen erre enged következtetni. A globális primerenergia-felhasználás 2008-at követően ismét rekordot döntött, a BP nemrég publikált statisztikája szerint meghaladta a 12 ezer mtoe-t (millió tonna olajegyenérték). Továbbnyílt a fogyasztási olló a nem OECD-országok és az OECD országok között, annak ellenére, hogy a fejlett gazdaságok hosszú idő elteltével ismét emelkedő fogyasztást mutattak (köszönhetően részint a 2009-es visszaesésből eredő alacsonyabb bázisnak). Ahogy arra már a 2009-es statisztikából következtetni lehetett, 2010-re már Kína vált a világ legnagyobb energiafogyasztójává, megelőzve az Egyesült Államokat. Az ázsiai ország fogyasztásának év/év alapú százalékos növekedése szinte minden energiahordozó esetében kétszámjegyű.

 

Megjegyzés:

Sok újdonságot nem mondanak. Ami érdekes, hogy ha tovább folytatják a spájzolást, az felhajthatja a nyersanyagárakat és egyértelműen gyengíti a konkurenciát.

- 2001.06.15 -


Az elmúlt héten fontos döntést kellett hozni, remélem mindenki megtette. Mint alább látszik, nincsenek igazi hírek, és a tőzsdék forgalma is gyengül. Az utóbbi pár napban volt némi emelkedés, de nem hiszem, hogy ez tartós lenne. Bár, rövidebb időszakokra biztos fel lehet majd pattanni a bika hátára. Viszont kétséges, hogy megéri-e. Én óvatos duhaj vagyok, ezért a saját pénzemet igyekszem biztonságban tudni. Ennek alapján készítettem aktuális ajánlásomat is.

 

Totális átverés a magas kockázat, magas hozam összefüggés

Meglehetősen érdekes cikk jelent meg a minap a MarketWatch amerikai gazdasági portál oldalán, mely egy korábbi pénzügyi professzor, Bob Haugen mélyreható, az egyes részvények hosszú távú teljesítményéről készített átfogó elemzésének megállapításait taglalja. A szakértő úgy véli az érvelés, miszerint magasabb kockázatvállalásért magasabb hozam jár, totális átverés.

 

Létezik abszolút nyerő tőzsdei stratégia?

A 200 napos mozgóátlagra épülő stratégia az elmúlt bő 130 évben kifizetődő volt a Dow Jones Industrial Average teljesítményét vizsgálva - írja Mark Hulbert, a Marketwatch publicistája. E koncepció azonban az elmúlt két évtizedben már kevésbe volt sikeres.

 

Megjegyzés:

Okos emberek érdekes dolgokról, érdemes átolvasni.

 

Tovább lobog a görögtűz - Nagyító alatt a PIIGS-országok

Jóideje az eurózóna adósságválságtól hangos a világ, ennek nyomán összefoglaltuk a periférikus országok válságkezelésének fontosabb mozzanatait, a térség makrogazdasági kilátásait, valamint a PIIGS-részvénypiacok teljesítményét és értékeltségét. Vizsgálódásaink azt mutatják, hogy továbbra is túlnyomó többségben vannak a lefelé mutató kockázatok, amit jól jelez a CDS-felárak töretlen emelkedése és az állampapírpiacok diszfunkcionális működése is. A magas kockázati faktorok miatt a befektetőknek továbbra is inkább kerülni érdemes ezeket a piacokat, bár rövid távon akár egy jelentősebb hozamkorrekció is benne van a levegőben (ha az adósságfélelmek átmenetileg enyhülnek). A strukturális problémák viszont még hosszú ideig rányomhatják a bélyegüket a térség megítélésére és így a pénzügyi eszközök árfolyamára is.

 

Már senkit sem izgat a görög csőd?

Miközben az S&P felőli tegnapi görög leminősítés miatt új történelmi csúcsra emelkedett ma a görög és ír csődkockázati mutató, illetve a 10 éves kötvényhozamok, aközben a részvény-, deviza- és nyersanyagpiacokon úgy tűnik, mintha már "senkit sem érdekelne" a görögök egyre elkerülhetetlenebbnek tűnő csődje. A vezető fejlett részvénypiacok ugyanis emelkednek, az euró a dollárral és a svájci frankkal szemben is erősödni tudott, a csődaggodalmak mellett előszeretettel vásárolt arany pedig egyre gyengébb. Természetesen nem állíthatjuk, hogy a görög ügy már "súlytalan lenne", mindenesetre abba az irányba mutatnak a jelek, hogy változóban a piaci kockázatérzékelés.

 

Megjegyzés:

Igaz lehet, hogy már annyit mondogatják, hogy az emberek immunisak lettek rá. Persze, ha bekövetkezik, akkor meg nézünk majd ki a fejünkből.

 

A feltörekvő piaci kötvény is "biztonságos menedék"

Az elmúlt hetek nem igazán kedvező hangulatban teltek a nemzetközi tőkepiacokon, a rossz hangulat pedig rendszerint a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével, és a feltörekvő részvénypiacok népszerűségének csökkenésével jár együtt. A feltörekvő részvényalapokból az elmúlt négy hét során összesen nettó 2,1 milliárd dollárt vontak ki a befektetők, ebből a múlt szerdával végződött héten nettó 220 milliót. Bár a részvényeket nem, a kötvényeket viszont annál inkább keresik most a befektetők, ráadásul érdekes, hogy a fejlett kötvények mellett már a feltörekvő piaci kötvények is népszerűek rossz piaci hangulatban, a feltörekvő piaci kötvényalapokba ugyanis nettó 1,37 milliárd dollárt fektettek be a június 8-ával végződött héten. Egyes elemzők szerint már a feltörekvő piaci kötvények is egyfajta biztonságos menedékként szolgálnak a befektetők számára.

A feltörekvő országok léphetnek a fejlettek helyére?

Az állítás, miszerint a feltörekvő piacok lehetnek az új fejlett piacok a jövőben helytálló lehet, hiszen számos tényező ezt támasztja alá. A feltörekvő piacok gyorsabb növekedése, kedvezőbb demográfiai helyzete, alacsonyabb eladósodottsága és hatalmas devizatartaléka egyaránt a feltörekvő piacok kilátásait javítja - írják a Morgan Stanley elemzői. A fejlett és fejlődő országok között ráadásul már nincs akkora különbség, mint ahogy azt korábban gondolták. Például Dél-Korea és Chile már az OECD tagjai, és őket is hamarosan követhetik mások. Hosszú távon azonban még számos problémával kell megküzdeniük a gyorsan fejlődő országoknak.

Megjegyzés:
Nem új keletű elmélet, de most az elmúlt két hét is mintha igazolni akarná. Érdemes elgondolkodni rajta, hátha bejön.

 

A töredékére csökkenhet a Honda nyeresége

Sorra teszik közzé a japán autógyártók a folyó évre vonatkozó prognózisaikat, a Toyota pénteki közleménye után most a Honda állt elő várakozásaival. Az autógyártó riválisához hasonlóan jelentős profitcsökkenéssel számol az évre: több mint 60%-os visszaesést vár.

Megjegyzés:
Sajnos ez az a téma, amiről már hetek óta beszélgetünk. Talpra állnak – Nem állnak, Visszaszerzik – Nem szerzik? Én hiszek bennük, de egyre távolabb a megváltás. A 037-eseknek ez sajnos probléma. De töröm a fejem egy olyan stratégiában, amivel kihasználnánk a 12 ingyenes átváltást és az egyes alapok volatilitását. Amiért ódzkodom tőle, az azért van, mert rengeteg munka mind az én részemről, mind az ügyfél részéről és nincs garancia a sikerre.

Lassult a kínai export

Májusban tovább nőtt a kínai külkereskedelmi mérleg többlete, bár a növekedés mértéke elmaradt a várakozásoktól. Az export dinamikája lassult, az importé viszont gyorsult.

Megjegyzés:
Ez viszont érdekes több szempontból. Úgy néz ki, hogy a kormány a legnagyobb igyekezete ellenére sem tudja visszafogni a fogyasztást. De az igazi gáz, hogy egyre komolyabb vitájuk van Vietnámmal egy kis sziget miatt, aminek fontos a kereskedelmi szerepe, ráadásul ott van Vietnám egyik legnagyobb kőolaj lelőhelye. Nem fogják oda adni és már készülnek is a harcra. Már megy a propaganda és a héten kimentek erőt fitogtatni (tengeri lőgyakorlatot tartottak a térségben) Érdemes figyelni a BBC-t, CNN-t, stb., és ha egymásnak mennek, akkor elfelejthetjük a térséget egy ideig. (az Afrikai alap pár nap alatt nullázódott és zárolva lett vagy 2 hónapra, hogy a befektetők ne veszíthessék el mindenüket)

Ismét kezdenek felfigyelni a befektetők Afrikára

A befektetők körében egyre népszerűbb a - várakozások szerint - gyors gazdasági növekedést produkáló afrikai kontinens, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a térségben befektető Helios Investment Partners magántőke alapja soha nem látott összegű forrást gyűjtött össze.

Megjegyzés:
Na végre! Mióta mondom nekik. J

Újabb európai ország fordult el az atomenergiától

Olaszország ismét népszavazáson utasította el az atomenergiát, így a kontinens egyik legjelentősebb atomprogramját tervező államának új megoldást kell találnia energiabiztonsága erősítésére, és károsanyag-kibocsátásának, valamint importfüggőségének csökkentésére.

Új zöld támogatási rendszer: mire kell odafigyelni? (REKK)

A kormány jelenleg is dolgozik megújuló támogatási rendszer átalakításán: 2012. január elsejétől várhatóan a jelenlegi "kötelező átvételi rendszer" (KÁT) egy továbbfejlesztett módozata kerül majd bevezetésre annak ellenére, hogy korábban olyan szándékról is hallani lehetett, ami szerint a térség két országában is alkalmazott zöldbizonyítványos rendszerre történő átállás fog megvalósulni Magyarországon. Az alábbi írásban a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatói azokat a kockázatokat elemezik, amelyek az elmúlt évek hazai és nemzetközi tapasztalatai alapján a differenciált hatósági áras kötelező átvételi rendszereket jellemzik.

Megjegyzés:
Nagyon nem érdeke egyeseknek a zöld energia terjedése, de muszáj lesz valamit tenni, mert különben mennek az égbe a nyersanyagok és az energia árak. Vagy ez a céljuk?? Még mindig figyelném a fenntartható növekedést.

Megjöttek a számok: tovább esik a benzinár?

Bár az olajár a hét közepi, sokak számára nagy meglepetést hozó OPEC ülés hatására emelkedett, a benzin esetében a dollárban mért tőzsdei jegyzésár ettől elválva lefele vette az irányt. A forint árfolyama ráadásul tovább erősödött a dollárhoz képest, ami az előttünk álló napokban akár újabb benzinár csökkenést is eredményezhet.

Megjegyzés:
Még mindig nem jött el a nyersanyagpiaci részvények ideje. Majd ősszel?!
Aktuális ajánlásom: 45% pénzpiaci, 35% kötvény, 20% részvény