2011. július 28., csütörtök

Közérdekű kérdés - válasz reálhozam kifizetés témában.

A minap egy olyan kérdés érkezett hozzám reálhozam kifizetés témában ami mindenki számára hasznos lehet, ezért rendhagyó módon itt teszem közzé.

A kérdés:
Tisztelt Biztosításokk!
**** ***** vagyok, és érdeklődnék, hogy esetemben ugye nem az államnak utalják a reálhozamot, mert nem érkezett semmiféle megkeresés hozzám ez ügyben. Azt is hallottam, hogy bizonyos összeg felett nem a bankszámlára utalják, hanem be kell menni érte a postára. Mi a helyzet ez ügyben?
A válasz:

Kedves ******!
A jogszabályok szerint a nem nyilatkozó tagok részére a pénztáraknak automatikusan meg kell próbálniuk teljesíteni, ami azt jelenti, hogy az utolsó ismert lakcímre kiküldik a reálhozamot. Azoknál, akik ezt a pénzt nem veszik át, a posta visszaküldi a biztosítónak, a reálhozamot kötelezően az állami rendszer felé kell továbbítani.
Mi, részünkről januárban csináltunk egy adategyeztetést, hogy ne fordulhasson elő, hogy rossz/régi címre utaljuk a reálhozamot és így nem jut hozzá a volt tagunk. A nyilatkozatok begyűjtését két lépcsőben végeztük. Az első lépcsőben a képviselők személyesen keresték meg ügyfeleiket, hogy azok rendelkezzenek arról, milyen módon kívánják megkapni a pénzüket (lakcímre, bankszámlára, önkéntes pénztárba, stb.). A második lépcsőben a központ postán is megküldte a nyilatkozatokat biztos-ami biztos alapon. Ezt szintén postán kellett visszaküldeni azoknak, akik nem nyilatkoztak a képviselőjükön keresztül.
Amennyiben ING tag voltál úgy a hozamodat ellenőrizheted a reálhozam ellenőrzés linken keresztül. Amennyiben nem nyilatkoztál egyik módon sem és a nyugdíjpénztártól sem kaptál erre vonatkozólag értesítést (esetleg valami probléma lehet az elérhetőségi adatokkal), mielőbb vedd fel a kapcsolatot a központtal és egyeztesd az adataidat. 

A második kérdésedben van némi fogalomzavar. A bankszámlára történő utalás kapcsán semmi féle korlátozás nincs, sőt akik nyilatkoztak arra vonatkozólag, hogy ilyen módon kérik a reálhozamukat, valószínűleg hamarabb hozzá is jutnak, mint akiknek a postás viszi. Sajnos a mostani helyzetben a posta a szűk keresztmetszet, mert fizikailag nem győzik teljesíteni a nagyszámú kézbesítést. Továbbá az Ő esetükben van az a megkötés, hogy egy bizonyos értékhatár felett a postás nem vihet ki készpénzben, csak értesítőt hagyhat, ezért a nagyobb összegekért személyesen kell befáradni a postahivatalokba.

Remélem tudtam segíteni és tisztába tenni a dolgokat. Ha bármi kérdés van, akár ismerősök részéről is, csak bátran keressenek a biztositasokk@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!