2011. november 22., kedd

Elő állt a bankszövetség a megoldási javaslatával.

Ezen a héten sem unatkoztunk, sok minden zajlott a fejünk felett. Elő állt a bankszövetség a megoldási javaslatával. Talán jó lehet azoknak, akik nem tudnak önerőből betörleszteni, nem találnak olyan hitelkonstrukciót, amivel érdemes lenne kiváltani, és fizetési képességük határán járnak. Végre találtam egy olyan cikket, ami összefoglalja azokat a végtörlesztéssel kapcsolatos kockázatokat, amikről jó ideje beszélek a magam bonyolult módján. Mindenkinek ajánlom elolvasni és annak fényében értékelni a további cikkeket! (a bejegyzés alatt). Plusz azt se feledjük, hogy az elmúlt időben jelentősen megnövekedett a vagyonosodási vizsgálatok száma. Sajnos arról sem vagyok meggyőződve, hogy az egy-két hete tapasztalható irányváltás a kormányzati kommunikációban valós szándékot takar, és nem csak taktikai fogás. A mostani összefoglalóban is van egy olyan cikk, amiben Magyarország iparosításáról beszélnek. Adottságainkat figyelembe véve, hirtelen arra tudok gondolni, hogy az "eredeti terv szerint", a forint romba döntésével „ingyen” munkaerőt biztosítanak a külföldi befektetőknek, akik ide telepítik feldolgozó és egyéb ipari érdekeltségüket. Persze valószínű, hogy én tévedek és az állami megrendelések, vagy egyéb általam nem látott megoldások felvirágoztatják az iparunkat. Azt is tisztán kell látni, hogy az IMF és a piaci finanszírozás közötti alapvető különbség, az előbbi olcsóbb, viszont cserébe beleszólnak (feltételeket szabnak) a gazdaságpolitikánkba. Melyik a jobb? Nyilván vannak ennek eldöntésére nálam hivatottabbak is. 
Még egy utolsó gondolat. Újra elindult egy átrendeződési folyamat a nyugdíjpénztárak körül. Aki nem akarja, hogy nélküle döntsenek a nyugdíjának sorsáról, az figyeljen oda és időben hozza meg a döntését arról, hogy hová akar tartozni. (tettem a nyugdíjblokkba egy adózási hajlandóságról készült felmérést, nem véletlenül. Tessék értelmezni az összefüggést) :(
Utolsó – Utolsó. J Helyszűke miatt nem foglalkoztam vele, de néhány MO.-on is működő banknál komoly gondok várhatók a Görög adósság leírás miatt.

Reklám: Január elsejétől nálunk, nálam is köthető lesz lakáskassza!

...és a cikk:

Itt a végtörlesztők újabb rémálma, a kamatcsapda

Ha a magyar gazdaság helyzete tartósan rosszabbra fordul, akkor rögzített árfolyamon sem érdemes forinthitelből végtörleszteni, mert az árfolyamcsapdánál is mélyebb kamatcsapda várja az adósokat. Ha kifejezetten jóra fordul a gazdasági környezet, akkor mindegy, ki mit csinál, azonossá válnak a törlesztési feltételek deviza- és forinthiteleknél is. Egy köztes, se jó, se rossz gazdasági helyzetben viszont inkább megéri a forinthitelre váltás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!