2011. július 26., kedd

Esőmentes hetet mindenkinek!

Sajnos a héten sincsenek jó hírem a hiteleseknek. Egyelőre csak a jó Isten a megmondhatója, hogy mi lesz a vége a dolognak. Pedzegetik azt a verziót is, hogy az euroválság tovább fokozódik. Az pedig jó eséllyel magával rántja a Forintot és akkor itt a világvége. Mivel nálunk a lakosság jelentős része svájci frankban van eladósodva, egy olyan láncreakció venné kezdetét, ami nem csak az adósokat, hanem a magyarországi bankrendszert, az államot és így minden polgárát érzékenyen érintené. Mit lehet tenni? Erre lehetetlen általános érvényű megoldást adni. A lényeg, hogy időben beszéljenek szakemberrel, mert a 24. órában már nagyon nehéz jó megoldást találni.
Próbálják elérni környezetükben, hogy az emberek ne máról holnapra gondolkodjanak, ne a hitelekben lássák a megoldást az egyes élethelyzetekre, hanem perspektivikusan és legalább 3-5 éves ciklusokra tervezzék előre a pénzügyeiket. Higgyék el, működik! Kitűnő megoldások léteznek szinte minden igény megvalósítására.

A másik fontos téma, hogy elkezdődtek a reálhozam kifizetések. Tudatosítsák az ismerőseikben is, hogy azok, akiknek a postás hozza a pénzt (pl. nem nyilatkoztak), azok gondoskodjanak arról, hogy legyen, aki átveszi, különben bukhatják.
Ha úgy döntenek, hogy nem új autót, vízcsapot, vagy kenyeret vesznek belőle, akkor elérkezett az idő, hogy megbeszéljék valakivel, hogyan őrizhetik meg azt nyugdíjas éveikre. Sajnos a médiában időnként megjelenő „tájékoztatások” nem nyújtanak megfelelő segítséget a jó döntések meghozatalához, sőt van, hogy nem tudom eldönteni, sírjak e, vagy nevessek némelyiken.
Amennyiben feltétlenül szükség van a pénzre, akkor is érdemes beszélgetést kezdeményezni szakemberrel, mert bármilyen kevés is, amit félre tesznek nyugdíjas éveikre, az mindenképpen több a semminél és megfelelő befektetés esetén jelentősen növelhető az összeg, ha elegendő idő áll a rendelkezésre.
Remélem, most már azoknál is tisztul a kép, akik év elején még nem tudták elfogadni, amit átadni próbáltam, hogy változik a világunk és el kell felejtenünk azokat a régi időkből maradt beidegződéseket, hogy az állam majd gondoskodik rólunk és a problémáinkat majd más oldja meg helyettünk.

Gondolkodjanak el esetleg azon is, hogy idétlen körleveleket (pl. küld tovább 10 embernek, különben büdös lesz a hónaljad…) hány ismerősüktől kaptak és hány olyat, amelyikben értékes híreket, gondolatokat osztanak meg önökkel, fontos dolgokra hívják fel a figyelmüket. A lényeg, hogy mivel ismételten egy fontos ponthoz érkeztünk, talán ismerőseiknek is hasznosak lehetnek azok az információk, amiket közvetítek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Biztosítási, nyugdíjtervezés kérdése van? Tegye fel itt, válaszolok!